Webcafe

Какво търси Китай на Луната?

Webcafe, по Би Би Си
04.01.2019, 18:05 (обновена 07.01.2019, 16:29)
Чанъе-4

Снимка: © China Xinhua News

Ще научим повече за мистериозния спътник на Земята

Китайският космически кораб "Чанъе-4" вече успешно кацна на обратната страна на Луната. Това е първата успешна мисия от този род, но тя носи със себе си и много въпросителни. Какво ще научи Китай, а оттам и света за тъмната страна на Луната и какво точно е предназначението на "Чанъе-4"?

Ще научи повече за историята на Луната

Никоя космическа мисия до момента не е изследвала тъмната страна от повърхността й. Това е първият ни шанс да проучим мистериозния естествен сателит на Земята. Страната, която никога не се вижда от нашата гледна точка, има някои значителни разлики с "лицето", което почти непрекъснато наблюдаваме.

Обратната страна има по-дебела и по-стара обвивка, която е надупчена от повече кратери. Освен това има много по-малко от тъмните базалтови "морета".

"Чанъе" кацна на място, познато като кратера Фон Карман с размер от 180 км, разположен в далечната част на южното полукълбо. Но Фон Карман се намира в далеч по-дълбок кратер, издълбан в Луната - кратера Айткен на Южния лунен полюс.

Той е най-старият, най-големият и най-дълбок басейн от този род на Луната. Формирал се е когато астероид, може би около 500 км в диаметър или дори повече, се е сблъскал със сателита преди милиарди години. Сблъсъкът е бил толкова мощен, че се смята, че е пробил през външния слой на Луната и е стигнал до мантията.

Една от целите на китайската мисия е да проучи мантията точно на мястото на колизията. Това ще осигури повече информация за вътрешната структура и историята на Луната. Данни от други космически мисии показват, че структурата на Айткен действително е по-различна. Да се изследва мантията е един от начините да се разбере на какво се дължат разликите.

Роувърът ще използва панорамната си камера, за да индентифицира интересни локации, а с инфрачервения си спектометър ще проучва минералите на дъното на кратера. Допълнителни инструменти ще му позволят да изследва на плитко под повърхността - на дълбочина от около 100 м. Така ще получим повече данни за лунния реголит - пластът от надробени скали и прах, който образува повърхностния слой.

След сблъсъка, довел до образуването на Айткен, огромно количество разтопена скала би трябвало да е запълнило кратера. Екипът от учени иска да проучи състава на този пласт.

Ще се запълнят някои пропуски в астрономическата наука

Тъмната страна на Луната отдавна е разглеждана като идеално място за провеждането на определен вид радиоастрономия в нискочестотната лента, защото е предпазена от радиошума на Земята.

Честотата от под 100 мегахерца, на която радиоастрономическите изследвания не могат да се провеждат от Земята заради радиосмущенията, създавани от човека, а и заради природните фактори. Целите включват и изготвяне на карта на ниските радиочестоти в небето и проучване поведението на Слънцето.

През 2016-а от Китайската космическа агенция казва, че след като тъмната страна на Луната е защитена от електромагнитна намеса от Земята и слънчевите изригвания, роувърът може да "чуе" по-добре Космоса. Затова мисията ще запълни някои пропуски в астрономическата наука и ще позволи на учените да изследват космическите феномени по начин, който е невъзможен от нашата планета.

Радиацията на Луната

Няколко космически агенции искат да изпратят хора на Луната в не много далечното бъдеще и е възможно да изпратим астронавти за по-дълго време, отколкото някога сме се осмелявали. Затова повече информация за радиационния фон е от жизненоважно значение.

Дебелият атмосферен слой на земята и електромагнитното й поле ни осигуряват адекватна защита от космическото лъчение и енергийно заредените частици, които идват от слънцето. Астронавти на Луната ще бъдат далеч от този защитен балон и ще пътуват в открития Космос със скоростта на светлината с всички последици за здравето, които това може да донесе.

Целта е да научим повече и да разберем по-добре лунния радиационен фон. Ще бъде осигурена дозиметрия с оглед на бъдещи проучвания и ще дадат повече информация за частиците, идващи от Слънцето.

Oще: cosmoscafe  земя  китай  китайска космическа мисия  космически роувър  космос  луна  роувър  слънце 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

1 Bozo Kosmev | 06.01.201917:54

"Астронавти на Луната ще бъдат далеч от този защитен балон и ще пътуват в открития Космос със скоростта на светлината с всички последици за здравето, които това може да донесе."

Я пак?
   

оценка

+0 -0