Войната за полумесеца | webcafe.bg
Webcafe

Войната за полумесеца

Webcafe.bg, по Independent, New Yorker
05.01.2016, 20:14 (обновена 08.01.2016, 07:48)
Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Иран

Снимка: © Getty Images

Теократичен Иран е най-силният защитник на шиитския ислям

Екзекутирани теолози, нападнати посолства, отзовани посланици... Кризата между Саудитска Арабия и Иран може да се обясни с две основни, свързани взаимно причини - битката за надмощие в Близкия Изток и вековното съперничество между сунитския и шиитския ислям, основните враждуващи направления в религията на полумесеца.

Иран е „републиката" на шиитския ислям, докато Саудитската Арабия е основният поддръжник и спонсор на сунитския ислям.

Конфликтът между Рияд и Техеран не е от вчера и тъй като са замесени доста интереси в ключов регион, затова и международните играчи заемат предпазливи позиции с призиви за възстановяване на диалога и взаимно уважение.

Екзекуциите на 47 души в Саудитска Арабия преди дни, най-вече тази на шиитския теолог Нимр ал-Нимр, обвинен в подривна дейност, провокираха нападенията срещу саудитското посолство в Техеран пред празния поглед на полицаите, а оттам - цялата дипломатическа криза, която се вихри в момента.

Според Уилям Пати, бивш британски посланик в Рияд, възстановяването но отношенията между двете страни ще е много трудно, дори и ако става дума за създаване на общ фронт за борба с „Ислямска държава".

И двете държави са значителни петролни производители, но Иран има двойно по-голямо население от Саудитска Арабия, която от своя страна има териториално предимство. И двете държави са фактори в сирийския конфликт, но са на противоположни страни.

Нещо повече, между 10 и 15 на сто от 27-милионното население на Саудитска Арабия се определят като шиити и често се оплакват от репресии. От десетилетия насам те формират вътрешната опозиция срещу династията на саудитите, макар и концентрирани предимно в източните провинции на петролното кралството.

Религиозното разделение стои в дъното на бездната между Рияд и Техеран, като всяка страна оспорва претенциите на другата да бъде доминантен фактор в развитието и разпространението на исляма. Анализатори сравняват отношенията им с тези между Израел и Палестина. Последният разрив между Иран и петролната монархия настъпи през 1988 година и продължи 3 години.

Дълга история

Конфликтът между сунити и шиити датира от 1400 години, по-точно от предполагаемата смърт на Пророка Мохамед през 632-ра година. Пророкът умира без да посочи свой наследник, а това всява раздор сред мюсюлманите и обрича на схизма бъдещето на тази религия. Спорът е дали наследникът да се избира по кръвна линия или общо, от събрание на духовните водачи.

В общи линии сунитите вярват, че Абу Бакр, довереникът и личен съветник на Мохамед, е легитимният водач на мюсюлманския халифат. Шиите твърдят, че избраният да продължи делото на Аллах и да носи най-висшата титла на негов земен пратеник е Али, братовчед и зет на Мохамед.

Впрочем, и Абу Бакр, и Али са били лидери на исляма - първият до смъртта си, следват още двама халифи, които са убити, а след това идва Али като Четвърти водач. Схизмата обаче е неизбежна.

Сунитите изповядват версията на исляма, която смятат за най-близка до тази, проповядвана от Мохамед. Шиитите смятат, че само наследниците на Али имат право да бъдат духовни водачи на мюсюлманите.

Схизмата е предсказана и от т.нар. Хадис, устно предание за живота на Мохамед, според което той е казал: „Моят народ ще бъде разделен на 73 секти и всички ще бъдат Ада, освен една".

И сунитите, и шиите твърдят, че са „единствените" правилни и праведни.

С течение на вековете двете течения се обособяват в самостоятелна религия със собствена култура, обществен модел, образователна система и т.н. И сред сунити, и сред шиити има както умерени мюсюлмани, така и екстремисти.

Каква е разликата?

Сунитите основно се интересуват от това животът на хората да не противоречи на поверията на Аллах, от материалното съществуване, докато за шиите по-важен е животът след смъртта, възнаграждението за праведните в отвъдното.

Разпределение на силите

Мнозинството от мюсюлманите по света са сунити, около 85 на сто от последователите на Корана. Те са представени навсякъде - от Мароко до Индонезия, от Северна Африка до Близкия Изток. Сунити са и джихадистите от „Ислямска държава".

Единствено в Иран, Ирак, Азербайджан и Бахрейн шиитите са мнозинство, значително представени са също в Йемен, Ливан, Кувейт, Катар и Сирия.

Режимът на Саддам Хюсеин брутално репресира шиитите в Ирак, а Бахрейн се управлява от сунитска династия, въпреки че мнозинството са шиитите.

Настоящите сектантски войни в Ирак и в Йемен се подхранват именно от този конфликт, както и войната в Сирия - диктаторът Башар ал-Асад е от малцинството на алауитите, изповядващи шиитския ислям, докато основно бунтовническите групи срещу него са сунити, включително и „Ислямска държава".

Oще: затворени посолства  иран  мохамед  мюсюлмани  отношения между саудитска арабия и иран  пророк мохамед  саудитска арабия  сунити  шиити 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.