Хирургът, който обеща да присади глава до края на годината | webcafe.bg
Webcafe

Хирургът, който обеща да присади глава до края на годината

Webcafe
30.04.2017, 15:02 (обновена 03.05.2017, 08:52)
Серджо Канаверо

Снимка: © Getty images

Той обещава да направи трансплантацията до края на 2017 година в Китай.

Възможна ли е присаждане на човешка глава? Не, това не е част от диалог с доктор Франкенщайн, а отдавнашна идея на италианския хирург Серджо Канаверо.

Името на Серджо Канаваро се споменава от доста време в научните среди по целия свят. Някой считат идеята му за трансплантация на глава за пълно шарлатанство, но други считат проектът на италианския неврохирург за напълно възможен.

Най-вероятно няма да се наложи да чакаме дълго: в едно дълго интервю за австрийския сайт Оооm, лекарят обяснява подробно за предстоящата историческа операция. Тя трябва да да се проведе през следващите 10 месеца, тоест между края на 2017 и началото на 2018 година.

В много среди неговите идеи се посрещат с доза нужен скептицизъм, просто защото много от твърденията на италианския лекар се нуждаят от потвърждение.

Подобна операция изисква сериозни средства за опити и за самата реализация на интервенцията. Може би затова именно чрез сайта Ooom Канаверо започва серия от видеочатове, в които обяснява своя проект на хора, готови да платят за това 50 евро на минута.

Оооm e сайт за он-лайн обучение, който позволява на потребителите да се свържат със специалисти от различни области.

Междувременно неврохирургът изработи свой метод за възстановяване на гръбначен мозък, наречен GEMINI, тестван върху маймуни и мишки. Тестовете са извършени в Китай и Южна Корея. В интервюто Канаверо
съобщава, че първата трансплантация на глава трябва да бъде направена именно в китайския град Харбин през декември 2017 година.

Първият пациент - китаец

Екипът, който ще извърши операцията, ще бъде ръководен от Ксяопинг Рен, "голям приятел" на италианеца, както и "изключително способен хирург".Ксияопинг е един от първите хирурзи, които през 1999 година са направили трансплантация на ръка, която е имала дългосрочен успех.

Но фактът, че операцията ще се проведе в Китай, променя първоначалните планове. Първият пациент, който ще се подложи на трансплантацията ще бъде китаец, а не както се обявяваше досега 32-годишният парализиран руснак Валери Спиридонов.

"Има много кандидати" - обяснява Канаверо, което не е учудващо, тъй като има желаещи от целия свят. Окончателното решение ще бъде взето малко преди операцията.Изборът на Китай не е случаен, според
италианският лекар там се предоставят идеални условия, които западният свят не дава.

Много съмнения

Един от техническите аспекти, които пораждат най-много съмнения за положителния изход на операцията е, повторното свързване на гръбначния мозък, така че "собственикът" на главата да може да успее да контролира тялото. Според Канаверо, проблемът е решен благодарение на флуид, известен като Texas - PEG (полиетиленов графен-гликолов нанорибон).

"Много от опитите бяха направени върху различни животни и резултатите показват, че гръбначният стълб, а заедно с него и възможността за движение, може да бъде напълно възстановен"- заявява Канаверо. Но всеки отделен случай е сам за себе си, включително психологическото състояние на пациентите.

Вечният въпрос какво се случва след смъртта

Италианският хирурт има ясни идеи и относно отговорите на вечния въпрос какво се случва след смъртта. "След няколко месеца ще разделим тяло от глава с безпрецедентна медицинска процедура", обяснява лекарят. На този етап няма жизнена функция нито в мозъка, нито в която и да е част на тялото. Пациентът е в клинична смърт. Ако върнем този човек към живота, ще получим първата равносметка за това какво се случва след смъртта. Трансплантацията на глава ни дава една първа възможност да знаем дали има нещо отвъд, рай или друг свят или смъртта просто загасва копчето на светлината и всичко свършва".

Oще: ooom  валери спиридонов  възможна ли е трансплантация на глава  гръбначен мозък  живот след смъртта  има ли живот след смъртта  китай  серджо канаверо  трансплантация на глава  трансплантация на ръка 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

10 SamVaims | 01.05.201721:51

"Чакам кога учЕните най-сетне ще успеят да присадят задник върху чуждо тяло, което несъмнено би заинтересовало българските политици като метод за удължаване на живота им."

Ми то по дефиниция, да си социалист означава главата да ти е навряна дълбоко в задника, така че определенията задник и глава при социалистите са доста идентични понятия.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

9 MarkModel13 | 01.05.201721:03

Първият, който публично заявил, че Земята се върти около Слънцето, изгорял на клада, първият, който обяснил, че не Господ наказва милионите умрели, а малки невидими организми - за малко да завърши и той така, първият, който рисувал скици на ракети и мечтаел за космоса, отнесъл жестоки подигравки, първият, който...
Нали разбирате, че такава операция един ден ще бъде успешна, както и много други видове трансплантации. Поне докато не се научим да синтезираме изкуствени органи или механични такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 01.05.201720:56

Глава? Слаба работа!
Чакам кога учЕните най-сетне ще успеят да присадят задник върху чуждо тяло, което несъмнено би заинтересовало българските политици като метод за удължаване на живота им.
А, хм.. момент, те БКП май отдавна са го измислили това и го практикуват успешно вече сто години. УчЕните пак немеят пред българския гений.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

7 deaf | 01.05.201720:48

jens xp,

всичко е някакъв квант енергия. Включително и Човекът. Но енергията не може да се създава и унищожава. Тогава...?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

6 deaf | 01.05.201720:33

Уточнител,

леко съм объркан. Според теб излиза,че което и ЧУЖДО тяло да присадим към някоя глава,тя ще го управлява като СВОЕ тяло!? Няма как да стане! Следователно,тялото също е важно,макар и неизмеримо по-малко,отколкото главата. Не можем да отречем феноменът на тялото,(без главата). Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 01.05.201716:07

другари успокойте топката, става въпрос за уйова глава
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.04.2017, 10:28

4 Пасарелка | 01.05.201711:15

straight, допускам, че Китай е най-удобното място за извършване на операцията поради удобни законови постановки. Както пише в статията практика в Китай е да се ползват за донори осъдените на смърт, а в повечето щати в САЩ и в Европа смъртна присъда няма! Освен това донорството е дефинирано в много комплицирани законовинормативи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

3 straight | 01.05.201709:56

Никой сериозен съвременен лекар с иновативни идеи и технология няма да предпочете Китай пред Западна Европа или Америка (или Австралия). Само това подсказва нагласа към измама. Освен това, професионалистите разчитат на екип, а не на големи приятели. Накрая, ако наистина може да свърже правилно нервните пътища на гръбначния мозък на ниво шийни прешлени, нека първо възстанови целостта на анатомично прекъснат лумбален отдел. Иначе казано- да проходи човек, парализиран от кръста надолу. Това вече ще е нещо значимо. Дотук обаче звучи като евтина реклама и празни думи.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

2 jens xp | 30.04.201723:32

Между клинична и мозъчна смърт има колосална разлика!! Първата е обратима, втората не. Клиничната смърт е добре позната на медицината и без да се режат глави. Хиляди хора са изпадали в такава, после са се връщали към живот. Много от тях твърдят, че са "виждали" разни неща, пътували през някакъв тунел, в края на който имало светлина... Но това НЕ Е доказателство за задгробен живот. Само и единствено мозъчната смърт е окончателния край на индивида, фактическият край на всичко, и само след нея би могло да се твърди имали "нещо" друго там.. За жалост от мозъчна смърт никой не се е завърнал... Така че "присаждането" на глави няма да даде отговор на този вечен за човека въпрос! А този "професор" е най-вероятно поредният шарлатанин, стремящ се към световна слава....
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

1 Уточнител | 30.04.201722:36

А бре редактори, не пишете такива идиотизми.
Не може да става въпрос за "присаждане на глава", по простата причина, че Човекът, това е неговата Глава. Ако имаше некакъв начин да се отстрани главата и да й се осигури поддържане на всички жизнени функции, това ще бъде СЪЩАТА ЛИЧНОСТ, СЪЩИЯТ ЧОВЕК, който само че ще се чуства напълно парализиран. Вдянахте ли? Можем да твърдим единствено, че става въпрос относно опит за ПРИСАЖДАНЕ НА ТЯЛО към глава!!!!!!!!!!То бива малограмотност, но чак толкоз!
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.