Д-р Менгеле от САЩ | webcafe.bg
Webcafe

Д-р Менгеле от САЩ

Webcafe.bg
11.12.2014, 17:46 (обновена 14.12.2014, 08:15)
Гуантанамо

Снимка: © Getty Images

Програмата за разпити SERE е спряна през 2009 г. от президента Обама

„Аз съм обикновен човек, помолен да работи в името на държавата".

С тези думи 62-годишният Джеймс Мичъл, кален в шпионските догми на Студената война, защитава пред в. Guardian унизителната програма за разпити на ЦРУ, прилагана спрямо задържаните след терористичните атаки от 11 септември 2001 година.

В интервюто, публикувано през април, бившият психиатър в елитна школа по оцеляване към американските ВВС твърди, че не съжалява за нищо. Сега го наричат „военен престъпник", „чудовище" и „тиранин", тъй като е препоръчал брутални действия на ЦРУ, нарушаващи и американските закони, и човешките права.

Преди дни шокиращ доклад от 500 страници на американския Сенат разкри инсцениране на смърт, изнасилвания, побои, лишаване от сън в продължение на 180 часа, стоене на счупен крак и куп други „техники", които обаче не са били известни на законодателите в пълната си степен.

Разкритията нанесоха срамно петно върху ревера на Вашингтон и репутацията на световен жандарм, пазител на демокрацията и човешките права, а все повече стават призивите да се потърси наказателна отговорност от авторите и чиновниците, одобрили „програмата за разпити" в мандата на Джордж Буш - младши и неговата скъпоструваща война срещу тероризма.

Същевременно стана ясно, че по високите етажи в самите служби по онова време е имало разногласия дали програмата да бъде използвана или спряна. Целта й е да бъде изтръгната информация от заподозрените в тероризъм и принадлежност към Ал Кайда - успех, който според Мичъл сериозно се подценява.

„Не съжалявам за нищо"

„Все едно съм отишъл в ЦРУ, почукал съм на една врата и съм казал: „Здравейте, идвам да ви науча как да измъчвате хората", вземете ме на работа. Или все едно съм спечелил конкурс за най-добрата програма за изтезания. Картината е далеч по-сложна", защити се тогава Мичъл в двучасово интервю по телефона от дома му във Флорида.

„Тогава мислех, че сме под атаката на радикални ислямисти, чиято цел е да убият колкото се може повече хора. Бях помолен да сътруднича и го направих заради каузата.

За да разработи насилствената методология за разпити, фирмата на бившия военен сътрудник е получила крупната сума от 81 милиона долара. Другият й мозък е психиатърът Брус Джесин, някогашен мормонски проповедник и настоящ високопоставен съветник в Департамента по отбраната.

Няколко дни преди дългоочакваното публикуване на доклада, посолствата на САЩ в Азия и Африка затегнаха мерките за сигурност поради възможни нападения. По този повод Мичъл казва, че така или иначе вражеските служби и групировки не се отнасят ласкаво, когато заловят американски агент.

„Не живейте в приказка, сякаш поканата за чай и няколко бисквитки са достатъчни. Фантазия е също, че приковавате някого с верига, чупите му палците и той ви казва къде има заложена бомба. Това го има по филмите, но не се случва наистина", твърди психиатърът и подчертава своята политическа неутралност.

Неподготвени

Бруталните методи на ЦРУ бяха публична тайна - в САЩ имаше няколко книги по темата, доста публикации, както и скандал с изтекли записи преди 5 години, в които генерали от службите обсъждат, че Мичъл и Джесин „вероятно са приложили погрешно тяхната експертиза".

Джон Ризо, тогавашен юристконсулт на ЦРУ, разказва за идеята им затворниците да се подлагат на симулирано „живо" погребение, която е отхвърлена. Той ги описва като „садистични и ужасяващи".

Двамата фигурират в секретната документация като Грейсън Суигърт и Хамънд Дънбар. Въпреки работата си във военни поделения през Студената война, те никога не са водили истински разпит. Тяхната задача е била да подготвят военните в случай на попадане във вражески плен.

В доклада е записано, че когато са наети от ЦРУ (2002), Мичъл и Джесин „нямат специализирани знания за Ал Кайда, квалификация и опит с контратерористична дейност, както и никакъв релевантен културен или езиков опит".

През април същата година е арестуван саудитецът Абу Зубайда, първият високопоставен член на Ал Кайда, който става един от първите публични случаи на изтезания. Зубайда е държан гол при минусови температури, лишаван е от сън и храна, насилван е физически, държан е в клетка, давен е „симулирано" 83 пъти, пускали са му силно рок музика, включително парчета на Red Hot Chilli Peppers - това е част от публичната версия на доклада, чиято пълна версия е 6500 страници.

Измъчван е в Полша, която Европейският съд по правата на човека осъжда да плати 100 000 евро заради насилственото му третиране. В момента той се намира в затвора Гуантанамо, като се твърди, че има психически отклонения.

Зубайда прави признания в таен американски затвор в Тайланд, но по-късно те са оценени като недостатъчни. Подобна е оценката и от разпитите на Абд ал Рахим ал Нашири, заподозрян за две бомби в посолства и един американски кораб.

Лошо пазена тайна

Въпреки съпротивата срещу спорния наръчник с 20 начина на „водене на разпит", ЦРУ не се отказва и през 2005 година възлага програмата SERE изцяло на фирмата на Мичъл. По високите етажи в президентската администрация жестокостите са известни - министърът на отбраната Дик Чейни, държавният секретар Кондолиза Райс, както и министърът на правосъдието Джон Ашкрофт.

В доклада е цитиран тогавашният шеф на ЦРУ Майкъл Хейдън, според когото „това не е програма на ЦРУ или на президента, това е програма на Америка". За момента обаче коментарите са противоречиви дали Буш - младши е знаел за мъченията или съзнателно е бил подвеждан от офицерите в тайните служби.

„Мисля, че през 2014-та година е лесно да се забрави как през 2002 г. всеки момент очаквахме нови атаки, да се събудим, както на 11 септември, защото целият шум и всички индикатори сочена към това", коментира Джеймс Мичъл и казва, че е просто един доволен пенсионер, дал всичко по силите си за родината.

Oще: ал кайда  война срещу терора  джеймс мичъл  джордж буш - младши  затворници  мъчения  насилие  сащ  тероризъм  цру 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

23 МарКом | 15.12.201413:52

@ Ролинс: майна сигурен съм че и тук Путин ви е виновен :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

22 Ролинс | 13.12.201423:03

Boicho Boichev | 12.12.201414:24
Дори във време на война,колкото и да е трудно, всяка цивилизована държава следва да спазва подписаните конвенции за забрана на изтезанията, женевските конвенции за военнопленниците и мирното население и пр.

-------------------------------------------

Бойчев, спри да се излагаш, тука война между две суверенни държави няма и следователно терористите не може да се категоризират "военнопленници". Следователно никаква Женевска конвенция не важи. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 13.12.201418:34

Поздрав за Джон-Вокално Инструментална Група Торчър Скуад със спеснята ''Холидей ин Абу Гариб":

http://www.youtube.com/watch?v=Mja_P5-boj8


Lyrics to Holiday In Abu Ghraib
Listen to the screams of suffering and pain
Sadistic intent
Prisoners are treated in an unholy way
Physical torments
Forced them to remain in stress positions
Raw cruelty and vile conditions
"No exceptions, violence is the rule"
If you obey you're such a fool!

Holiday in Abu Ghraib
Bloody nights and restless days

Military
dogs
are bitting their backs
Torture's in progress
Like gamblers rolling the bones to decide
Who'll be the next in line
You go ahead with this kind of brutality
'Cause you're protected by a web of fallacies
Never agree with this bullshit
What a shame to your families

Abu Ghraib torture

Who is responsible for this legacy
Of shame
Politicians have their hands stained
Blame
Looking for scapegoats to their evil plans
Under a superior command
You don't give a fuck who you represent
America

Rest In Pain
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

20 1Sion1 | 13.12.201416:20

Надявам се този психопат , заедно с другичкият да бъдат подложени на същото.Те и семействата им.Тогава може и да схванат. Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

19 John Smith | 13.12.201413:50

Пезев, оркестър са тия ,дето ти пяха на сватбата Удивителна
Слейър са Вокално Инструментална Група Идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

18 Pavur Pezev | 13.12.201410:21

Поздрав за Ондзи-оркестър Слейър с парчето ''Джихад".
http://www.youtube.com/watch?v=81hOZIuFAw4

I have witnessed your death
I've seen it many times
Your tortured screams
Your decrypted little mind

A father's son
With pathetic eyes that bleed
Twins in the end
Begin and let the brothers fall

I will see you buried alive
Screaming for your God
I will watch you die again for him

God won't touch what I've done
He cries upon my feet
A privilege pain
Beneath buried are your dead

On splintered bones, I walk
Shifting through the blood
Besieged in fear
Await the coming of the God

I will watch you die again for him

Blood is raining downward
The stain reflects the sun
Conquer divide within
Terrorize the mind

I have seen the end, it's yours
Rosary in hand
Your selfish flesh, it melts
Spilling from the sky

I will see you burn alive
Screaming for your God
I will watch you die

This is God's war
God's war
This is God's war
God's war

War of holy principles
I'm seeking God's help in your destruction
Slit the throat of heathen man
And let his blood dilute the water
Bury your dead

Fuck your God, erase His name
A lady weeps insane with sorrow
I'll take his towers from the world
You're fucking raped upon your deathbed

This is God's war
God's war
This is God's war
God's war
Fucking holy war

Be optimistic, happy and calm
Show no fear or anxiety
Smile at the face of God
And your reward will be eternity

Holy warriors
Your patience will be justified
Everything is for Him
You must not comfort the animal
Before you kill it

Strike as champions
At the heart of the nonbelievers
Strike above the neck
And at all extremities

For it's a point of no return
For Almighty God, God will give victory
To His faithful servant
When you reach ground zero
You will have killed the enemy
The great Satan


Read more: Slayer - Jihad Lyrics | MetroLyrics
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

17 Nikkor | 12.12.201422:46

HiFresh, не знам дали Хамерика си направи харакири с това признание, но ако справедливостта има място под слънцето, тия пичове, барабар с тогавашното държавно ръководство са за съд и присъди.
Тези докторя са просто садисти, намерили си "законен" начин да утоляват садистичните си наклонности.Обаче Буш младши, Чейни, Ръмсфелд, Ашкрофт, Конди Райс ... ма не е необходимо да си спец по право.Ко чака международния съд в Хага, де съди половин Сърбия в момента?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

16 Оня Дето Го Трият | 12.12.201417:09

Димитър

Ако искаш да се запознаеш с др.Менгеле от Русия - иди повикай срещу Путин на Червения площад. Мисля че веднага ще ти насрочат среща с доктора...даже може да са цяла клиника
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 12:23

15 Dimitar | 12.12.201415:55

Бойчо, каква Женевска конвенция да спазват САЩ, като те не са я подписали.... Усмивка. Само едно ми е интересно, дали ако всичко се беше случило обратно и вместо Д-р Менгеле от САЩ беше Д-р Менгеле от Русия същите ли щяха да са коментарите... ?!?!? Отегчен
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 18.12.2013, 22:47

14 HiFresh | 12.12.201414:40

Другари, за разлика от ЦРУ, в руските затвори на задържаните са предоставени всички "луксове" и "хуманно отношение".
Има разлика естествено, а тя е, че страните с напреднала демокрация, каквато е САЩ, периодически според това колко либерален и читав е президента, си нанася харакири в името на някаква истина и демокрация. За фанатиците е абсолютно губене на време да се разпитват, още повече да се измъчват. Има по-хуманни методи, които биха ги изпарили в зародиш, още по местата, където са с калашниците, вместо да ги чакаме да дойдат и да ни опънат - някои отпред, други отзад.
Надявам се следващия американски президент да е от републиканците и нещата да си дойдат на мястото - с талибаните, т.н. ИД, Русия и т.н.
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.