Как се оцелява при руска инвазия | webcafe.bg
Webcafe

Как се оцелява при руска инвазия

Webcafe.bg, по The Atlantic
23.01.2015, 18:13 (обновена 26.01.2015, 18:04)
Войник на Литва

Снимка: © Getty Images

Изстрелите на улицата "не са краят на света" плюс други съвети от новото литовско ръководство за съпротива срещу чуждестранна окупация

С умерен климат и затворен ядрен реактор, Литва прекара повече от 20 години без сериозни природни или технологични бедствия. Но ново ръководство за справяне с критични ситуации, разпространявано от Министерството на отбраната на прибалтийската държава, цели да подготви литовците за катастрофа, много по-лоша от разливане на вредни химикали или някое случайно торнадо.

"Съседът ни не е приятелски настроен"

98-страничното ръководство, което тази седмица ще се появи в каталозите на библиотеките и ще бъде раздадено на всички военни в 3-милионната прибалтийска държава, ще подготви гражданите за потенциалната възможност за инвазия, окупация и въоръжен конфликт.

Наръчникът, озаглавен "Как да се действа в екстремни ситуации или случаи на война", звучи като демонстрация на прекалена тревога в държава като Литва, която е живяла под съветски контрол от 1940 г. до 1991 г., но се радва на сигурността на членството в Европейския съюз и НАТО от 2004 г.

И все пак за властите във Вилнюс събитията през изминалата година в Украйна, анексирането на Крим и смъртоносните сражения в Донбас показват, че Русия продължава да представлява опасност за всичките си съседи.

"Когато Русия започна агресията си в Украйна, нашите граждани в Литва разбраха, че съседът ни не е приятелски настроен", казва министърът на отбраната на Литва Юозас Олекас в интервю пред Reuters.

Примерите на Грузия и Украйна, които изгубиха част от териториите си във война с Русия или проруски сепаратисти, показват, че не можем да изключим подобен род ситуация тук, допълва Олекас. Във въведението на ръководство той отбелязва, че е получавал "чести запитвания от обикновени литовски граждани за отбраната на нашата родина".

Готовност за хибридна война и гражданско неподчинение

Въпросното ръководство, което е достъпно и за изтегляне от уебсайта на министерството на отбраната на Литва, предлага препоръки и практически съвети за всичко - от превръщане на мазета в убежища и информация как да реагирате, когато вражески войници почукат на вратата на вашия дом.

В него се съдържат и инструкции за приемливи форми за гражданско неподчинение в случай на окупация - стачки, блокади, дезинформация и организиране онлайн на кибератаки срещу врага.

Въпреки че на страниците не се споменава директно Русия, налице са и съвети как да се реагира в ситуация на "хибридна война", включваща въоръжени войници без отличителни знаци или очевидни връзки с което и да е правителство - очевидна отпратка към войната в Украйна, където Москва редовно отхвърля обвиненията, че снабдява с оръжие и войници сепаратистките военни групи.

"Литовските граждани, които забележат непознати и неидентифицирани въоръжени групи, действащи в техния квартал или някъде другаде, трябва да информират властите", съветва наръчникът. Изтъква се, че литовските въоръжени сили имат нови оперативни отряди за бързо реагиране, които могат да "реагират на заплахи и да ги неутрализират".

Тонът на изданието е сериозен, недвусмислен и често горчиво ироничен

Изстрелите на улицата "не са краят на света", констатира една от главите. Друга фраза заявява, че пасивната съпротива като минимум трябва да включва "да вършите работата си по-зле от обичайното".

Много от ситуациите, описани в ръководството, звучат доста плашещо в страна с 50-годишна история на насилствена съветска окупация, която буквално преди седмица честваше годишнината от кървава конфронтация между демонстрантите за независимост и съветските войски през 1991 г.

Въпреки членството в НАТО и ЕС, географското положение на Литва я излага постоянно на риск, доколкото тя е притисната между дружелюбната към Русия Беларус и руската Калининградска област, крайбрежен анклав, приютил руският флот в Балтийско море. Кремъл междувременно продължава да оказва натиск срещу Литва под друга форма, заплашвайки със съдебно преследване литовци, дезертирали от задължителната военна служба по време на Съветския съюз.

Не е изключено Москва да използва заплахата срещу Литва като начин да демонстрира своето неодобрение срещу откритата подкрепа на Вилнюс за правителството в Киев и украинските войски.

Обсъжда се и накъде да поемат литовците в случай на евакуация

Предвид тази ситуация, Министерството на отбраната подготвя литовците за идеята за евентуална евакуация - перспектива, която би включвала пътуване на юг към Полша или на запад към бреговете на Балтийско море, откъдето може по море гражданите на Литва да заминат за Полша, Германия, Швеция или Финландия.

От друга страна, разположението по крайбрежието на литовския газов терминал LNG, стратегически важен за всеки чуждестранен нашественик, прави оттеглянето по море потенциално опасно начинание.

Съветите към литовците са да имат подготвен план за случай на непредвидена евакуация: да държат пълни резервоарите на автомобилите си, да опаковат предварително запаси от храни, провизии и други важни неща, както и да обмислят специалните нужди на по-възрастните членове на семействата, малките деца и домашните любимци.

Междувременно Литва бавно, но стабилно засилва въоръжените си сили - и се стреми да увеличи разходите за отбрана до 1.1% от БВП тази година и до препоръчваното от НАТО ниво от 2 процента към 2020 г.

Oще: война  война в украйна  европейки съюз  литва  нато  окупация  украйна  хибридна война 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.12.2010, 10:41

28 Rumen Blagoev | 20.02.201512:46

Още веднъж да подчертаем контраста между разумните литовци и нашите претъпи проводници на хибридния военен процес - патриоти, защитаващи родината ни:

"Предвид тази ситуация, Министерството на отбраната подготвя литовците за идеята за евентуална евакуация - перспектива, която би включвала пътуване на юг към Полша или на запад към бреговете на Балтийско море, откъдето може по море гражданите на Литва да заминат за Полша, Германия, Швеция или Финландия."
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

27 The Seeker | 04.02.201523:32

@Skrita_Sila_M | 25.01.201519:04
"Къде са ви евроатлантическите ценности. Добрите западняци вече колко години ви хранят и поят и кво, никва благодарност."
Не ни хранят - доят ни.
И не - аз се изхранвам сам, те не ми работят работата и не ми плащат те заплатата. Ако ти си в държавния сектор и теб те хранят - това обяснява безсмислените ти и далеч не вярни коментари.

"трябва спешно да бъде издаден наръчник как се оцелява при медиина инвазия на платени олигофрени."
Няма нужда, медийната инвазия от такива, като тебе личи от километри Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

26 Bichkiiata | 26.01.201519:25

sim4o

нито е хубава, нито руса, нито жена ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2014, 16:18

25 Уили | 26.01.201514:04

Сериозните размишления по геостратегически въпроси априори изключват политическите и държавни лилипути Литва, Латвия и Естония. Тях който и когато си поиска може да ги прегази, а най-малко на Баба Меца ще й дреме за това... Само да не играят по нервите й, че ще има пляс-пляс и т. н.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 26.01.201509:40

Winora | 24.01.201520:01

Аз съм жена, според мен, хубава, защото мъжете ме харесват, но си мисля, че при руска инвазия оцеляването е невъзможно.
----------------
Зле ще си, при руска инвазие, душицо хубава ...

Виж, ако от Сирия .. или от Афганистан още имигранти дойдат по нашите земи ..и като те барнат .. ще ти стане хубаво .. си мисля ...


Поздрави
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

23 Bichkiiata | 26.01.201503:48

как да не се радваш като четеш тука коментите, ако ги екстраполираме глобално върху глава от населението се оказва все още едно 80% от българските граждани са готови да легнат пред амбразурата за да защитят дедо Иван при заиграванията с бившите му республики вместо си гледат собственият задник ..
и докато мичтайм за безплатен газ, румънците ни дръпнаха с 2 дължини
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

22 МарКом | 26.01.201502:16

Браво на Узунов!!!!!!!!
Точно в целта!

By the way - подкрепям книжлето в което се казва "изстрелите на улицата не са края на света". Обаче не бих и казал че са повод за радост...
Всичко зависи от стратегиите на отбранта и нападението. Дето се вика - да не дава господ... ама както се е почнало ще даде.
А и пропагандните лещи доста изкривяват картината...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.12.2014, 17:25

21 Skrita_Sila_M | 25.01.201519:04

Аз съм в шок!! Тука е пълно с рубладжии по дяволите. Къде са ви евроатлантическите ценности. Добрите западняци вече колко години ви хранят и поят и кво, никва благодарност. Засрамете се!!!! Иначе по темата според мен трябва спешно да бъде издаден наръчник как се оцелява при медиина инвазия на платени олигофрени. Шокиран
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

20 Conspirator | 25.01.201514:10

Узунов,ако не знаеш да ти кажа.Джордж Оруел е леви убеждения и страстен привърженик на демократичният социализъм.Същият през 1935 година е бил в Испания на страната на републиканците в гражданската война.
В този смисъл,искам да те попитам,ако Джордж Оруел беше жив сега,на чия страна щеше да бъде в Украйна?Хора/автори/като него винаги вземат страна.
Да ти кажа,хич не го виждам в ''Десен сектор''при малоумниците на Фротман/Тягнибок/или в батальоните на Коломойски.
   

оценка

+4 -6

Регистриран на: 11.12.2014, 09:59

19 Людмил Узунов.1208420264 | 25.01.201512:12

Лондон. Клиент оглежда книги в книжарница. Продавача:
- Оруел? Чели ли сте го?
- Аз съм от Русия. Аз това съм го живял!
   

оценка

+5 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.