Webcafe

Неоосманисткият порив на Ердоган към Балканите

Webcafe по Димитър Бечев, Ал Джазира
12.10.2017, 15:48 (обновена 13.10.2017, 18:53)

1 от 3 снимки Назад Напред

Александър Вучич и Реджеп Ердоган

Снимка: © Twitter, @avucic

Какви изводи могат да се извадят от посещението на турския президент в Сърбия

Завръщането на имеприите от историята е любима тема на редица западни специалисти, пишещи по темата за Балканите. Раздиряният от кризи Европейски съюз губи почва и според тях това отваря място за Русия и Турция.

"Нео-османизмът" е в устните на всички, докато "Стратегическата дълбочина", трактатът на Ахмет Давутоглу, поставящ основните за проактивна външна политика, вдъхновена от турското имперско наследство, е преведен на практика на всички балкански езици.

Не се пестят нападките срещу геополитическите стремежи на Анкара и възраждащите се връзки с мюсюлманските общности в региона. Дори американските дипломати изразиха притесненията си от амбициите на Турция на Балканите.

Така започва коментарът на Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики и гост-изследовател към Центъра за европейски изследвания към Харвардския университет, за "Ал Джазира", посветен на скорошното посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Сърбия.

И въпреки това в посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Сърбия трудно биха могли да се намерят нео-османски "амбиции". Сърбия далеч не е исторически съюзник, а и меко казано едва ли страда от носталгия по османските султани (при все че популярността на "Великолепният век", турският телевизионен сериал на Сюлейман Великолепни, е голяма).

Посещението има много по-прагматична цел. Бяха подписани дванадесет нови споразумения със сръбското правителство, включително актуализиране на споразумението за свободна търговия, сключено между двете страни през 2009 г.

Заедно с президента Александър Вучич Ердоган обеща да увеличи годишния търговски оборот между двете страни от 800 млн. до 1 млрд. долара. Поради своя размер за Турция Сърбия продължава да бъде най-важният пазар от страните в бивша Югославия, много по-напред от други мюсюлмански държави като Босна или Косово.

Това не е да отрича обаче ролята на исляма и османското минало.

С посещението си от 11 октомври в областта Санджак, където мюсюлманите са мнозинство, Ердоган потвърждава ролята си на лидер на ислямската общност, която надхвърля границите на турската република.

Нови Пазар, столицата на района Санджак, разделен между Сърбия и Черна гора, беше покрита с билбордове с лицето на турския президент и "hosgeldiniz" ("добре дошъл" на турски) с големи букви.

Тито ни посети само веднъж. Това е вторият път на Ердоган. Няма семейство в Нови Пазар без роднина да живее в Турция", казва местен жител пред балканския канал на "Ал Джазира".

И все пак основната грижа на Ердоган по време на посещението в Санджак беше войната му срещу отлъчения духовник Фетулах Гюлен, бивш съюзник, който се оказа обвинен в организирането на опита за преврат от юли 2016 г. Мрежата от гюленисти, която сега Анкара обяви за терористична организация, ръководи редица училища и хуманитарни екипи в бивша Югославия, включително и в Нови Пазар.

Мрежата беше авангардът на турската мека сила в чужбина, но сега правителството се опитва да я елиминира навсякъде - било то в Босна, в Грузия или в Централна Азия. И посланието на Ердоган в Нови Пазар е ясно: Санджак е моята територия, а не Гюлен.

Забележително е, че той намира партньор в лицето на Александър Вучич. Сръбският президент се хвана за ултранационалистическата радикална партия през 90-те и служи като министър на информацията при Слободан Милошевич. Сега той е гласът на прагматизма: "Това не е 1389 година. Сърбия и Турция са приятелски страни", каза той по време на срещата си с Ердоган, позовавайки се на годината на битката за Косово между сръбските сили и окупационната османска армия.

Вучич сега е привърженик на европейската интеграция, поддържа връзки с НАТО и Русия, внася инвестиции от Персийския залив и дори е домакин на ежегодната среща на върха на Китай с източноевропейските държави (така наречената инициатива "16 + 1"). Турция е още едно перо в капана на Вучич; неговата гъвкавост във външната политика навява спомени за епохата на Йосип Броз Тито.

Същевременно и цената на това ангажиране с Турция е минимална. Националистите в Сърбия подкрепят битката на Ердоган със САЩ и ЕС и цъфтящото му приятелство с Путин. А тези, които показват смущаващите паралели между силовите тактики Вучич и авторитарните начини на управление Ердоган, просто биват пренебрегвани.

Белград разглежда Турция като партньор, а не като заплаха.

Още през 2009-2010 г. външният министър Давутоглу имаше амбиции да стане ключов посредник в Западните Балкани, и особено в Босна. Тристранната инициатива, която той защитаваше заедно със своите колеги от Белград и Сараево, все още е жива, но влиянието й е символично.

В момента Турция е съсредоточена предимно върху Сирия и Близкия Изток, които са източник на най-належащите предизвикателства. Балканите в най-добрия случай идват на втори план, макар че "филиалите" на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган се кандидатираха за изборите в Македония и България.

Давутоглу, който имаше слабо място към региона и дори се сприятели с бившия сръбски външен министър Вук Йеремич, прекарвайки лятната си ваканция в Косово, сега вече е изпратен в пенсия и няма друг, който да желае да работи по отношенията с балканските държави.

Междувременно посещението на Ердоган вкарва Балканите под светлината на прожекторите, то едва ли ще засили дългосрочния интерес на Турция към региона.

И по-силните връзки със Сърбия без съмнение са бонус за Турция, във време, когато някога модерната доктрина за "нулеви проблеми със съседите" отдавна е забравена. Но това не променя цялата ситуация за Анкара или за Западните Балкани, завършва текста си Бечев.

Oще: александър вучич  вучич  димитър бечев  ердоган  неоосманизъм  нео-османизъм  неоосманска доктрина  президент  реджеп ердоган  сърбия  турция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.