Машината на Fox News за разчистване на сметки | webcafe.bg
Webcafe

Машината на Fox News за разчистване на сметки

Webcafe, по New York Magazine
08.08.2016, 10:24 (обновена 10.08.2016, 17:15)
Роджър Ейлс

Снимка: © Getty Images

Докато Рупърт Мърдок се старае да стабилизира Fox News след края на управлението й от Роджър Ейлс, един сериозен въпрос остава без отговор: как Ейлс е успявал да харчи милиони долари, за да потушава обвиненията в сексуален тормоз, без никой да усети?

В края на юли секс скандал взе главата на Роджър Ейлс - дългогодишен главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на телевизията. Оттеглянето му беше безболезнен начин телевизията да се справи с натиска сред поредицата обвинения в сексуален тормоз от страна на журналисти.

Докато Рупърт Мърдок се старае да стабилизира Fox News след края на управлението й от Роджър Ейлс, един сериозен въпрос остава без отговор: как Ейлс е успявал да харчи милиони долари, за да потушава обвиненията в сексуален тормоз, без никой да усети?

Оказва се, че върху главния изпълнителен директор на телевизията, е упражняван твърде слаб контрол, когато става дума за бюджета на Fox News. Направо - никакъв. "Такава беше културата," казва един от мениджърите на Fox. "Не се задават въпроси, и Роджър не обича въпросите." Друг бивш мениджър на News Corp обяснява, че тъй като Fox са имали повече от 1 млрд. долара годишни печалби, средствата, използвани за уреждане на делата, са изглеждали почти като "грешка при закръгляването нагоре."

След като обаче Ейлс вече не е в телевизията, мениджърите на Fox проверяват доста по-внимателно как Ейлс е харчил парите на Fox.

Те откриват, че извън обвиненията в сексуален тормоз, Ейлс е имал възможността да използва части от бюджета на Fox за наемане на консултанти, политически дейци и частни детективи, които са се отчитали единствено пред него. Миналата седмица Fox News са освободили пет консултанти, които Ейлс е наел да вършат работа, свързана повече с неговите лични цели и стратегии, отколкото с тези на Fox.

Един от консултантите, Бърт Соливан, отговарял за негативните ПР кампании срещу личните и политически врагове на Ейлс директно от централата на Fox New. Говорител на Fox News потвърди, че "Соливан наскоро бе информиран, че неговите услуги повече не са нужни."

Соливан работил от място, което вътрешни хора във Fox наричат "Тъмната стаичка" - отдел, който Ейлс създал през 2011 г., за да извършва ПР и шпионски кампании срещу враговете си в и извън компанията.
"Тъмната стаичка" се намирала на 14-я етаж на сградата на News Corp на 1211 Avenue of the Americas, тиха част от офиса, където работят служителите на Fox News Latino и часто от отделите по маркетинг, реклама и популяризация.

Кен Лакорт и Джим Пинкертън от Fox, политически дейци със стаж на ветерани, работили с Ейлс от 80-те години насам, също помагали на Соливан, а личният адвокат на Ейлс и сътрудник на Fox Питър Джонсън-младши бил съветник на екипа. (В имейл Питър Джонсън отрече да има каквито и да е взаимоотношения с кампаниите от "Тъмната стаичка", заявявайки: "Единствената онлайн кампания, която ми е известна, е вашата, и опитът ви да създавате истина от измислица с тази история.")

Източници твърдят, че сред мишените на кампаниите са журналистите Джон Кук и Хамилтън Нолан, които агресивно са отразявали свързани с Ейлс сюжети за Gawker. Частни детективи следили Кук из Бруклин, а оперативни работници на Fox подготвяли доклад за него с информация, която да разпространят до блогове.(Според една от предложените стратегии за атака Кук - чиято съпруга е директор на новините в Slate и еврейка - всъщност е антисемит.)

"За мен е чест да съм сред враговете на Роджър Ейлс," казва Кук.

Служители на Fox атакували и Джо Линдсли, бивш редактор на местния вестник на Ейлс Putnam County News & Recorder. През април 2011 година, Линдсли разваля отношенията си с Ейлс и напуска вестника заедно с двама свои колеги. Ейлс изпраща частни детективи да следят Линдсли из Пътнам и иска от водещата от Fox Андреа Тантарос, която Ейлс веднъж е настанил до Линдсли на масата на вечерно парти в дома на Ейлс, да контактува с Линдсли и да съобщава къде е той. Междувременно Соливан публикува негативни коментари за Линдсли в блогове.

Гейбриъл Шърман от NY Magazine също е сред мишените на Ейлс. През 2012, когато той работи по създаването на биография на Ейлс, служители на Fox подготвят уеб страници за уронване на репутацията му. Fox плащали за реклами при търсене в Google срещу неговото име да излизат тези сайтове. Частни детективи, наети от сътрудника на Fox Бо Дийтл, били инструктирани да следят Шърман и съпругата му.

Тази информация повдига въпроса до каква степен високопоставени мениджъри са знаели за действията на Ейлс.

Финансовият директор на Fox News Марк Кранц например е одобрявал бюджетните разходи през този период, и главният юридически съветник Даян Бранди е одобрявала договорите. Чрез говорител и Кранц, и Бранди отговориха, че не са знаели за разходи за следене и онлайн атаки. Ейлс отрича всички обвинения.

Междувременно мениджърите на Fox продължават да анализират списъка с консултанти с договори с Fox, за да определят кой от тях е работил за канала и кой е бил нает от Ейлс за лични цели.

Oще: fox  fox news  news corpпитър джонсън  андреа тантарос  джо линдсли  мърдок  роджър ейлс  рупърт мърдок  секс скандал  сексуален тормоз  скандали  соливан 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.