Грешката на Европа | webcafe.bg
Webcafe

Грешката на Европа

Webcafe.bg, по Slate.com, BBC
08.01.2015, 19:27 (обновена 10.01.2015, 09:17)
агресия

Снимка: © Getty Images

До какво води страхът да се справим с ислямските фундаменталисти?

Атаката срещу сатиричното списание "Charlie Hebdo" изправи Франция на нокти. Разстрелът на 12-те жертви е удар не само срещу свободата на словото, но също така срещу и без това объркания европейски дебат за имигрантите - мюсюлмани, в който „обвинителите" и „защитниците" на исляма използват еднакви опасно-ярки цветове.

Докато крайната десница сочи с пръст ислямския тероризъм, за да отхвърли и да озлочести всички мюсюлмани, европейската левица отговаря с отказ да признае какво предизвикателство е днес тероризмът, оправдаван с Корана.

И преди показния разстрел в парижката редакция, в Западна Европа вреше напрежението между мнозинството „местни" и новопристигащите имигрантите, които се кланят на Аллах. Не се обърна внимание на многото мюсюлмани, които са родени в Западна Европа и са европейски граждани от няколко поколения.

Във Франция страховете от исляма са в центъра на политическия дебат в последните няколко години, а десните политически партии спечелиха безпрецедентна подкрепа. Ако днес в страната се провеждаха президентски избори, Марин льо Пен, която оглавява ксенофобския Национален фронт, щеше да бъде победител, при това вероятно още на първи тур. Самата тя използва трагедията, за да поиска дебат за връщане на смъртното наказание.

В последните седмици медиите в страната водеха горещ дебат за спорната книга „Подчинение" на един от най-уважаваните съвременни френски писатели - Мишел Уелбек, в която през 2022 г. главният герой Франсоа, професор по литература, доброволно приема исляма и полигамията, кандидатира се за президент и обявяват нова република по законите на шериата.

Същия сценарий предрича и новото националистическо движение ПЕГИДА в Германия. От седмици те протестират с все по-голяма сила срещу имиграцията и нарастващото влияние на мюсюлманите. На практика тези хора, които твърдят, че защитават основни демократични свободи, заявяват, че никога няма да приемат мюсюлманите като истински германци.

„Либералната ислямофобия" обзе по-голямата част от Европа

За да се домогнат до повече подкрепа и до по-висок рейтинг, десните партии умно преопаковаха тяхната омраза към имигрантите и религиозните малцинства в защита на либерали ценности като равенството на половете и свободата на словото.

Те твърдят, че проблемът им с „онези турци", „онези алжирци" или „онези бангладешци" не е в това, че те говорят на друг език или шептят молитви на друг бог, а че техните ценности не се споделят от по-голямата част от Европа.

Това разбиране е дълбоко неискрено. И е подмолно, защото всъщност призовава екстремистите да очернят огромното мнозинство от мирните мюсюлмани с една и съща клеветническа четка. Зад популярността на „Народния фронт" във Франция и на ПЕГИДА в Германия стои не защитата на универсалните права и ценности, а една монолитна етническа и религиозна представа за това кой е истински французин и кой е истински германец.

В крайна сметка по-голямата част от биячите на мюсюлмани по улиците с мотива, че те отказват да приемат либералните ценности, всъщност могат да бъдат обвинени в същото - те не вярват, че някой може да бъде пълноправен гражданин в една нация, независимо от цвета на кожата и вероизповедание.

Тези, които адвокатстват за по-многообразна Европа, навярно много се забавляват, сочейки с пръст очевидното двуличие на либералната ислямофобия. Те с право жалеят, че мюсюлманите се сблъскват с твърде много предразсъдъци, но грешно загатват, че трябва да се въздържаме от всякакви критики срещу исляма.

Терористите от „Ислямска държава" и „Ал Кайда" не дефинират исляма повече, отколкото Инквизицията и кръстоносните походи дефинират християнството

И в двата случая никой не може да каже, че религиозната мотивация на воините на Аллах и воините на Христос трябва да бъде оставена настрана или да бъде подценена.

Чрез отричането, че ислямският тероризъм има нещо общо с исляма или че само малка част от ислямските фундаменталисти представляват заплаха за ценности, които толкова дълбоко ценим, самозваните защитници на имигрантите допускат същата грешка като техните противници. Заради политически цели те ослепяват за огромните разлики, които има между различните направления в ислямската религия.

Много наблюдатели - основно, но не само в Европа - говорят за опасностите от „домашния тероризъм", докато ние водим един абстрактен дебат - за или против исляма като цяло. И така оставаме нетолерантни към обикновените мюсюлмани, но от друга страна се страхуваме да се справим с фундаменталистката идеология, която наистина е заплаха за либералната демокрация.

Касапницата в редакцията на "Charlie Hebdo" отприщи силна антиислямска вълна, но също така и остри критики на мюсюлмански организации срещу терора над свободното слово - има и друга кампания #JeSuisAhmed, тъй като единият от убитите полицаи е френски гражданин от арабски произход.

Може би не забелязахте, но битката между сунитите и шиитите, толкова очевидна в Близкия Изток между „Ислямска държава" и мюсюлманите, които искат да практикуват своите вярвания в мир, вече се играе по улиците на Европа.

Кървавото нападение в Париж може и да изглежда като дело на „вълци - единаци", но последиците вече отекват в цяла Европа и ще провокират лова на духова за провала на интеграцията в следващите няколко десетилетия.

Oще: charlie hebdo  европа  ислям  карикатури  марин льо пен  омраза  париж  пегида  разстрел  религия  свобода на словото  списание  франция  фундаментализъм 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

26 Bichkiiata | 11.01.201522:49

не виждам тука полемика,

аз съм имигрант избрал съм държава която ми харесва поради ред социални, икономически, политически, културни, исторически, и т.н фактори, ...за къф фуй след като съм поживял, възползувал от всичко, намазал съм филията, решавам да сменя фасона на тази държава искам пак да си сера и пикая по улиците на тази държава, да направим джамии повече от църквите, да вдигам зидове вътре в града къде живеем, да казвам кой господ е истинският и как всеки дето не ми го харесва заслужава да мре, докато местните дето са създали всичко това заради което аз съм дошъл на първо място не са съгласни?

точно това беше обсъждано преди около 8 години в Австралийският парламент,
точно това беше обсъждано и в Канада Квебек миналата година ( по повод забрана за влизане със забрадки, фереджета, някакви "ритуални" ками на момчетата от не 'нам си кава индийска религия и т.н.)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

25 Оня Дето Го Трият | 11.01.201514:31

Пузев

Опитвам се да ти подскажа, че "фактите", с които ни заливаш, са същата извъртяна измишльотина, с която промиват и мозъците на тамошните маргинали да се самовзривавят и да убиват хора.

Иронията е, че ти мразиш исляма, те се вричат в исляма, но нещата, които в свързват са повече от нещата, които ви делят.
А именно искрената омраза на маргинала към богатия и уредения западен свят.

Просто ония са си избрали да изпускат парата през ислям, а тук примерно чрез анти-глобализъм и подобни глупости. Нито ония двамата им разбират много главите от корана, нито на тукашните им разбират главите от икономика.
Маргиналите навсякъде по света са едни и същи.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

24 Дракон с кисело зеле | 11.01.201513:46

Оня, калашниците са огромна разлика. И доста очевидна. Човек има право на всякакво мнение. Няма право да убива заради мнението си.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

23 Pavur Pezev | 11.01.201512:57

Ондзи, аз достатъчно цитирам и се аргументирам. Игнорирайки фактите, те няма да изчезнат. Твоя си работа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

22 Оня Дето Го Трият | 11.01.201511:42

Щом ще потретваме, давай да почетвъртим:

Ислямистите също "само отбелязват" - запада се осра, лицемерие, двойни стандарти.....общи приказки, които не значат нищо, но винаги може да го изкараш така, сякаш Запада накърнява чувствата ви.

Еми извинявай, ама отново не виждам разликата в тезите ви - ислямисти и тукашни анти-европейци не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 11.01.201511:27

...и да допълня,макар че вече е досадно,и на тебе и на другите-аз ''Запада''не го мразя сляпо.Аз ''запада''го ненавиждам заради лицемерието и двойните стандарти.И пак-не съм виновен,че вече лайната и на американци и евро-бюрократи се развоняха.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

20 Pavur Pezev | 11.01.201511:25

Ондзи,да потретим и почетвъртим-ойро-атлантите се осират,ние само отбелязваме.В случая омраза нема-само констатация.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 11.01.201511:14

Бих се радвал да ми покажеш разликите между сляпата омраза на ислямистите към Запада и сляпата омраза на някои от пишещите тук към Запада.
Виж коментарите под всяка статия - за каквото ида става дума, "ойро-атлантическите ценности са виновни" и винаги Запада е накърнил чувствата им.

Засега разликата е само в калашниците. Щото ЕС- знамето го горят ислямисти, гориха го на площада в София наскоро.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

18 Дракон с кисело зеле | 11.01.201500:56

Разликата е очевидна. А това да сравниш съфорумец с убиец психопат само защото мненията ви се различават е гнусно. Много.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

17 Оня Дето Го Трият | 11.01.201500:35

То и убийците допреди 2 дни са се изразявали радикално също с клавиатура, пък изведнъж ги видяхме с калашник и беля стана.

И как да не ги сравнявам - като чуеш тезите на ислямистите против Запада и тия на Пузев дето бълва целодневно тук са точно едно към едно! Ама едно към едно! Посочи ми разликата между Пузевците и ислямизма ако я има.
Евро-ценностите не им харесвали, Запада бил лицемерен и лош, експлоатирал техните страни и т.н.

Просто на едните маргинали озлоблението им към околния свят си намери отдушник през исляма, а тоя нашия не го знаем какво може да направи....да потопи кораба си примерно Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.