Да умреш на 13 след 68 дни пости | webcafe.bg
Webcafe

Да умреш на 13 след 68 дни пости

Webcafe, Indian Express
10.10.2016, 19:54 (обновена 12.10.2016, 17:06)
Арадана

Близките на момичето не осъзнават смъртта й като самоубийство, нито действията си - като подстрекателство

В продължение на 25 дни Арадана Самдария отива на училище в Секундерабад само с бутилка преварена вода. За осмокласничката това е и закуска, и обяд.

Някои от съучениците й знаят, че тя пости, но не и че не приема никаква храна и оцелява единствено на тези няколко глътки вода. Този факт е известен само на семейството, роднините й и близки приятели.

След първата седмица на пост тя става отнесена и започва да губи интерес към ученето. Вкъщи гледа телевизия, лежи и пие още преварена вода вместо вечеря, преди да си легне. От 26-ия ден на поста си, тя спира да ходи на училище.

Родителите й нямат против.

Майка й и сестра й всеки ден я обличат като принцеса, докато рецитира религиозни текстове. Баща й, Лакшмичанд Самдария, притежава магазин за бижута в Кот Маркет.

В събота новината, че 13-годишното момиче е починало след 68-дневен пост, шокира града и общността на джайнистите. Момичето умира на 4 октомври, два дни след като е нарушило поста си.

Неправителствена организация за правата на децата се свързва с полицията в Хайдербад и започва разследване. Родителите на Арадана са привикани за разпит.

Говорител на болница КИМС казва, че Арадана е починала вследствие на сърдечен арест. След като прекратила поста си, тя минала на течна диета за два дни, когато здравето й се влошило. В малките часове на 4 октомври тя изпада в безсъзнание - вероятно заради спадане на кръвното й налягане и други жизнени параметри. От болницата посочват, че тя е била изтощена и слаба вследствие на няколко фактора, довели до сърдечния арест, докато е била закарвана в болницата. Единственото, което могли да направят, е да издадат смъртен акт.

Полицейският служител, който се е срещнал със семейството преди момичето да се срине, казва, че въпреки състоянието на Арадана, семейството не се обадило на лекар, а й препоръчвало да си почива.

След смъртта й, семейство Самдария прави голяма погребална процесия, наречена "шоба ятра", на която присъстват стотици души. Членове на общността Раджастани Марвари Джайн, както и бизнеспартньори на семейството присъстват на погребението. Арадана е кремирана с фанфари.

Дядо й Маникчанд Самдария отрича да са "крили" проблема, уверявайки всички, че екстремното гладуване на момичето, довело до смъртта й, е било известно на малцина членове на общността.

"Малка част от приятелите й знаеха за поста. Не знаем дали учителите или директорът на училището е знаел. Никога не са се обаждали, за да попитат или нещо друго. Баща й веднъж изпрати съобщение, че не е добре, и това беше всичко. Ако някой е питал сестра й, тя е отговаряла, че Арадана изпълнява религиозния си дълг. Не сме се опитвали да го крием от никого. Всички знаеха", казва той.

Източници от полицията и семейни приятели казват, че бащата на Арадана - Лакшмичанд, насърчавал и двете си дъщери да постят, като това му печелело уважение в общността.

Въпреки че училището им - Сейнт Франсис, е сред най-добрите в района, бащата не настоявал да ходят редовно, защото религиозното обучение вкъщи се считало за приоритет.

Роднина казва, че по време на лятната ваканция тази година, Арадана била изпратена за два месеца на училище в Патан в провинция Гуджарат, където учениците се подготвяли за монашество.

Арадана започва да пости на 26 юли за 68-те дни от свещените месеци на джайнистите, като всеки ден от поста представлява азбука и стих от религиозен текст.

Членовете на семейството казват, че Арадана не е била принуждавана да пости, а сама е настоявала за това, откакто била дете. През 2014 година постила за осем дни. През 2015 - за 34 дни. Дядо й казва, че тя била категорична, че ще изпълни и 68-дневния пост. С баща й опитвали да се възпротивят в началото.

"Тя не би могла да оцелее толкова дълго, знаехме това, но или трябваше да й разрешим да пости, или да й обещаем дикша* (ритуал по "замонашване") в по-късна фаза, а не искахме това", казва дядото.

По-малката сестра на Арадана също пости по време на свещените месеци всяка година.

Близки на Арадана казват, че никога не им изглеждала слаба или изморена. Затова и никога не се е налагало да викат лекар - силата била нейният дар от Бога.

Всеки ден роднини идвали да посещават Арадана, да я благословят и да й кажат по нещо насърчително.

"Семейството не вижда смъртта й като форма на самоубийство, нито мислят, че са я подтикнали. И двамата родители са много религиозни и се казва, че са се приготвяли да изоставят всичко и да станат монаси", казва инспектор М. М. Мута от местната полиция. Въпреки това джайнистки лидер от общността, който познава семейство Самдария, е изтъкнал, че е рядко срещано джайнисти да позволят на непълнолетен да пости толкова дълго.

"За съжаление, за малцина членове на общността, религиозните активности са източник на гордост. Самдария е сред тях. Всичко това беше с цел престиж и изтъкване в обществото".

След по-големите джайнистки общности смъртта на момичето предизвиква гняв, тъй като не е прието малко момиче да пости повече от осем дни, защото тялото й няма как да издържи толкова дълго.

Oще: арадана самдария  гладна смърт  джаинисти  джайнизъм  джайнисти  джейнизъм  индия  лакшмичанд самдария  недохранване  пост  пости  раджастани марвари джайн  самдария  самоубийство  смърт  убийство 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 12.10.201617:19

Към коментар 1.А ти защо си още жив бре .Искаме да чуем и за теб тази вест.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.07.2010, 00:34

2 Melany | 12.10.201604:43

Да ви се не види и гугъл перводачите - сърдечен арест! Бесен
Превод на една страница е 10 лв, вземете професионалисти!

Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

1 cheung | 11.10.201617:47

Нищо че е починала, сега е в рая, душата и е получила освобождение. Браво на момичето.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.