Webcafe

Санаториумът за проблемни момичета, който се оказа любим на търговците на плът

Webcafe, по New York Times
14.12.2018, 17:50 (обновена 17.12.2018, 14:09)
Проститутка

Снимка: © Getty images

19 души в градче край Ню Йорк са обвинени за секс-трафик като поне 15 от жертвите им са младежи от център за настаняване и подкрепа...

Центърът "Хоутърн" е разположен насред китен квартал на малко градче близо до Ню Йорк. Всичко около него е потънало в зеленина. Целият пейзаж наоколо вдъхва мир и емоционална стабилност на тийнейджърите, които са настанени в центъра.

Но в последните години съмнително голям брой младежи започват да изчезват от центъра в Маунт Плезънт, както се казва градчето.

Персоналът на "Хоутърн", властите и защитници на правата на децата са наясно, че някои от изчезналите са жертви на търговия на плът. Много от момичетата, затворени в институцията, всъщност са били въдворени там, за да бъдат спасени от трафик на хора. Домът уж има за цел да им помогне да се избавят от проституцията и експлоатацията.

Този декември обаче стана ясна схемата на канал за трафик, чрез който млади жени биват извеждани от "Хоутърн" и връщани към света на платения секс. Деветнадесет души са обвинени за секс-трафик на жени и момичета, най-младото от които е едва на 13 години.

А петнадесет от жертвите са от центъра в Маунт Плезънт.

Да продаваш другиго

Детайли около схемата за секс трафик стават ясни от документите по делото. Един от обвиняемите е мъж на 34 години на име Хюбърт Дюпини. За него като проститутка е работело 16-годишно момиче от "Хоутърн". През 2016-а Дюпини е арестуван, но с това не спира експлоатацията на момичето. Тя започва "работа" за 29-годишния брат на Дюпини – Хенсли. Той публикува обяви за нея в интернет сайт, а след това прибира по-голямата част от парите, които тя е изкарала, твърдят прокурорите.

Схемата е определена като "нечувана", защото обвиняемите търсят непълнолетни от системата за социални услуги – най-често деца с емоционални проблеми и трудности в общуването, които вече са станали отговорност на държавата. Това са особено уязвими жертви, които нямат друг дом, нямат семейство, което да ги подкрепя, няма и кой да ги защити.

Според прокуратурата обвиняемите са се възползвали от тази уязвимост – запознавали се с младите момичета от центъра, преструвайки се, че имат романтичен интерес към тях. Предлагали им място, на което да отседнат, след което ги тласкали към проституцията.

Братята Дюпини не са единствените обвиняеми. Другите 17 души са на възраст между 20 и 59 години като нито един от тях не е служител в центъра "Хоутърн", от който са взимани момичетата. Сред обвиненията срещу тях са трафик на хора с цел секс, включително и на непълнолетни. Според законодателството на щата, ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат дори доживотен затвор.

Двамата братя Дюпини твърдят, че са невинни – отричат някога да са принуждавали някого да се занимава с проституция. Адвокатите им отказват коментар.

Центърът, който се превърна в източник на сексуални робини

Самият център никъде в съдебните документи не е посочен поименно, но запознати със случая потвърждават, че става дума за него. Сред тях е и представител на самия "Хоутърн".

Центърът вече почти година е в процес на поетапно затваряне. Той е обект на сериозно наблюдение заради неуспехите в това да спре тийнейджъри да бягат от там. В момента в институцията има едва шест деца, които до края на годината ще бъдат преместени на ново място.

"Хоутърн" се ръководи от неправителствената организация Еврейски борд за семейни и детски услуги, който по-рано през 2018 г. е обявил намерението си да затвори центъра заради натиск от местните законотворци, сериозни санкции от службата за защита на децата в щата и все повече оплаквания от жителите на Маунт Плезънт за младежи, които обикалят из градчето.

Проблемите не са от сега. Още през 2016 г. се е стигнало дотам, че от градската управа да глобяват Еврейския борд с по 250 долара при всеки случай на липсващо дете. Подобни глоби е имало и за друго НПО, което ръководи друг подобен център. Целта е била чрез санкциите двете организации да бъдат принудени да засилят охраната.

През последната година са изчезнали около 73 процента от общо 188-те деца, които са били изпратени в "Хоутърн" от градската служба за закрила на детето. Това е много по-голям процент от която и да е сходна програма. В същото време тъй като е център за настаняване на деца с емоционални проблеми и такива в поведението, "Хоутърн" не ограничава толкова много младежите, колкото например други подобни учреждения, които се занимават с деца с по-сериозни душевни заболявания.

В крайна сметка се оказва недостатъчно това, че НПО-то вдига нова ограда и предприема стъпки да спечели доверието на младежите в опит да ги откаже от бягство. А и инерцията за това "Хоутърн" да бъде затворен вече е налице, както и федерално разследване на случващото се там.

Така институцията, която е трябвало да предлага сигурност и грижи на деца с проблеми, но вместо това се е превърнала в любимо място на търговците на плът, най-накрая достига своя крах. А на съда остава да реши каква ще е съдбата на обвинените за това, че са принуждавали деца да проституират.

Oще: деца  маунт плезънт  младежи  ню йорк  проблемни деца  проституция  санаториум  сащ  свят  тийнейджъри  търговци на плът  хоутърн 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

2 Mako | 17.12.201819:04

"Хоутърн" се ръководи от неправителствената организация Еврейски борд за семейни и детски услуги
===============================

Това е положението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.03.2015, 04:47

1 Reality Liberation Front | 17.12.201806:12

Доживотен затвор за склоняване на малолетни към проституция....Не е шега нито лош превод, нито пък става дума за Саудитска Арабия...
https://www.nytimes.com/2018/12/13/nyregion/sex-trafficking-hawthorne-cedar-knolls.html

" The defendants named in a series of indictments unsealed this week face charges including sex trafficking of a minor and conspiracy, which carry maximum sentences of up to life in prison."

Чай да видим как стои "въпроса с магданоса" в родната кочина. Имаме дълги традици в защитата на беззащитните.

Соц НК гласи:
Чл. 155. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Който склонява лице от женски пол към проституция или свожда към блудствени действия или към съвъкупление, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба до шестотин лева.
(2) Който предоставя систематически помещения на различни лица за полови сношения или за блудствени действия, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до 500 лева.
(3) Наказанието по предходната алинея се налага и на този, който въвлече малолетни в развратни действия.
(4) В случаите по предходните алинеи съдът може да постанови и задължително заселване.

През 2007 наказанията за сводничество, склоняване към проституция и примамване на малолетни за порнографска продукция са "сериозно" завишени:

От 2 до 8 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лв. е предвидената санкция за сводничество. В тази категория влизат и престъпления като склоняване към проституция, и сексуална експлоатация на малолетни и невменяеми лица. Ако тези действия са извършени с цел печалба, то наказанието става от 3 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 25 000 лв.

Но пък завишените наказания лесно се заобикалят със сключване на споразумение с обвинението - което гарантира минимално наказание.

Тва е.
   

оценка

+0 -0