Webcafe

Докато ЕС се колебае, Китай настъпва на Балканите

Webcafe, по Politico
27.06.2019, 18:31 (обновена 30.06.2019, 13:13)
Китай

Китай не може да предложи алтернатива на европейската интеграция, общия пазар, свободната търговия и движение на хора. Не може да се сравнява с ефектите от вътрешноевропейските инвестиционни програми. Но присъствието на Пекин в региона е нещо ново. Китай е богат, вдъхва оптимизъм за бъдещето и пробива във всички ниши, които Брюксел е отворил между очакванията и реалността.

Решението на ЕС да отложи началото на преговорите за членство на Албания и Северна Македония се случва в най-неудачния момент.

Докато Брюксел се колебае, китайската програма "Един пояс, един път" предлага привлекателна алтернатива пред страните, които започват да губят надежда в безкрайното чакане пред входната врата на ЕС.

Доскоро Китай беше синоним на евтината некачествена имитация на скъпите западни стоки. В съвременна Черна гора обаче той се свързва с огромните кранове и гигантски бетонови колони на високия 200 метра мост над река Морача. Проектът е част от амбициозния план за построяване на магистрала от Адриатическото крайбрежие до границата със Сърбия. Той се управлява от Китайската корпорация за изграждане на пътища и мостове, като парите са осигурени от китайската Exim Bank.

Така изглежда "Един пояс, един път" на практика: китайски изпълнители усвояват евтино китайско финансиране.

Както в Черна гора, така и сред останалите страни в Западните Балкани, китайската инвестиционна "инвазия" не се свързва с неприятни исторически спомени, а само куфарчета, пълни с пари. За разлика от Китай, на "Запада" се гледа с подозрително око заради столетната традиция на намесата му в местната политика, а в по-съвременен план - чрез ЕС - на големи обещания, които никога не се сбъдват.

Скъпоструващият проект за магистралата в Черна гора не е приет еднозначно от хората, но критиките са отправяни към националното правителство, а не към китайската страна. Както казва един от инженерите, които работят по обекта: "ЕС и без това нарежда на нашите политици как да гласуват и какво да говорят. С Китай ще е същото, само че по други теми".

Черногорците са преобладаващо проевропейски настроени, но търпението им се изчерпва. Недоволството им е насочено към собствения им политически елит, а не толкова към Брюксел, но в по-общ план всички са гневни от липсата на промяна и от неизпълнените ангажименти.

Тези настроения са разпространени из всички страни от Западните Балкани.

Разочарованието от бавната евроинтеграция излиза на преден план при всеки опит за разговор около интересите на Китай в региона - както в Северна Македония, така и в Босна и Херцеговина, дори и в Албания, която е особено активна в намерението си да стане член на ЕС.

Мнозина от местните жители са изгубил надежда, че ще има резултати, инвестиции или увеличаване на работните места в краткосрочен план. Бъдещето е непредвидимо, но ЕС вече не е толкова привлекателна перспектива, колкото някога е била. Парите от европейските програми са налице, но достъпът до тях е прекалено труден.

Чия е вината за това положение, вече няма значение. Проблемът е, че все повече хора се чувстват пренебрегнати и разочаровани. Дори след разпада на Югославия, последван от ужасяващо етническо насилие и икономическа катастрофа, имаше надежда за подобряване на живота. Сега има просто стагнация.

Поради отсъствието на ЕС в региона Пекин си позволява да действа свободно в своеобразния вакуум. Китайското правителство предлага финансиране без обвързване със странични критерии, като проектите се изпълняват на принципа на взаимното зачитане. За разлика от Брюксел, Пекин не поставя политически условия или безупречни финансови отчети.

Както у дома, така и в чужбина, Китай поставя приоритет върху инфраструктурното развитие, а не върху "подробности" като политически реформи или защита на човешките права. Офертата към Балканите е повече от интригуваща: изграждане на големи обекти от национално значение, които ЕС не би докоснал с пръст, като въглищни електроцентрали в Босна и Сърбия, магистралата в Черна гора и др.

Ако Русия стои от едната страна, а Европа - от другата, Западните Балкани започват да гледат на Китай като на възможен трети път.

Китай не може да предложи алтернатива на европейската интеграция, общия пазар, свободната търговия и движение на хора. Не може да се сравнява с ефектите от вътрешноевропейските инвестиционни програми. Но присъствието на Пекин в региона е нещо ново. Китай е богат, вдъхва оптимизъм за бъдещето и пробива във всички ниши, които Брюксел е отворил между очакванията и реалността.

Северна Македония трябваше да преживее смяна на името си, за да умилостиви Гърция и да отвори път към бъдещото членство в ЕС. На пръв поглед, символичният компромис изглежда лесен, но зад разрешаването на десетилетния диспут между двете страни е натрупано огромно емоционално напрежение.

Докато Китай вече строи две автомагистали в Македония през компанията "Синохидри", огромен брой от местните жители се оплакват от решението на правителството на Зоран Заев за смяната на името. Кабинетът на СДСМ предприе ход, който му нанесе огромна политическа щета в името на европейската интеграция, а сега Брюксел поиска от Заев да почака на опашката за старт на преговорите, защото... Бундестагът има твърде натоварен дневен ред, за да разгледа доклада за напредъка на Македония.

Ако ЕС наистина се тревожи от влиянието на Китай в източната периферия, би трябвало да вземе много по-сериозно ангажимента си към региона. За съжаление, изглежда, че прави тъкмо обратното.

Oще: албания  балкани  геополитика  един пояс един път  икономическа експанзия  китай  северна македония  сърбия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

32 Dox | 04.07.201901:16

Изследователю /от прозореца/,
Мъдростта никога не излиза в пенсия. За това и ние никога не спираме да работим. Просто гледаме на "работата" по друг начин. Запомни го от мен. Но, да помниш, днес е трудно. Изисква прекалено усилие, което може да ти навреди. А освен това, ти ИМАШ ПРАВО да не помниш. За това - запиши го на 5 флашки, 18 СД-та и 4 екстърнъл-диска /а също и в смартфона - за всеки случай/. Мисля, че ще свърши работа. Само, .... не знам дали ще се сетиш за тях след два дни. Но .... за това не смея да се бъркам. Зависи само и единствено от теб.

Онуфрие,
Силни мераци те гонят, гледам. "Няма човек, няма проблем", нали?! Перфектно, ефектно и най-вече - лесно. Защо ли ми звучи познато?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

31 Онуфрий | 03.07.201922:40

Всъщност, каквото и да си говорим, от където и да носим вода, за да доказваме, че черното е бяло, вече окончателно лъсна истината. А тя е, че периодът от последните 30 години /независимо как ще го наречем/ е тотален провал.
=================================================
Такова изявление може да направи само напълно изтрещял червен чукундур, в чиято глава дрънчат само сърпове у чукове и кънтят залповете на Аврора.
Както е известно най-големите поражения от комунизма са манталитетни и психологически, чудесна илюстрация на което са подобни дебилни изцвъквания.
Докато не се сменят поне две поколения, за да не остане никой, който да е живеял по онова време, ще продължаваме да се наслаждаваме на подобни червени соц мъдрости.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.05.2019, 09:58

30 kifte | 03.07.201922:23

Ми, не, не искам да мисля, гледам статистиката.

^^^^^
Там ти е грешката Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

29 explorer | 03.07.201913:46

@dox, "....Но да знаеш, че много скоро след това ще се наложи да го прекръстиш на "Клуб на мъдрите мъже". За това ти предлагам, да съкратиш първото кръщаване и направо да минеш на второто.

....Всъщност, каквото и да си говорим, от където и да носим вода, за да доказваме, че черното е бяло, вече окончателно лъсна истината. А тя е, че периодът от последните 30 години /независимо как ще го наречем/ е тотален провал. Провал във всичко, което се сетите - в икономика, в култура, във външна политика, в образование, в демография, спорт .... буквално във всичко. И не ми обяснявайте, че виновни за това били комунистите, дето станали капиталисти. Защото това ще работи срещу вас. А ще работи срещу вас, защото много обичахте в началото да вдигате лозунгите, че трябвало да бъде установена система. И след като това веднъж бъде сторено, вече тя сама, някак си така ... автоматично, ще издига читавите, а калпавите ще ги отстранява. Е така ли стана? Това ли се получи на практика? Оказа се, че е калпава самата система. Или най-малкото - тя въобще не е пригодна за нас. Колкото и да не им харесва на някои. И че ако нещата трябва да се оправят, ще трябва да се сменят генерално, да се сменят качествено.

Колкото и да врещите срещу комунизма, каквито и пропагандни лъжи да измисляте за онези 45 години, не може да скриете истината. За периода след освобождението от турско робство, те са най-успешните за България в новата и история. Това е. Приемете го. Просто го приемете."
_______

Доксе, тази твоя т.нар. "мъдрост" отиде в пенсия през 90-а. Дали ще го приемете, тия дето се имате за мъдри (и потентни), не знам. Но ако не искате на стари години да ви карат да работите, за да връщате бързите китайски кредити, не се занимавайте с глупости, а си почивайте на сянка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

28 dedo adji | 03.07.201912:52

Стига с тая бедност, бе. Вижте си собствените голи гъзове. Какво ви бърка колко китайски кифтета си въртели задниците в кутийки 3ь2 КВ.М. (кифте мярка) Става въпрос за ИНВЕСТИЦИИ. Една изгърмя, да се готвим за следващите. Работил съм с руснаци от далечния изток и от тях знам, че китайците купуват наред. И не плащат като нашите преебатизатори по един долар за завод, а напълно прилични цени. Това е основно в китайската култура, да планират не от днес за утре, а минимум за 50г. И какво ще ни анексират. То остана ли българска собственост в България. Още сега можем да им харижем и Кремиковци и шише джам и Лудогорец и всичкия бетон по черноморието. И току виж се стреснали и от ЕС.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

27 GETI | 03.07.201910:28

>Бравос гети! Сега помисли каква е разликата
****

Първо ми казваш, че в сащ бедността била неустановена, а сега ме караш да мисля като ми се обясняваш...
Ми, не, не искам да мисля, гледам статистиката.

Не усещаш ли, че си въртиш много вече задника?!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

26 dedo adji | 03.07.201909:41

А бе що не броите колко души в България са под прага на бедността? И не са само цигани. Докато тия хора не се изтеглят през прага, всякакво броене на бедните в Америка, Русия, Китай или Занзибар е като средновековните спорове колко дяволи се събират на върха на игла.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.05.2019, 09:58

25 kifte | 03.07.201909:40

Ай, де, ма, верно ли!

^^^^^
Бравос гети! Сега помисли каква е разликата : блъскаш, като гламав по 15-16 часа на ден и повишаваш благосъстоянието си - от 10 човека живещи в кутийка 2 на 3кв.м минаваш на ниво 8 човека живещи в кутийка 2 на 3 кв.м., ИЛИ имаш възможност да работиш и да си осигуриш нормален живот, НО не искаш и дремеш в гетото на социални. Хайде мисли малко - ако човек сам не може да си направи сметка и със златни кюлчета да го замерват , то пак ще се къпе в мизерия. Най - добро доказателство за това са американските тото милионери.
Докс, не знам, какво си пял и какво пееш сега - животът при всеки се развива различно. Винаги съм била на мнение , че всичко построено трябва да се надгражда, а не да се руши. В България не се получи, но в други бивши соц. страни е различно. Явно проблемът е друг...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

24 GETI | 02.07.201923:42

>не ставайте смешни - бедността в САЩ е мноого относителна, а в Китай е абсолютна.
гетито , де що види партенки и бърза да ги сподели

****
Ай, де, ма, верно ли!
И как така моята партенката се доближава като процент, до партенката от доклада на ООН:
"The most recent official statistics from the US Census Bureau in September 2017 indicated that more than 40 million people - more than one in eight Americans - were living in poverty. Almost half of those, 18.5 million, were living in deep poverty, with reported family income below half of the poverty threshold"

https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22546&LangID=E
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

23 Dox | 02.07.201923:41

Всъщност, каквото и да си говорим, от където и да носим вода, за да доказваме, че черното е бяло, вече окончателно лъсна истината. А тя е, че периодът от последните 30 години /независимо как ще го наречем/ е тотален провал. Провал във всичко, което се сетите - в икономика, в култура, във външна политика, в образование, в демография, спорт .... буквално във всичко. И не ми обяснявайте, че виновни за това били комунистите, дето станали капиталисти. Защото това ще работи срещу вас. А ще работи срещу вас, защото много обичахте в началото да вдигате лозунгите, че трябвало да бъде установена система. И след като това веднъж бъде сторено, вече тя сама, някак си така ... автоматично, ще издига читавите, а калпавите ще ги отстранява. Е така ли стана? Това ли се получи на практика? Оказа се, че е калпава самата система. Или най-малкото - тя въобще не е пригодна за нас. Колкото и да не им харесва на някои. И че ако нещата трябва да се оправят, ще трябва да се сменят генерално, да се сменят качествено.

Колкото и да врещите срещу комунизма, каквито и пропагандни лъжи да измисляте за онези 45 години, не може да скриете истината. За периода след освобождението от турско робство, те са най-успешните за България в новата и история. Това е. Приемете го. Просто го приемете. Защото едва ли разбирате, че тези евтини и долнопробни пропагандни напъни също работят срещу вас. Цял народ се смее на тоя, дето изтърси, че "преди 9-ти у нас било завод до завод?!?" Явно не знае, че в 1943 г. селското население у нас е 82%. При това, под "селско" се разбира не само живеещо на село, но и препитаващо се с примитивно земеделие и животновъдство.

Днес страната ни е окончателно разграбена, разпродадена, съсипана и въобще - изоставена, а близо четвърт от населението и бе принудено буквално да се евакуира /не да емигрира/ в чужбина. Едва ли има по-голямо, по-грандиозно и по-мащабно престъпление срещу държава и народ в историята ни. А иронията е, че виновните за това отдавна са наясно и знаят много добре каква са я свършили, но вече имат само един изход - окончателното погубване и заличаване на България и българите. Те вече не биха допуснали друго развитие, защото иначе ... много добре знаят какво ги чака.
Най-интересното тепърва предстои.
   

оценка

+0 -2