Нобеловата награда за мир - една поредица от грешки | webcafe.bg
Webcafe

Нобеловата награда за мир - една поредица от грешки

Webcafe, по Daily Beast
08.10.2016, 19:36 (обновена 10.10.2016, 15:32)
Хуан Мануел Сантош

Снимка: © Getty Images

Нобеловият комитет в Норвегия отличи колумбийския президент Хуан Мануел Сантош, след като колумбийците отхвърлиха с референдум мирното споразумение

Пътят към ада, казват, е постлан с добри намерения. Същото изглежда важи и за пътя към Нобеловата награда за мир. Новината, че колумбийският президент Хуан Мануел Сантош е носителят й тази година, не би могла да бъде по-перфектен пример.

Да, той постигна споразумение за прекратяване на безкрайния и очевидно непотушим подхранван с кокаинови пари бунт на ФАРК (Revolutionary Armed Forces of Colombia-People's Army). Но самият колумбийски народ, който изглежда не оценява позитивно споразумението, го отхвърли в референдум миналата неделя ако въобще е гласувал. Така че войната може да си продължи, и вероятно ще става още по-зловеща.

През годините комитетът в Осло е награждавал повече намерения, отколкото резултати - безброй пъти. Така е и в този случай. Сантош е удостоен с наградата "за неговите решителни усилия за слагане край на повече от 50-годишната гражданска война в страната, война, която е отнела живота на поне 220 000 колумбийци и е предизвикала изселване на близо шест милиона души."

Често целта е да се насърчат миротворците, които още са в процес на разрешаване на конфликти, и определено алтруизмът на Мартин Лутър Кинг-младши заслужава признание, но твърде често тези награди са базирани на безумен оптимизъм, особено когато се случват насред траещи много време кървави войни.

Хенри Кисинджър, един от най-бруталните реалполитици в последните 70 години, сподели наградата през 1973 за миротворческия процес във Виетнам, положил основите на пълната победа на Ханой и на победата и окупирането на някогашните съюзници на САЩ в Сайгон през 1975 г.

После дойде наградата през 1994 за палестинския лидер Ясер Арафат, израелския премиер Ицхак Рабин и израелския външен министър Шимон Перес за "техните усилия да постигнат мир в Близкия Изток." Този мир така и не проработи задълго, особено след като израелски терорист уби Рабин следващата година, а Арафат в крайна сметка стартира нова и кървава "интифада."

Една от по-неловките награди в последно време беше тази за Барак Обама, който я спечели за "изключителните си усилия за засилване на международната дипломация и сътрудничеството между народите." Добра позиция, няма спор, но по това време той дори още не беше изкарал една година от мандата си, а две години по-късно много от неговите "усилия" - особено в сирийската кървава баня - претърпяха пълен крах.

Нито пък неговата практика да използва дронове за взривяване на терористи по цял свят, както реални, така и само заподозрени в тероризъм, говори за солиден ангажимент към пацифизма.

В случая с Колумбия, това най-добре демонстрира трайните проблеми в основата на шумното миротворчество и наградата, която би трябвало да го насърчава.

Един от първите и най-очевидни проблеми е, че ако исканията на бойците са изпълнени, страданията на жертвите често се оставят настрана.

ФАРК са отвличали за откуп хиляди хора през годините, и компенсацията за тях и семействата им не е част от споразумението. Военните и особено паравоенните групи, които са се борили срещу партизаните, често са били корумпирани и жестоки сами по себе си. Кой ще помогне на техните жертви да се възстановят? Никой.

Виждали сме същото и в други държави, където "мирът и помирението" са водили до споразумение между амнистираните бойци (преди известни като терористи и тирани), но не са направили особено много, за да помогнат на невинните, захвърлени в категорията "косвени щети."

Изнудването и международната търговия с дрога, в която ФАРК остава огромен играч, спечели на партизаните толкова много пари, че командирите понякога буквално не са знаели какво да правят с торбите за боклук, пълни с банкноти от по 100 долара, с които е бил отрупан щабът им. Тези пари, сега добре скрити по света, остават незасегнати от споразумението.

ФАРК отправиха някои искания, за да подкрепят имиджа си на алтруистични революционери, и по този начин отправиха предизвикателство към статуквото в Колумбия. Един от основните им аргументи, който влезе в споразумението, беше план за проверка на правата върху недвижими имоти и осигуряване на по-равностойно разпределение на земеделската земя за селяните. Това би застрашило много от най-богатите хора в страната, чиито злоупотреби със системата са общоизвестни.

Фактът, че ФАРК получава автоматично 10 места в колумбийския парламент, независимо дали представителите им печелят изборите или не, е друг аргумент, който тормози населението. При оспорвано гласуване, тези представители лесно биха могли да се превърнат в "златен вот".

Показателно, тези, които живеят най-близо до местата на сраженията, гласуваха с огромно мнозинство за мирното споразумение. Те обаче бяха победени в национален референдум, особено в градове далеч от бойното поле, като Меделин, където хората вярват, че ФАРК се е огъвал под натиска на военна офанзива, финансирана с милиарди долари подкрепа от САЩ. Така че перспективата за още война, особено за хората в безопасните градски зони, не е изглеждала толкова тежка.

Дори и с всички тези недостатъци, Сантош би могъл да успее да продаде споразумението на мнозинството гласоподаватели, ако беше някой друг. Но Сантош е прочут с дървеното си поведение при публични речи и "анти-харизмата" си, казва един от преговарящите, който го е наблюдавал отблизо. И той не успя да осигури типа политическа подкрепа на терен, която беше нужна.

Дори консервативната Католическа църква, доминираща в Колумбия, вместо да подкрепи това мирно споразумение, насърчаваше паството си да гласува срещу него.

С погрешна преценка и липсваща обществена подкрепа, Сантош потърси одобрение от чужбина. Той проведе широко отразена церемония в Картахена след оповестяването на споразумението - но преди референдума - на което присъстваха светила като генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун и американският държавен секретар Джон Кери.

Също така там бяха президентът на Куба Раул Кастро и външният министър на Норвегия Бьорге Бренде, две държави, които послужиха като "гаранти" за мирното споразумение. (Осло имаше участие в това споразумение, точно както и в израелско-палестинското преди 22 години.)

Колумбийците са прочути с крайния си национализъм, и всички тези облечени в бели ризи чужденци, каквато и да е титлата им, не направиха особено много, за да осигурят подкрепа за споразумението. "Беше много арогантно," коментира жител ан Меделин тази седмица.

И наистина, поглеждайки назад, тази дума изглежда неудобно уместна за много от тези награди, финансирани от състоянието на човека, изобретил динамита и експлозивите, довели до разрушения в наистина индустриални мащаби по световните бойни полета.

Просто е арогантно да се мисли, че може да се наложи мир на хората, като просто се поиска това да се случи.

Историята - включително тази на Нобеловите награди - показва, че мирът е най-вероятно да настъпи след решителни победи или взаимно изтощение на силите, или и двете, което е и точно това, което се случи на Балканския полуостров през 90-те години, но едва след избиването на стотици хиляди хора.

Това е неприятен факт, дори да ни се иска да е другояче. Но и не прави този принцип по-малко верен. Когато става дума за спиране на война, наградата на мира, за разлика от Нобеловата награда за мир, не е въпрос на намерения и абстракции, а на политика, сила и действие.

Oще: барак обама  бойни действия  военен конфликт  колумбия  мир  наркокартели  нобел  нобелова награда  нобелов комитет  нобелов лауреат  ясер арафат 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.