Рекламира ли се Северна Корея като безопасно място за туризъм? | webcafe.bg
Webcafe

Рекламира ли се Северна Корея като безопасно място за туризъм?

Webcafe
20.06.2017, 18:12 (обновена 22.06.2017, 11:51)
Пхенян

Снимка: © Getty Images

Бащата на американския студент, който почина, след като беше задържан в Северна Корея, вярва, че синът му е бил измамен да посети страната с престъпни цели.

„Севернокорейците приласкават американци да пътуват до Северна Корея чрез туристически агенции, ръководени в Китай, които рекламират с хлъзгави реклами в интернет, че американци не биват задържани при пътувания в Северна Корея и е безопасно да отидеш на това място", казва Фред Уормбиър.

Компанията Young Pioneer Tours, организирала пътуването на сина му Ото Уормбиър, вече не предлага пътувания на американци до Северна Корея след случилото се.

22-годишният Уормбиър е задържан на летището след петдневния си престой в Пхенян. Той е обвинен в опит да открадне пропаганден постер и осъден на 15 години труд. Младият мъж беше освободен миналата седмица, а Северна Корея обяви, че е бил във вегетативно състояние в продължение на 17 месеца. Той почина малко след като се прибра в дома си в Охайо.

Трой Колингс, управител на Young Pioneer Tours за Северна Корея, отхвърля обвиненията. Той твърди, че компанията му е осигурила безопасни посещения до Северна Корея за над 8000 туристи в последните 10 години. Колингс не е съгласен и с тезата, че компаниите нарочно приласкават млади американци да посетят комунистическата страна, за да бъдат поднесени на тепсия на севернокорейските власти. Дори подчертава, че до момента в историята на компанията е имало само един арест на севернокорейска земя - този на Уормбиър.

Колингс посочва и че фирмата му никога не е казвала в рекламите си, че Северна Корея не арестува американци. „Всъщност ние нито таргетираме, нито споменаваме отделно американците в която и да е от рекламите ни", допълва той.

След като новините за смъртта на Уормбиър се разпространиха, Young Pioneer Tours промени политиката си спрямо посещенията на американци в Северна Корея.

„Опустошителната загуба на Ото Уормбиър ни накара да преосмислим позицията си относно приемането на американски туристи. До момента не е имало други случаи на арести в Северна Корея, които завършват с такъв трагичен финал и се борим да осмислим резултата. Сега оценката на риска за посещението на американци в Северна Корея е твърде висока", посочват от туристическата компания в изявление.

Все още не е ясно по какъв начин новините за състоянието на Уормбиър ще се отразят върху севернокорейския туристически бизнес.

Източник от севернокорейската туристическа индустрия, пожелал анонимност, казва пред Си Ен Ен, че не е усетил срив на туристическия поток след задържането на Уормбиър, въпреки че е забелязал лек спад в интереса от страна на американци.

Това може обаче да се промени, след като случаят на Уорбиър получава по-широк отзвук.

През миналата година над 4000 туристи, които не са от близкия съюзник Китай, са посетили Северна Корея, разказва той. Около 20-30 туристически агенции, повечето - работещи в Китай, днес предлагат пътувания до капсулираната държава.

Young Pioneers е сред най-популярния избор за младежите на Запад, търсещи интересно пътуване, а сайтът на агенцията се хвали с предоставянето на „изгодни пътувания до дестинации, от които майка ви би предпочела да стоите настрана".

Уормбиър беше признат за виновен в извършването на престъпление срещу севернокорейския режим през март 2016 година. Властите заявиха, че са получили запис от охранителна камера, на който се вижда как младежът краде политически плакат от хотела си и това е използвано като доказателство в продължилия само един час процес.

"Ние правим всичко по силите си да информираме своите клиенти и да ги предпазваме, преди да си запазят патуването. И все пак, както повечето туристически агенции, които оперират в повечето страни, не сме способни да защитим тези, за които се смята, че са нарушили закона", казва Колингс.

С навлизането на евтини пътувания, идеята да посетиш едно от последните места в света, незасегнати от масовия туризъм, изглежда още по-привлекателна.

„Наистина, няма за какво да се притесняваш като турист. Стига да се подчиняваш на правилата на КНДР (Корейската народно-демократична република) и да не правиш нищо неуважително към управляващото семейство Ким, ще си си добре", пише в туристическия сайт Lonely Planet.

Туризмът в Северна Корея, особено западният туризъм, има значителен възход през последните години, въпреки международното напрежение заради ядрената програма на страната.

Някои отиват, за да бъдат свидетели на специфични севернокорейски национални празници, други - за събития като маратона на Пхенян.

Всички пътувания са прецизно организирани. Туристите са придружавани от нает от правителството туристически гид във всеки един момент, в който излязат от хотела си. Седем севернокорейски компании са лицензирани да работят заедно с външни агенции - като Young Pioneers, за да организират пътуванията.

Туристка разказва пред Си Ен Ен, че Пхенян прилича на филмов декор. Онова, което посетителите могат да видят или правят, е строго ограничено. Повечето не могат да излязат извън внимателно подредената столица, често използвана като витрина с пропагандни цели. Правителството определя дори кой да живее в столицата и кой - не. Провинцията, за която се вярва, че живее в крайна бедност, е запечатана и недостъпна за посетителите и за външния свят.

Въпреки че на американските граждани е позволено да пътуват до Северна Корея, властите взимат всички мерки да обезкуражат подобни приключения. Държавния департамент препоръчва да не се пътува до страната, позовавайки се на случаи като този с Уормбиър.

Според източника, говорил за случая, Уормбиър е жертва на несправедливо процес, а наказанието му е напълно несъответстващо на простъпката. „Разплакано извинение би трябвало да е достатъчно, за да реши проблема, но това е Северна Корея и именно затова трябва да се помага в информирането на хората, преди да заминат", казва той.

Мнозина вярват, че американският туризъм в Северна Корея помага на всяка от страните да облагороди другата - включително Денис Родман, който в момента гостува в комунистическата страна. Неколцина американски законодатели се опитваха да забранят практиката още преди новините за състоянието на Уормбиър.

„Ние се стремим да увеличим взаимодействието между Северна Корея и чужди държави, защото вярваме, че може да доведе до по-малко напрежение в бъдеще и по-малко взаимно недоверие", казва Колингс. Той посочва, че дори и някои хора да не са съгласни с подхода на компанията му, никой не може да ги обвини в престъпно намерение.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.