Бомбата, която беше твърде мощна, за да бъде използвана | webcafe.bg
Webcafe

Бомбата, която беше твърде мощна, за да бъде използвана

Webcafe по BBC
17.08.2017, 20:28 (обновена 20.08.2017, 16:27)
"Цар Бомба"

Снимка: © web.archive.org

"Цар Бомба" успява да промени посоката на ядрените опити

На сутринта на 30 октомври 1961 г. съветски от летището Оленя на полуостров Кола, в далечните северни райони на Русия, излита бомбардировач Ту-95.

Ту-95 е специално модифицирана версия на бомбардировач, взет на въоръжение няколко години по-рано. Той огромен, ширококрил чудовищно голям самолет с четири двигателя, предназначен да превозва арсенала от атомни бомби на Русия.

Съветската ядрена програма е отбелязала сериозен напредък в десетилетието преди това. Втората световна война може да е поставила САЩ и СССР в един и същ лагер, но в периода след войната отношенията между двете супердържави са се охладили до степен замръзване. Така Съветският съюз, изправен пред конкуренция с единствената ядрена свръхсила в света, има само една алтернатива - да навакса. И то бързо.

В годините след войната опитите на Съветския съюз набират скоростни темпове, като по това време са детонирани над 80 бомби, а само за 1958 г. са направени 36 опита. Нищо от това, което Съветският съюз е тествал обаче до този момент, не може да се сравнява с товара, носен от Ту-95.

Той носи под себе си огромна бомба, твърде голяма, за да се побере в корпуса на самолета, където обикновено се пренасят подобни муниции. Бомбата е дълга 8 метра, има диаметър близо 2.6 м и тежи повече от 27 тона. В историята тя е останала с много имена, но най-известна обаче тя остава като "Цар Бомба".

"Цар Бомба" не е обикновена атомна бомба. Тя се появява в резултат на трескавите опити на съветските учени да създадат най-унищожителното ядрено оръжие на света, провокирани от желанието на Никита Хрушчов да накара света да трепери пред мощта на СССР. Тя е нещо повече от просто огромно парче метал, твърде голямо, за да се побере дори в най-мощния самолет - тя е унищожител на градове, оръжие за крайни случаи.

Самолетът "Туполев", боядисан в ярко бяло, за да се намали ефектът от експлозията на бомбата, пристига на заявената целева точка - Новая земля, слабо населен архипелаг в Баренцово море, в ледената северна периферия на СССР. Пилотът на самолета, майор Андрей Дурновцев, го насочва към залива Митюшиха, използван за изпитателен полигон, на височина 10 000 м. По-малък модифициран бомбардировач Ту-16 лети отзад, готов да заснеме взрива и да изследва образците, излизащи от зоната на взрива.

За да имат двата самолета някакъв шанс за оцеляване (тогава той е бил преценен като не повече от 50% шанс), "Цар Бомба" е пусната с гигантски парашут, тежащ близо 1 тон. Бомбата бавно се спуска до предварително определена височина - 3940 метра, и после се взривява. Към този момент двата бомбардировача се намират на около 50 км разстояние, което би им дало добри шансове за оцеляване.

Цар Бомба се взривява в 11:32 ч. московско време. За миг тя създава огнена топка с размер 8 км, което се издига нагоре от силата на собствената си ударна вълна. Проблясъкът от взрива е бил видим от 1000 км разстояние.

Атомната гъба от взрива стига височина 64 км, като периферията й се разширява навън, достигайки почти 100 км разстояние от единия до другия й край. Вероятно от безопасно разстояние тя е била предизвикваща страхопочитание гледка.

На Новая земля, ефектът от взрива е катастрофален. В село Северни, на 55 км от кота нула на взрива, всички къщи са напълно унищожени. На стотици километри от зоната на взрива са регистрирани щети – срутващи се къщи, падащи покриви, повредени врати, чупещи се прозорци. Радио-комуникациите са нарушени за повече от час.

Самолетът Ту-95 на Дубровцев има късмет и оцелява; взривната вълна от Цар Бомба кара гигантския бомбардировач да се спусне с около 1000 м по-ниско, преди пилотът да успее да го овладее.

Цар Бомба отделя невероятни количества енергия. Сега се смята, че тя е била с мощност около 57 мегатона, или 57 милиона тона тротил. Това е повече от 1500 пъти мощността на бомбите в Хирошима и Нагазаки, взети заедно, и 10 пъти повече от всички муниции, употребени през Втората световна война.

Подобен взрив не би могъл да бъде запазен в тайна. САЩ са имали шпионски самолет само на десетки километри от взрива. Той носи на борда си специално оптично устройство, наречено "бангметър", с което може да се пресметне мощността на далечни ядрени експлозии.

Данните от този самолет – носещ кодово име Speedlight – са използвани от Комисията за оценка на оръжията на други държави за определяне на мощността на мистериозната бомба. Единственият плюс на ядрената гъба е, че тъй като взривът не е бил в досег със земята, радиацията е била изненадващо ниска.

Скоро следва международно заклеймяване на изпитанията на бомбата, като то идва не само от САЩ и Великобритания, но и от скандинавските съседи на СССР като Швеция.

Един от конструкторите на това страховито устройство е съветския физик Андрей Сахаров – човек, който по-късно се прочува по цял свят с опитите си да избави света от оръжията, в създаването на които е участвал. Той е ветеран от съветската ядрена програма, и е бил част от екипа, конструирал някои от първите атомни бомби на СССР.

Сахаров получава инструкция от Хрушчов да създаде бомба, която е по-мощна от всичко до този момент. Лидерът държи да демонстрира, че би могъл да изпревари САЩ в надпреварата на ядрено въоръжаване.

“Бяхме изпреварили руснаците с много, и те се опитваха да направят нещо, за да покажат на света, че трябва да се съобразяват с тях. Цар Бомба беше преди всичко средство светът да бъде накарат да се спре и да приеме Съветския съюз като равен,” коментира Филип Койл, бивш ръководител по изпитанията на ядрени оръжия в администрацията на Бил Клинтън, който е прекарал 30 години в конструиране и изпитания на атомни оръжия.

Съветският съюз вече прави ядрени опити с големи взривни устройства в атмосферата, с еквивалент няколко мегатона, но този път потенциалът на бомбата е бил много, много по-голям. Някои учени започват да смятат, че ще е твърде силен, като опасността, че гигантската бомба може да засипе северната част на СССР с огромен облак от радиоактивен прах, била съвсем реална. Затова и Сахаров конструира тестовата бомба така, че да намали допълнително силата на самата ядрена реакция.

На практика Съветският съюз конструира толкова мощно оръжие, че дори не е склонен да го изпробва в пълната му мощност. И това е само един от проблемите с тази унищожителна бомба.

Сахаров се е опасявал, че бомба, по-голяма от изпробваната тогава, не би била изтласкана от собствената си ударна вълна, както реално се е случило, и би предизвикала глобална катастрофа, като би разпространила токсичен прах по цялата планета.

Самият учен става убеден поддръжник на частичната забрана на ядрените опити през 1963 г. и виден критик на разпространението на атомно оръжие, а в края на 60-те години и на системите за противоракетна защита, които той се е опасявал, че ще предизвикат нова надпревара за ядрено въоръжаване. Той все повече бива отлъчен от съветската власт, като дисидент през 1975 г. получава Нобелова награда за мир и е наричан “съвестта на човечеството”, казва фон Хипел.

И докато Хрушчов иска създаде най-мощната бомба на света, която да покаже силата на СССР, изглежда, че "Цар Бомба" е постигнала много различен ефект от първоначално предвидения.

Oще: атомна бомба  атомни оръжия  бомба  русия  сахаров  ссср  хрушчов  цар бомба  ядрена бомба 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

7 Уточнител | 19.08.201705:26

OCHOBATA HA BOEHHOTO MOГЪЩECTBO E BИCOKOTEXHOЛOГИЧHATA ИKOHOMИKA. HИCKOTEXHOЛOГИЧHИ CTPAHИ HE MOГAT ДA ИMAT MOДEPHИ APMИИ (cпpaвĸa - Paccия)

Зaтoвa, чeти пo-дoлy и ce yчи:

КОЛКО СТРУВА РУСИЯ
Капитализацията на икономиката на Русия, е по-слаба от всяка една от петте най-големи водещи американски компании поотделно и е съизмерима с икономиката на една такава могъща страна от НАТО, като Дания. Виж:
http://quote.rbc.ru/topnews/2014/12/17/34282130.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

6 Mako | 18.08.201721:54

Кретенът, превеждал кретенския текст на ВВС, така и не знае, че въпросната бомба не е ядрена, а водородна /термоядрена. Не знае и това, че относително ниските нива на радиация след взривяването на тази супер-водородна бомба се дължи основно на решението на руснаците да заменят външната обшивка от необогатен уран с такава от олово, не на обстоятелството, че взривът е въздушен. А руснаците заменят обшивката не по хуманни съображения, а защото така успяват да свалят общата мощност близо два пъти. Притеснявали са се, че при пълна мощност последиците за тях самите могат да бъдат непредвидими...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2017, 11:57

5 madancho | 18.08.201714:18

Вчера за невероятните самолети, днес за сигурно най безсмислената бомба правена някога. Утре може да посветите статия за невероятното поколение нов танк на братята руснаци, дето на парада не можа да запали...
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 01.06.2015, 17:04

4 whocares | 18.08.201712:35

...уебкафе... оправете си граматическите и стилистичните грешки от "превода", защото ще си включа отново "адблокъра", и ще забравя, че ви има Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

3 Уточнител | 18.08.201711:25

РУСИЯ СПОРЕД СТАТИСТИКА НА ООН към 2015 за 196 държави:

- 51 място в света по стандарта на живот
- 71 място в света по ниво на човешко развитие
- 111 място в света, по средната продължителност на живота
- 127 място в света по показатели за здравето на населението
- 134 място в света по очаквана продължителност на живота на хората
- 159 място в света на нивото на политическите права и свободи
- Първо място в света по брой на самоубийствата сред възрастние хора, деца и юноши
- Първо място в света по броя на разводи и извънбрачни деца
- Първо място в света по брой на абортите и броя на деца, изоставени от родителите си
- Първо място в света по консумация на алкохол и алкохолно съдържащи продукти
- Първо място в света, по продажби на високо-алкохолни напитки
- Първо място в света по продажбата на тютюн
- Първо място в света по брой на смъртните случаи от алкохол и цигари
- Първо място в света по смъртност от болести на сърдечно-съдовата система
- Второ място в света по продажба на фалшиви лекарства
- Първо място в света на потреблението на хероин (21 % от световното производство)
- Първо място в света по брой на автопроизшествията (13 пъти повече от ср. за света)
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

2 Уточнител | 18.08.201711:24

Тази "цар бомба" е точно толкова ефективна, колкото и прословутата "цар пушка".
типично съветско изхвърляне, без всякакъв практически ефект....
Както е известно в СССР/Русия всичко е най-:

Най-бързите часовници, ной-големите джуджета, най-здравите болни и т. н...
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 18.08.201710:29

"Тя обаче носи множество неутрални технически названия - Проект 27 000, Изделие 202, RDS-220..."

Никога не е носила подобни названия. И въобще съветските въоръжения никога не са били именувани с латински букви, а с кирилица. Бомбите от съветската атомна програма - също: РДС-2, РДС-3, РДС-5, РДС-6, РДС-6Т, РДС-37 и т.н. RDS-220 очевидно идва от западната преса, но номерът най-вероятно е грешка.
Както и "Изделие 202" - става дума за РДС-202 (също "Изделие В") но то не е за тази бомба, а за началната разработка от средата на 50-те, започнала на основата на РДС-37.

А тази бомба е конструктивно различна от РДС-202 и в крайна сметка са я нарекли АН602.
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.