Последният цар на Рим | webcafe.bg
Webcafe

Последният цар на Рим

Webcafe
24.06.2016, 18:30 (обновена 27.06.2016, 12:34)
масимо карминати

Безмилостният бос Масимо Карминати е наричан Последният цар на Рим

Роберто Грили е изплашен до смърт. В съдебната зала бункер в римския затвор "Ребибия" никога не е било толкова горещо.

Разкаялият се мафиот, заловен с 500 кг кокаин на борда на своята яхта, е основният свидетел по мегаделото "Мафия-капитале", което разкри как мафията във Вечния град освен с кражби и дрога се занимава и с разпределяне на обществените поръчки в общината.

Подсъдими са 40 души, обвинени в участие в престъпна организация от мафиотски тип, рекет, лихварство, пране на пари и др. Замесени са и политици, от управлението на общината в Рим.

Това е една от причините за победата на младата Вирджиния Раджи от „Пет звезди" в италианската столица.

Затова показанията на Грили са толкова важни. Но свидетелят се страхува за живота си.

"Говорим за Карминати. Аз усещам тази заплаха от първия ден на процеса, не ми се подигравайте" - отговаря разкаялият се мафиот на карабинерите, които го питат дали е получавал заплахи за живота си.

Безмилостният бос Масимо Карминати, мозъкът на цялата престъпна група, затворен при специален режим в затвора в град Парма, откъдето участва в заседанията чрез видео връзка, забавя, но не забравя.

"Ако свидетелствам в зала, нямам никакви гаранции. Няма да изкарам и две седмици" - убеден е свидетелят.

Така в залата-бункер на затвора Ребибия, сцена на процесите срещу масонската ложа П2 и Червените бригади, Роберто Грили сменя плочата.

"Отказвам се от показанията си, не е вярно, че Карминати е свързан с наркотрафика. Направих тези твърдения под влияние на адвоката ми, за да вляза в програмата за защита на свидетели".

Това е тежък удар за прокурорите.

Мега-делото "Мафия капитале" е ключово за държавното обвинение, което за рекордно кратко време - едва година след залавянето им (правосъдието на Ботуша е известно със своята мудност) изправи обвиняемите пред съда.

Обвинителите Лука Тескароли и Джузепе Кашини попиват внимателно всяка дума на ключовия свидетел. Те препрочитат предишните му показания, в които Грили разкрива криминалните деяния от мафиотски тип на Масимо Карминати и на дясната му ръка Рикардо Бруджа, който също е на подсъдимата скамейка. По думите му "двамата са притежавали цял оръжеен арсенал: пистолети, автомати и пушки".

Престъпният бос е замесен в международен трафик на дрога, а доказателството са показанията на Роберто Грили.

Въпреки че през цялото време твърди "как дрогата е гадна", Карминати се включва в наркотрафика, за да разшири още повече престъпната си дейност.

Пратката е от Южна Америка и е предназначена за римския пазар. Но през лятото на 2011-та полицаите я хващат на пристанище на остров Сардиния. Тогава Грили, който е капитан на яхтата, е арестуван.

А Карминати е идеалният посредник, който дава зелена светлина на сделката и осигурява безпрепятственото й пристигане във Вечния град, без да знае, че вече е подслушван, заради участието в корупционна схема с обществените поръчки на община Рим.

Роберто Грили се отказва от показанията си, но прокурорите обаче не се предават.

Те го питат: "Лъжесвидетелствате, защото се страхувате, така ли?"

И изваждат аудио запис на негов разговор с карабинерите от 10 юни, денят, в който Грили разбира, че ще бъде призован да свидетелства.

"Бях ужасно прецакан от правосъдието, след „Мафия капитале" загубих работата си, здравето си, всичко. Помолих да бъда защитен, за да не рискувам. Сега съм без пукната пара и искат да потвърдя показанията си .... та ония да ме очистят. След този удар от мен, който може би е последния пирон, за да заклещят Карминати... защото досега... дребна работа... а аз какво ще правя... ще се върна в квартала и само да си подам носа навън... не си давам и седмица. Да не съм луд. За лъжесвидетелстване ще ми дадат четири години, но ще остана жив. Затова ще говоря, както са ми казали" - казва Грили на карабинерите в кабинета на адвоката си.

Суперсвидетелят обвинява магистратите, че никога не е бил защитен, че не е бил включен в програмата за защита на свидетели, в която участват всички разкаяли се мафиоти, чийто живот е в опасност. А кланът на Карминати, по прякор "Чекато" - "Ослепеният" все още всява страх в Рим.

Сплашване, бой и заплахи

Насилие срещу мълчание - това са двете лица на страха в империята на Масимо Карминати, наричан "последният цар на Рим".

Методите са креативни: окачени парчета от разфасовани пилета на входните врати, преследване в центъра на града и заплахи към жени и деца. Жертвите са предприемачи и търговци от италианската столица, попаднали в лапите на клана на "Мафия капитале".

68-годишният предприемач Рикардо Манатини е един от малкото, обърнали се към полицията. Запознава се с Карминати и двамата му заместници Рикардо Бружда и Матео Калвио през 2012-та.

"Бяха ми представени като хората, които държат цял Рим. Имах нужда от пари и се обърнах към тях" - си спомня бизнесменът.

През август 2014-та получава първото предупреждение.

"Карминати се приближи до мен и допря десния си показалец в лицето ми, все едно искаше да каже: "ще те застрелям". Удари ме по носа и ми каза: "Само да си ми споменал името ми тук и там, ще те нарежа на парчета". Обърна се и си тръгна, без да ми даде възможност да отговоря".

Проблемът на Манатини е, че в замяна на дадения заем, те искат да върне много повече пари - 250 хиляди евро.

"Джовани Лакопо, член на клана, често идваше вкъщи и заплашваше със смърт мен и децата ми, ако не им върна всичките пари. Една сутрин спря тока. Излязох и видях двама от хората на Карминати. А месец по-късно жена ми намери парчета от разфасовано пиле, закачени на входната врата. Била е с децата на връщане от училище, бяха се уплашили ужасно много" - разказва пред полицията римският бизнесмен.

Но това не е всичко. В един бар хората на Карминати го пребиват здравата.

Едва след арестуването на част от клана, Манатини се решава да отиде в полицията, която е запозната с някои неща благодарение на подслушването. „Беше ме страх, познавайки престъпните методи на Карминати, Бружда, Лакопо и другите, живеех и продължавам да живея в постоянен ужас. Боях се да не стане още по-зле за мен и за семейството ми" - обяснява пред разследващите.

Има и други в същото положение.

Бижутерът Фаусто Рефриджери, заплашван многократно за няколкостотин евро, е пребит от членовете на клана. Друг бизнесмен, Луиджи Секарони, разказва как е бил изнудван, за да продаде терен в квартала: "Заплашиха ме, че ще ми запалят фирмата и ще навредят на семейството ми. А впоследствие забелязах, че ме следят, за да ме сплашат".

Според адвокатите на обвиняемите "не става въпрос за мафиотска дейност", защото "в Италия мафия няма".

Виновни са журналистите, които "виждат мафиоти навсякъде" и магистратите, защото правят "медийни процеси". Това сме го чували и пред съдебната палата в Сицилия или в Калабрия, по време на процесите срещу "Коза ностра" и "ндрагетата".

Самите сицилианци се правят на много учудени, когато чужденците ги питат за мафията. Тя никога не е присъствала по техния край, въпреки че пипалата й вече се разпростират не само в Южна Италия, но и далеч на Север. И отдавна не се занимават с традиционна престъпна дейност, а са активен участник в разпределянето на обществени поръчки, с участието на политици, експерти и др.

"Мафия капитале" коренно се различава от традиционната мафия като Коза ностра и ндрангетата.

Кланът на Карминати, бос с минало в крайно десните политически екстремисти, известен със своята арогантност, е пълна противоположност на кръстниците/капи деи капи/ от Палермо. Те пипат с "кадифени ръкавици".

В един от подслушваните разговори на Карминати, той се обажда на мобилния си оператор с молба да му инсталират незабавно някакво приложение.

"Чекато" се държи арогантно със служителя от другата страна на линията и го заплашва: "Ти не знаеш кой съм аз, аз съм Карминати, провери в интернет".

Така довчерашният десен екстремист използва мафиотските методи за собствените си цели.

И то го прави като дърпа конци в политиката, в държавната администрация, като сплашва, напада, корумира и бие.

Всичко това, без да пролива кръв. Защото мафията не е само убийства и кланета.

Oще: италианската мафия  как работи мафията в италия  коза ностра  масимо карминати  мафиотски медоти  мафия  мафия капитале  мафията в рим  пет звезди  програма за защита на свидетели  разкаял се мафиот  сицилианската мафия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 30.06.201611:09

Масимо Карминати известен като Митю Окото... muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.