Webcafe

Любимият автомат на американските масови убийци

Webcafe, по Wired
17.06.2016, 20:32 (обновена 20.06.2016, 14:04)
ar-15

Снимка: © Getty Images

Всички оръжия могат да убиват. Не всички убиват еднакво.

Всички оръжия могат да отнемат живот. Не всички обаче убиват еднакво зловещо.

Да сравним последствията от обстрел по човешко тяло от автомат AR-15 и от 9-милиметров пистолет:

"Единият труп изглежда така, сякаш в него е избухнала граната. Другата рана е като отвор от силно пробождане с нож", казва Питър Рий, хирург-травматолог към Университета в Аризона.

AR-15 е най-популярният автомат в Америка. Той се оказва и предпочитаното оръжие на масовите убийци в САЩ - от стрелбата в училище "Санди Хук", през касапницата в мола на Аурора, Колорадо, до терористичния акт в Сан Бернардино.

Убиецът от Орландо използваше "Зиг Зауер MCХ" - автомат на базата на AR-15, разработен първоначално за използване от специалните части. С него бяха разстреляни 49 души в нощния клуб "Пулс".

Репортаж на CBS показа, че да си купиш автоматично оръжие в щата Вирджиния, отнема 38 минути - за удостоверяване на самоличност, вписване на номера за социално осигуряване, попълване на няколко въпроса за криминалното минало на кандидат-купувача и бърза проверка в онлайн-регистрите.

Срещу 1030 долара в САЩ може да се купи автомат със 100 патрона и стандартен 30-местен пълнител.

Поредното клане на невинни хора отново предизвика апели за забрана на автоматите като AR-15 (т.нар. оръжия за нападение), чието предназначение е за военни действия.

Всичко е обект на спор, когато става дума за оръжейната политика - включително какво означава понятието "оръжие за нападение". Със законите на физиката обаче трудно се спори.

Нека да видим какво казва физиката за AR-15.

Колкото по-голяма е енергията на един куршум, толкова повече поражения нанася. Общата му кинетична енергия е равна на 1/2 от масата на куршума, умножена по скоростта му на квадрат.

Колкото и абсурдно да звучи, куршумът от пистолета е бавен в сравнение с този от AR-15. Той може да бъде спрян от плътната бедрена кост, например. Възможно е да проникне през тялото и да се спре при допира с кожата, която е изненадващо еластична.

Куршумът от автомат AR-15 обаче сътворява съвсем различен вид щети по човешкото тяло. Патронът е сравнително малък, но излита от дулото три пъти по-бързо от изстрел с пистолет.

Има толкова висока енергия, че успява да разбие 7.6-сантиметрова бедрена кост.

"Просто я превръща в прах", казва Доналд Дженкинс, травматолог към Центъра за медицински науки към Тексаския университет в Сан Антонио.

Ако куршумът уцели черния дроб, "той изглежда като купа с желе, изпуснато на пода", коментира лекарят.

Външната рана може да бъде дупка с размер на портокал.

Тези високоскоростни куршуми могат да засегнат плът, която се намира на няколко сантиметра от посоката на летене - или при разбиването им на шрапнели, или поради предизвиканата от тях кавитация.

Когато прокарате пръстите си през съд с вода, водата образува вълни и набраздявания. Когато високоскоростен куршум проникне в тялото, човешките тъкани реагират по същия начин - но много по-тежко.

Куршумът от AR-15 може да не уцели бедрената кост, но кавитацията може да предизвика скъсване на артерията на крака, което би довело до смърт от кръвозагуба.

Може да доведе и до загиване на клетките в разкъсаната тъкан около раната. Поради тази причина огнестрелните рани при изстрел от пистолет изискват само една операция, докато раната от AR-15 може да наложи от 3 до 10 хирургически интервенции.

Сега умножете пораженията от единичния куршум на автомата по лекотата, с която стреля AR-15, без да предизвиква откат.

"Автоматът почти не мърда. Можете да си седите на едно място и - бум-бум-бум - да изстреляте толкова куршуми, колкото бързо можете да движите показалеца си на спусъка", казва Ърнест Мур, хирург в болницата в Денвър и редактор в списанието Journal of Trauma and Acute Surgery.

Разбира се, пистолетите с къса цев са способни да убиват, а и на тях се дължи огромното мнозинство от смъртните случаи, предизвикани с огнестрелно оръжие в САЩ.

Но единичният изстрел от пистолета няма нищо общо с щетата, която може да предизвика единичен изстрел с AR-15.

Oще: ar-15  автомат  автоматично оръжие  анатомия  военно оръжие  масово убийство  огнестрелна рана  оръжейна политика  оръжия  патрони  поражения  последствия при стрелба с автомат  разрешително за притежание на оръжие  тяло 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2016, 22:18

9 Daniel Petrov | 26.07.201622:26

Не ща да ме уцелват нито с малокалибрено нито с едрокалибрено оръжие .Най много убийства стават с 22lr защото са най разпространени оръжията ,един вид като детски играчки ги имат.Ако е имало въоръжен е можело и да спре атентатора.Пък и който е решил и с нож ще убива или с бомби, отрови и тн
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

8 TheRock | 20.06.201610:25

Nikkor | 20.06.201610:15
Какво те притеснява???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

7 Nikkor | 20.06.201610:15

Роко верно ли? любимият ти автомат е Калашников?

Бе знаех си че си прикрит руски агент, ама нейсе. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 19.06.201610:01

Лош човек с пистолет, може да бъде спрян само от добър човек с пистолет!
Който стреля пръв се смее последен!!!
А моят любим автомат е "Калашников"!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

5 edin slep | 19.06.201600:35

Коментарите са добри ..., но статията е превеждана вероятно от жена.

Статията си е за САЩ, там на повечето места не можеш да купиш автоматично оръжие, а карабината може да е полу автоматична. По-нисък темп на стрелба - по-малко жертви.

САЩ е друг вилает, там особено в селските райони (почти като у нас) няма как да чакаш полиция, въоръжаваш се ... и е напълно законно. Има градове, където нямаш право да носиш оръжие, има и щати където си длъжен пък да го носиш открито, ако го криеш може да мислиш да направиш мизерия и може да си те отстрелят превантивно.

Неграта станаха жертва на полицията, която е изнервена от бандите ...

Както и да е - някои малокалибрени пистолети с определен тип муниции правят рани, от които може да се оцелее. Повечето откачалки си купуват оръжие и муниции, от които да мрат враците ... за това е статията. По-спокойно го давайте, господа експерти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

4 boris | 18.06.201620:19

Как да го забранят, като това е цивилна версия на М16. Ни за това е направен- да се пу ан с него именно мирните граждани
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2011, 14:56

3 la-marin | 18.06.201616:22

Поредната неадекватно преведена и преработена статия. Това е написано на български от човек, който хал хабер си няма от оръжия и не става въпрос да си специалист ами поне да чукнеш в гугъл да видиш за какво иде реч.
Много непрофесионално.
Интересно ми е каква точно е разликата ако те уцели куршум от пистолет и куршум от споменатата КАРАБИНА (не АВТОМАТ) в главата. Може би от пистолета имаш шанс да оцелееш, щото те пистолетите са едни безобидни такива.
Това е такава елементарна пропаганда за малоумни с цел да се отклони фокуса от истинския проблем.
А и абсолютно никой не споменава ловните карабини, защото с една такава заедно с една прилична оптика да ме прощавате ама може да се направи доста.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.12.2014, 11:03

2 Vladin Mitov.1782990886 | 18.06.201611:47

Абсолютно точни коментари, напълно подкрепям! Ще си позволя само една забележка - казва се муниции, амуниции е нещо съвсем друго.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 18.06.201608:30

Любимото занимание на преводачите в българските медии - да добавят по някоя глупост от себе си. Много щастлив

Патронът не излита от дулото. Въобще никъде не излита. В момента, в който куршумът се раздели с гилзата, патронът престава да бъде патрон.

Останалите глупости са на Wired.
Обобщението за три пъти по-висока скорост в сравнение с пистолетите е глупаво, защото има пищови, които докарват близо 500 метра в секунда. Тоест два пъти по-малко от някои пушки. И не са някаква екзотична рядкост.
Освен това AR-15 не е един автомат, а е платформа с различни модификации на различни производители и за нея има близо 100 различни боеприпаса, чиято скорост варира от под 400 м/с до над 1200.
Е, как може да говорите за три пъти по-висока скорост, след като не сте уточнили за какви амуниции става дума?

* * *
Ниската скорост при пистолетите изобщо не е проблем, нито е ограничение, за каквото намекват авторите.
Първо, пистолетът е предназначен за близка стрелба и постоянно носене. Затова и дулото му е късо, съответно не му е необходима толкова висока точност, колкото на пушките и автоматите.
Второ, пищовите, често се ползват при условия, за които е необходимо да имат голяма възпираща сила, а не непременно убийство. Тоест, скоростен куршум, който минава през тялото и излиза от другата страна се превръща в проблем, защото нападателят може да продължи да се движи към теб. Затова се правят всякакви боеприпаси, които изобщо нямат за цел да пробият тялото. Куршуми с кух връх, които увеличават площта си при попадане в целта; дебалансирани куршуми, които лесно се отклоняват вътре в тялото и въобще разнообразието е огромно, не мога да изброя всички. Сигурно сте чували поне за гумени куршуми, които имат възпираща сила, но вероятността от смърт е много ниска.

Но най-вече правете разлика между куршум и патрон, че ще ви се смеят и децата!
   

оценка

+3 -1