Новият шведски социален експеримент | webcafe.bg
Webcafe

Новият шведски социален експеримент

Webcafe.bg
01.10.2015, 16:46 (обновена 03.10.2015, 21:52)
работа

Снимка: © Getty Images

Доколко ефективен ще се окаже 6-часовият работен ден?

Световните медии гръмнаха: бизнесът в Швеция е постигнал единодушие и от днес скандинавската страна преминава към 6-часов работен ден. Това се случва в момент, когато все повече американци и европейци работят по средно 8 - 9 часа на ден, редица правителства и индустрии се опитват да преодолеят кризата, съкращавайки разходи за нови работни места и като цяло работното време става все по-гъвкаво.

Швеция пак изумява и експериментира. Това обаче донякъде е обяснимо. Постоянно се публикуват различни изследвания за вредата от многото работни часове, а наскоро Европейският съд реши, че времето за придвижване от вкъщи до местоработата трябва да се смята за работно време, но с уточнението, че става дума единствено за професии, които нямат определени локации - като социални работници, търговски представители, механици и т.н.

Има противоречиви изследвания, които са ту в полза на по-краткия работен ден, ту в полза на започването на работа по-късно през деня.

Според изследване върху здравето на работещите в САЩ, Европа и Австралия, разпространено миналия месец, което съчетава анализ на данни от общо 25 проучвания за период от 8,5 години и е проведено сред 600 000 души - по-дългото работно време е свързано с увеличен риск от сърдечен или мозъчен удар.

Хората, които работят 55 часа на седмица, са с 33% в по-голям риск да получат удар от онези, които работят 35-40 часа на седмица. С 13% по-висок при тях е и рискът да развият сърдечно заболяване. Друго изследване пък показва, че да работиш по 49 часа на седмица е свързано с по-лошо психическо здраве, особено при жените.

Разбира се, дори в управляваната от ляво правителство и силно социална скандинавска страна процесът на преминаване към по-кратко работно време не се случва изведнъж.

Всичко започва, след като няколко сервиза на автомобилния концерн Toyota в Гьотеборг съобщават още преди година, че преминават на 6-часови работни смени.

Резултатите, отчетени от компанията към днешна дата, звучат много оптимистично: персоналът се оказал значително по-щастлив, било отчетено по-малко текучество, а кандидатурите за работа станали повече.

"Работниците имат повече време, за да стигнат спокойно на работа, където са по-ефективни в използването на машините", коментира изпълнителният директор Мартин Банк пред The Guardian, добавяйки към позитивните ефекти и това, че проходите на сервизите са нараснали с 25%.

През февруари старчески дом също в Гьотеборг последва примера и въведе 6-часов работен ден за сестрите, без да променя заплащането им.

От дома заявиха, че ще продължат да провеждат този експеримент до края на 2016-та година, за да преценят дали наемането на 14 нови сестри, които да покриват загубените часове, си струва инвестицията и дали е подобрило грижата за пациентите и удовлетворението на работниците.

Експериментът вдъхнови и Салгренска университетска болница в Гьотеборг, като отделението по хирургия и ортопедия също премина на 6-часов работен ден, както и докторите и сестрите в две болници в Умеа, Северна Швеция.

Изглежда, че бизнесът в страната е готов изцяло да наложи този модел.

"Мисля, че 8-часовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се смята. За да останеш фокусиран върху дадена задача, 8 часа са твърде много", смята Ленус Фелдт, главен изпълнителен директор на стокхолмската компания за мобилни приложения Filimundus, която още миналата година премина на 6-часово работно време.

Според него, промяната не е наложила съществени промени в начина, по който работят хората.

Но намалянето на работните часове в неговата фирма е дошло, придружено с едно-единствено, но много важно условие:

Служителите са помолени да стоят възможно най-далеч от социалните медии, както и от всякакви възможни лични занимания, които биха могли да ги разсейват. Премахнати са и някои стандарни седмични събирания на екипа.

"Моето усещане е, че сега е по-лесно да се фокусираш интензивно върху работата, която трябва да бъде свършена, а когато напуснеш офиса, все още имаш останала енергия и за други дейности", казва Фелдт, цитиран от FastCoExist.

Икономическата сметка, която седи зад шведското социално упражнение, е, че ако работният ден е по-кондензиран, то той ще бъде и по-ефективен, персоналът ще бъде по-мотивиран и ще има повече енергия да извършва повече дейност за по-малко време. Оптимизация на наличностите, така да се каже.

Според Фелдт не само продуктивността засега е същата, но се оказва, че има по-малко конфликти между персонала, защото хората са по-щастливи и по-добре отпочинали.

Oще: 6-часов работен ден  заплата  работа  работна ръка  социален експеримент  швеция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 02.10.201520:20

Ми, хубаво..
В други новини, не по-малко релевантни за българския читател: собственик на Бугати Вейрон ще пробва да го кара с отворени прозорци; очаква се колата да успее да се движи дори и така.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.10.2013, 15:07

6 Fotini Georgiou | 02.10.201519:13

Баба ми(лека и пръст)все казваше:от много работа гърбав ставаш,никога богат!Работила е много и е била богата по време на царя,но след комунизъма и остана само гърбицата.Преди всичко:каква работа работиш,колко вземаш на час ,в коя държава и на какъв климат
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

5 Борката | 02.10.201518:09

Верче, като гледам си се препотила от работа. В 10 часа сутринта в кафето.Само ще те помоля друг път да гледаш да не настинеш,да не те надуха
квато си Употена.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.08.2014, 09:51

4 Verche | 02.10.201510:04

А на балканския феодал и по 12 часа са му малко да му работиш...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 02.10.201509:53

Шведите поставят нови норми в трудовите взаимоотношения. Смелостта им да експериментират в тази посока със сигурност ще донесе ползи, и ще увеличи жизнеността на тяхната икономика, при това в съчетание понижаване на разходите за здравеопазване. Това обяснява защо според всички статистики Швеция е сред водещите страни в ЕС.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 02.10.201500:03

Преди време французите нали въведоха 35 часова работна седмица. За дълбоко учудване на англо-саксите, се оказа че ефективността е нараснала. Ми то ясно като бял ден. Пак свършват същата работа, но за по-малко време.
Да оставим идеолозите настрана обаче. Това от което един бизнес се нуждае, е служителите да си вършат работата ефективно и да постигат целите. Понякога с повечко пот и усилия разбира се. Каква полза да стоиш на работа определен брой часове, ако 1-2 от тях всъщност прекарваш в разговори за отпуската, колежката и т.н.
Понеже съм прекарал месец и кусур в Шуеция, пък и работя в Шуедска компания, да ви светна по въпроса.
Доста от хората отиват на работа твърде рано - към 5 сутринта и си тръгват към 2 следобед. Като дойде силния сезон, с повечко поръчки ( всяко производство има сезонност ) се работи 1 час повече всеки ден. Не попитах дали това води до промяна в заплащането. Има не малък брой служители ( работници ), които биват наети временно тогава. Разбира се има професии за които това не важи. Инженерите например идваха доста по-рано от останалата част от администрацията, като някои от тях живееха на 150 км от града.
В края на краищата ако работата е свършена, продуктът произведен и реализиран, услугата извършена, кой го е еня дали си стоял 8 или 6 часа пред компа или струга? Съвременните индустриални икономики отдавна са достигнали нива на производителност, надхвърлящи пазарните нужди. Само автомобилната индустрия е в състояние да достави 20 млн. повече коли отколкото се продават по света.
А повечето свободно време хората ще използват за спорт, култура, забавления, здравни грижи и процедури - все неща които също са икономика в пълния смисъл на думата.
Шведите го правят по типичния за тях начин - кротко си го обсъждат, без да се карат и си взимат рашение какво да правят. У нас каквато и да е дискусия по въпроса би се изродила в махленска крамола между "предприемачи", синдикати, соцоалисти, леви, десни и бесни.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 01.10.201522:26

6 часа интензивна работа, при пълно фокусиране хич не е малко.По-добре отколкото 10 часа размотаване.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.