Webcafe

Арестуват го на 13, за "престъпления", когато е бил на 10. Сега го очаква смъртна присъда за тях

Webcafe по CNN
08.06.2019, 17:33 (обновена 11.06.2019, 14:24)

1 от 3 снимки Назад Напред

Муртажа Курейрис

Снимка: © CNN

Скандалното дело срещу Муртажа Курейрис е едно от многото подобни в Саудитска Арабия

Група от около 30 момчета се е качила на велосипедите си и се приготвя да започне шествието си по прашната улица в един от градовете в източната част на Саудитска Арабия. С крак на педала е и 10 годишният  на велосипеди се събират на прашна странична улица в източната част на Саудитска Арабия. Крак на педал, 10-годишният Муртажа Курейрис, който изглежда е водач на цялата група.

Във видеото, публикувано от CNN, той е облечен с джинси и черни джапанки на краката си и се усмихва на камерата, записваща събитието. Всичко това изглежда като обикновена детска игра или като подготовка за кратка екскурзия за момчетата. Но не е. Това е протест срещу властта в кралството.

Малко след като групата тръгва, Муртажа почти се губи от кадър сред морето от момчета, но скоро след това той вдига мегафон и през него извиква: "Хората искат човешки права!".

Събитията са от пролетта на 2011 г. по време на Арабската пролет, а този протест велосипеден поход е част от протестното движение в страната. И макар в Саудитска Арабия арабската пролет да не постига много, протестите биват забелязани. Не просто забелязани, но и запомнени.

Три години, след като видеото е заснето, саудитските власти арестуват тогава вече 13-годишния Муртажа, когато той се връща от пътуване със семейството му в Бахрейн. Така той се превръща в най-младия политически затворник в кралството за времето си.

Сега вече момчето е на 18 години и прокурорите по делото му настояват за смъртно наказание за него и гавра с трупа му впоследствие. Муртажа вече е прекарал почти четири години в предварителния арест, от които поне година и три месеца в изолатор в тъмнина и при съмнителни хуманни условия.

Обвиненията срещу него са, че е участвал в насилствени протести срещу властите в страната, призовавал е към протести и е помогнал на вече покойния си брат Али Курейрис да хвърля коктейли "Молотов" по полицейско управление. От прокурорите по делото той е заклеймен като член на "екстремистка терористична група" и се твърди, че дори е участва в стрелба по силите за сигурност.

Едно от обвиненията го поставя като част от протест през 2011 г. по време на погребението на брат му, убит от саудитските сили за сигурност.

Според обвинителите погребението се превръща в антиправителствена демонстрация с лозунги срещу краля и властта. Във видеоклиповете на погребението Али опечалените наистина скандират антиправителствени лозунги, докато процесията върви по пътя към гробищата.

Във видеото е показан и бащата на двете момчета - Абдула Курейрис, който плаче над тялото на сина си, молейки се на Бога да му помогне да се справи с празнината, оставена от смъртта на сина му.

И въпреки че Муртажа не може да бъде свързан с каквито и да е смъртни случаи или директни актове на насилие, прокуратурата иска за него възможно най-тежкото наказание - смъртна присъда, а след изпълнението й тялото му да бъде разпънато на кръст или разчленено. Прокурорите твърдят, че неговото "засяване на размирици" изисква най-лошото наказание според строгото тълкуване ислямското право в кралството.

За исканата присъда прокурорите се мотивират с изтръгнатите от момчето признания за престъпления - признания, от които Муртаджа се е отказал вече, твърдейки че те са изтръгнати с мъчения и тормоз.

Цялото семейство Курерайс е обвързано с активизма. Те са шииити от източната част на Саудитска Арабия и протестите им идват от маргинализацията на шиитите в страната. Саудитските власти обаче често описват антиправителствените демонстрации в източната провинция на страната като насилствени, заявявайки, че демонстрантите атакуват както силите за сигурност, така и цивилни по време на протестите си.

Друг от братята на Муртажа също е в затвора, а баща им е бил задържан поне за известно време през миналата година.

Един от най-спорните моменти е, че обвиненията срещу момчето са за "престъпления", които са извършени, докато той е бил още малолетен. В Саудитска Арабия наказателната отговорност за малолетни е доста неясна, но според позиция на кралството от 2006 г. пред Комисията за правата на детето към ООН, тази пределна възраст се поставя на 12 години. След като те са навършени, всеки може да бъде съден. Дори така обаче при протестите Муртажа е на 10 и на 11 години.

Нещо повече обаче - през 2016 г. работната група на ООН за разследване на безпричинните арести е разгледала случая на непълнолетен саудитец, арестуван в страната, без да се посочва името му. Всички данни - включително дата и място на раждане, както и датата на ареста - съвпадат с делото на Муртажа.

Работната група заявява, че смята, че непълнолетният е бил измъчван, а признанията му "извлечени" с принуда. Според експертите направеният арест е произволен и не се базира на реални доказателства за участие в насилствени протести, тъй като просто няма доказателства - нито снимкови, нито видео, че протестите са насилствени. Работната група също така се изказва, че арестът на момчето нарушава международните норми.

В констатациите на Работната група на ООН се казва, че най-вероятно непълнолетният е задържан във връзка с участието му в мирни демонстрации, искащи справедливост за убийствата на други шиитски активисти.

По-рано Саудитска Арабия заяви пред Организацията на обединените нации, че не налага смъртно наказание на осъдени за престъпления, извършени преди навършване възрастта за наказателна отговорност.

Това обаче не пречи на обвинителите в кралството. Досега е ясно за поне трима души са били екзекутирани за "престъпления", извършени като непълнолетни. През април тази година правителството в Рияд обяви, че е екзекутирало 37 души - една от най-големите масови екзекуции в историята на Кралството. В по-голямата си част те са шиити.

И макар репресиите срещу дисиденти да не са нещо ново, те се засилиха доста от 2015 г. насам, когато сегашният крал Салман се качва на трона. С определянето на принц Мохамед бин Салман за престолонаследник и връчването в ръцете му на някои от най-важните постове в страната, тази тенденция само се затвърждава въпреки неговите реформаторски позиции и публичните му позиции за ограничаване на влиянието на духовниците и по-светска държава.

Властите в Рияд многократно са отричали да използват изтезания в извличането на показания от затворници, но множество активисти за човешките права свидетелстват обратното по редица случаи.

Случаят на Муртажа е един от тях. Днес на него му остава да стои в затвора и да очаква решението на съда - смърт или тежък затворнически режим. При това за "престъпления", които е извършил, когато е бил на 10.

Oще: дело  курейрис  малолетен  муртажа  муртажа курейрис  непълнолетен  рияд  саудитска арабия  смъртна присъда  шиити 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2019, 22:15

7 KhalElessar | 09.06.201922:48

Колкото циганите ще се интегрират, толкова и арабския свят ще изплува от Средновековието.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 09.06.201920:33

А на франсетата пука ли им?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2019, 21:53

5 france | 09.06.201916:22

"Къде гледа САЩ, къде е "международната демократическа общност", да започната едно демократизиране на СА, умни бомби и обеднен уран по Рияд, да види измъчения арабски народ благата на демокрацията?"

Горкото дете. Не е първото и едва ли ще е последното. Братоубийствени наказания, изтезавани , насилвани и убивани жени.

Кралството и САЩ са дългогодишни икономически партньори. Как си представя юзера Хари , че точно те ще се намесят във вътрешните работи на Рияд?!
Къде са другите , дето се пънат да вкарат алтернативна валута за арабскит петрол.
Русия, Китай, ЕС - пука ли им?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 09.06.201909:14

Къде гледат САЩ, освен в нефтените кладенци и газовите находища? Гледат и в речника на английския език и търсят начин да изтрият от него думи, вписани преди да има САЩ. Те отдавна са изпиздили езика на Шекспир и Байрон, не е далеч времето да го обявят за нов език. Имаме подобен пример в съседство. Само ще трябва, по примера на неотдавна изнасилената от тях страна, да го нарекат северо американски, за да не протестират другите американски нации. То и да протестират, кой ги пита.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.09.2017, 12:22

3 zaprqn | 09.06.201907:54

САЩ къде да са, Тръмп го каза още при убийството на Хашоги, САЩ ще загуби повече от колкото Саудитска арабия от евентуални санкции срещу тях. И това винаги е била политиката им, Тръмп дали от невежество или от непукизъм просто го изрича на глас, ЦРУ са покривали и често спомагали за осъществяване на всякакви престъпления и геноциди, ако това е в полза на икономическия интерес на САЩ. А всички комитети и фиминисти ако сте забелязъли не смеят да се месят в арабския свят, въпреки че там зверствата срещу човечеството са неизмеримо по-шокиращи. Дай им да ревът, че ромите са били дескриминирани, гейовете нямали права, жените получавали по-малки заплати от мъжете което може статистически да е вярно, но не отразява факта че мъжете работят по рисков и физически труд, и че Европа трябва да се погрижи за мигрантите които войните на САЩ създават, и тези които просто са решили да се преселят покрай тях. Някой да пита защо на границата им с Мексико има десетки хиляди бежанци от Венецуела, които се държат в мизерни условия и в огнища на болести, никой?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.11.2017, 14:05

2 Kikone | 08.06.201919:29

Насила хубост не става, това е всеизвестен факт. Ако бомбандираш кралското им котило, просто ще те намразят и ще се обединят около тях. Тяхната работа е: аз и брат ми срещу братовчед ми, аз и братовчед ми срещу света. И маи най-доброто решение да ги оставиш намира та да заобичат колкото се може повече бившите камилари наричащи се сега "краско семейство" и когато обичта почне да прелива по улиците да им изтрият ДНК-то от лицето на Земята. Важното е да ги оставиш те да се оправят. А къде гледат САЩ? Ами в петролните им кладенци, къде другаде да зяпат...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 08.06.201918:03

Къде гледа САЩ, къде е "международната демократическа общност", да започната едно демократизиране на СА, умни бомби и обеднен уран по Рияд, да види измъчения арабски народ благата на демокрацията?

А защо мълчи Хелзингският комитет, а феминистките, а ЮВЕНАЛНАТА ЮСТИЦИЯ?
   

оценка

+0 -0