Webcafe

Има нещо гнило в Интерпол

Webcafe по CNN
22.11.2018, 19:29 (обновена 24.11.2018, 09:28)
мън хунвей

Снимка: © Twitter

Изчезването на Мън Хуневй е само един сигнал за проблеми в международната организация

Бивш руски шпионин бива отровен в тих английски град (с очевидно световно известна катедрала); американското правителство бива надхитрено от Северна Корея в спор за ядрени оръжия; саудитски критик на властта бива убит от служители на консолството на страната в Истанбул.

Ако всички тези събития преди година-две бяха вкарани в поредния шпионски филм за Джеймс Бонд, критиците отново щяха да обвиняват сценаристите на филма, че са си позволили въображението им да отиде прекалено далеч от реалността. Сега обаче гледаме директно към реалността.

И все пак една скорошна история отива още по-далеч в дивите теории на шпионските трилъри. Това е потресаващ момент, който обаче не получи и част от медийното отразяване на който и да е от споменатите по-горе големи международни скандали на 2018 г. Това е изчезването на Мън Хунвей.

Мън беше президентът на Международната криминална полиция, известна като Интерпол, трансграничния орган за сътрудничество в областта на правоприлагането по цялата планета. В края на септември тази година (точно около изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги) той също изчезна без следа след свое посещение в Китай.

Само дето за разлика от случая "Кашоги" тук нямаше съсредоточено сериозно обществено внимание. С отлива на ерата на либералните ценности (свобода, човешки права, търсене на доброто и т.н.), глобалните норми за правата на човека са толкова отслабени, че дори членовете на международната полицейска организация вече не са в безопасност от поръчано от дадена държава отвличане.

Самият Мън е отраснал в тъмния свят на китайската политика. Като кандидат на Китай за шеф на Интерпол през 2016 г. ръководи организацията, запазвайки същевременно и дългогодишната си титла на китайски заместник-министър на обществената сигурност.

Така че, когато мистериозно прекъсва всякакъв контакт със съпругата си по време на неотдавнашно му самостоятелно посещение в родината, имаше много хора, които просто свиха рамене. Щом живееш с меча, умираш от меч, както казва една от местните поговорки.

В стила на шпионските филми от 21-и век последното съобщение до съпругата му, която той оставя да го чака в Париж, е един емотикон на нож - техния таен код за опасност.

Китай в крайна сметка призна, че е арестувал Мън за неопределени обвинения в корупция, което го прави най-новата цел на националната антикорупционна кампания, което от започването си през миналата година досега е повлякла множество политически кариери на висши лица от държавата към дъното.

Но независимо от разхвърляната природа на вътрешната китайска политика, все пак е удивително, че е допуснато президентът на световната организация за правоприлагане да изчезне напълно по начин, нарушаващ всяко понятие за закони и право.

След две седмици, по време на които съпругата на Мън се оплаква публично, че не е сигурна дали съпругът й е жив или мъртъв, Китай най-сетне призна, че държи вече бившия шеф на Интерпол. И това, вместо тепърва да разпали по-голямата история за това къде всъщност той е бъркал в кацата с меда и защо така изненадващо Пекин го задържа, сякаш сложи нейния край.

Интерпол меко прие писмо за оставка, за което се предполага, че е изпратено от намиращия се в ареста Мън. Според някои доклади обаче то дори не съдържа подписа на арестувания.

В сряда делегати от 194 държави-членки на Интерпол се срещнаха, за да изберат наследника му на поста. След последната намеса на Великобритания и САЩ организацията се отклони от избирането на руския кандидат Александър Прокопчук, за когото се смята, че е тясно свързан с Кремъл и е обвиняван за това, че е използвал международната заповед за арест на Интерпол, за да се опитава да екстрадира критиците на Путин от чужбина обратно в Русия.

Подобно на много международни организации, Интерпол твърди, че поддържа ценности, които надхвърлят партийната политика. Също така обаче, подобно много международни организации, той до голяма степен е доминиран от различни политически маневри. Най-пресният пример за това е неспособността на Интерпол да защити собствения си президент от неофициално задържане в една откровено авторитарна държава.

А сега едва избегна това да предаде контрола на друга авторитарна държава, избирайки в крайна сметка южнокорееца Кин Чен-янг, който държеше юздите в отсъствието на Мън.

Някои критици на Интерпол твърдят, че проблемите в организацията далеч не са нещо ново. Организацията Fair Trials International изразява особена загриженост относно възникването на т.нар. "Дифузия" - международна заповед за арест, първоначално проектирана с по-малко правни гаранции от известната "червена бюлетина".

Всички червени бюлетини се подлагат на проверки за политически натиск и преследване на дисиденти в централата на Интерпол в Лион, Франция, преди да бъдат изпълнени. Същевременно обявите за "Дифузия" прескачат този етап на проверка като се предполага, че по този начин спестяват време, през което чуждестранните полицейски служби могат временно да задържат лица, докато престъпленията са все още в давност.

Това може да послужи като начин за тормоз и сплашване на дисиденти в чужбина. И не просто има регистрирани такива случаи, но също така се наблюдава ръст при тях. През 2015 г. Интерпол е публикувал 19 338 дифузионни бюлетини като броят им се е увеличил на 50 530 през последната година.

Именно такъв е и случаят с британският гражданин от американски произход Бил Браудър - активист и инвеститор, който се занимава активно с привличане на общественото внимание върху корупцията в Русия. Самият Браудър е и работодател на юриста Сергей Магнитски, починал през 2009 г. в руски затвор.

В момента Русия го разследва като евентуален поръчител на убийството на Магнитски, наред с още редица други дела срещу него. Така Русия предявява няколко искания за ареста му, докато той пътува в чужбина именно през такива "Дифузии".

На пресконференция в Лондон на 20 ноември заедно с друг "изгнаник" от Русия и отявлен критик на Кремъл - Михаил Ходорковски, Броудър предупреди, че ако Прокопчук бъде избран, той самият няма да може да пътува свободно заради опасност да го екстрадират в Русия под прикритието на Интерпол.

Браудър и Ходорковски са предприели правен опит да бъде отнето членството на Русия в Интерпол, който почти по всяка вероятност ще претърпи провал. Двамата обаче са оптимисти, защото смятат, че по този начин все пак ще се привлече внимание върху отношението на организацията към международните политически дисиденти.

И ако спирането на пътя на Прокопчук към върха на Интерпол може да е донякъде успокоение за Запада и да потуши част от страховете за жизненоспособността на Интерпол, във Великобритания вече се появиха някои разтревожени гласове на депутати, че страната трябва да напусне организацията, ако човек на Путин бъде избран за неин шеф.

И все пак загадъчното изчезване на Мън остава дълбоко притеснително. Организацията трябва да направи нещо, за да утвърди своята политическа автономия в лицето на най-мощните държави в света.

Американецът Роналд Ноубъл, генерален секретар на Интерпол между 2000 и 2014 г., предложи организацията да допусне, че оставката на Мън Хунвей може и да е подадена принудително и да продължи да го приека като неин директор дори и в отсъствието му.

И все пак позицията на САЩ по темата поне към момента изглежда сравнително разклатена на фона на администрацията на президента Тръмп и неговите сравнително топли отношения към руския му колега Владимир Путин. По време на срещата между двамата в Хелзинки Тръмп дори изглеждаше развеселен от идеята да позволи Браудър да бъде разпитан от Русия.

Когато американският президент публично обмисля идеята да предаде гражданин на страна патрньор на САЩ на Русия без да има реално основание за това, американските официални лица трудно могат се оплакват, когато Интерпол предлага точно това.

Изборът за нов шеф на Интерпол, от своя страна, беше последният тест за това доколко международните норми за правата на човека все още оказват влияние в световната дипломация.

Но учудващата способност на Запада да се изправи срещу руските амбиции в световната полицейска организация обаче маскира слабостта му пред друг световен гигант.

Ако Западът е готов да се изправи срещу Путин в студената война на бюрокрация в международните организации, защо не може да се изправи срещу Китай?

Oще: александър прокопчук  дифузионна бюлетина  дифузия  интерпол  китай  мън хунвей  проблеми  русия  си дзинпин  червена бюлетина 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

3 To | 21.05.201919:03

До Миг
..аз пък не знаех, че там имало световноизвестна катедрала...
всъщност КОЕ има значение - световно-известността или тихата безмълвност...
тея от ИНТЕР-Пола не правят изключение...и те са хора, ако ще да са интер-национални и някои джендъри...всъщност

ПОЛ какво значи? - :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

2 To | 21.05.201919:00

Уау,,щяха да обвиняват сценаристите на филма, че са си позволили въображението им да отиде прекалено далеч от реалността. Сега обаче гледаме директно към реалнос,,
та....а коя серия на епизода е?
:-)))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2014, 09:33

1 mick | 23.11.201810:13

"Бивш руски шпионин бива отровен в тих английски град"

В града с най-голямата военна база за химическо и биологическо оръжие.. По време на голяма военно учение.

Съвпадения.
   

оценка

+0 -0