Скъпият "трофей" на Кремъл | webcafe.bg
Webcafe

Скъпият "трофей" на Кремъл

Webcafe, по RBK
15.11.2016, 19:53 (обновена 17.11.2016, 14:31)

1 от 3 снимки Назад Напред

алексей улюкаев

Снимка: © Getty Images

"Да арестуваш министъра - това е предупреждение към старите системни елити. Предупреждение към всеки, който не е в най-близкия кръг на Путин, и явна промяна на правилата на играта"

"Най-скъпият арестант на Русия", "Удар по правителството на Медведев", "Вече няма недосегаеми" - това бяха само част от коментарите по повод изненадващия среднощен арест на министъра на икономическото развитие на РФ Алексей Улюкаев.

Той се оказа най-високопоставеният арестуван руски политик от 1991 г. насам.

Улюкаев е обвинен за получаването на подкуп в особено големи размери. "Става дума за изнудване, придружено със заплахи по адрес на представители на "Роснефт", обяви говорителят на Следствения комитет на Русия Светлана Петренко. По думите й, министърът е заплашил представителите на нефтената компания, че щял да създаде пречки за работата им в бъдеще.

Според руската прокуратура Улюкаев е взел 2 млн. долара, за да подпише положителна оценка по сделката за приватизация на "Башнефт" от "Роснефт".

Как точно е получил парите - не е ясно.

"Новая газета" и РБК се позовават на свои източници от Федералната служба за безопасност (ФСБ), според които двата милиона долара са били оставени в банков трезор, но самият Улюкаев не е взимал парите.

Следствието обаче твърди, че Улюкаев е арестуван с белязани банкноти. Оттам твърдят, че информацията за банковия трезор била "фантазии и измислици, които нямат никакви основания".

Самият министър не признава вина. Един от адвокатите му твърди, че той е станал жертва на провокация към корупция. Улюкаев отказва да дава показания, докато обвинението не бъде конкретизирано, а адвокатите му още не са видели доказателства по делото.

От "Роснефт" отказват да коментират следствените действия. Не потвърждават, но и не отричат информацията, че Улюкаев е арестуван в офиса на компанията.

Делото срещу министъра е поверено на следователя Роман Нестеров, който беше водещ обвинител по делото срещу братята Алексей и Олег Навални. Постановлението за образуване на досъдебно производство е подписано от зам.-председателя на Следствието Игор Краснов, който наблюдава делото за убийството на Борис Немцов.

Нестеров пледира пред съда за поставянето под домашен арест на министъра. Улюкаев настояваше за по-лека мярка за неотклонение.

"Въздържах се от даването на показания, не съм се отказал. Имам намерение да сътруднича на следствието", отбеляза той пред съда.

В крайна сметка съдията Артур Карпов се съобрази с искането на прокуратурата. В момента Улюкаев се намира в дома си в луксозния комплекс "Златни ключове-2". Забранено му е да използва каквито и да е средства за комуникация и да напуска жилището си без разрешение на следовател. Улюканов ще бъде снабден и с електронна гривна, която ще следи движението му по всяко време на денонощието.

Шпионски игри в "Роснефт"

Наказателното дело е образувано след сигнал на представители на "Роснефт", изпратен до Следствения комитет. Улюкаев е разработван от службите в продължение на повече от 1 година, твърди източник на РБК, запознат с разследването.

Дългият срок на наблюдението е изненадващ. За приватизацията на "Башнефт" се заговори едва през февруари 2016 г., а за възможността на "Роснефт" да се включи в процедурата - още по-късно.

Оперативното наблюдение по делото е поверено на ФСБ, но в него са се включили и служители на "Роснефт".

По информация на "Новая газета" - "оперативно-техническите мероприятия" спрямо министъра са се водили по инициатива и при прякото участие на Олег Феоктистов - началник на отдела за сигурност в нефтената компания.

Изданието твърди, че той "оглавява този отдел в качеството си на командирован сътрудник на Федералната служба за безопасност".

До август 2016 г. Феоктистов заема поста на първи зам.-директор на "Вътрешна сигурност" във ФСБ. Източниците на РБК също потвърждават, че Феоктистов е играл ключова роля за ареста на Алексей Улюкаев.

Той е определян като "един от най-влиятелните силовици в Русия".

Улюкаев е арестуван от сътрудници на трети отдел на Управление "К" към Службата за икономическа сигурност на ФСБ и на шеста служба към "Вътрешна сигурност" на ФСБ. Финалният етап от операцията е ръководена от началника на Икономическата дирекция към контраразузнаването Сергей Корольов.

В прякото ръководство на акцията са участвали още директорът на "Вътрешна сигурност" Алексей Комков и началникът на управление "К" Иван Ткачьов. Управление "К" се занимава с контраразузнавателно осигуряване в кредитно-финансовата сфера.

ФСБ подслушва телефона на Улюкаев от лятото на 2016 г., затова сътрудниците на тайните служби са успели да засекат заплахите му по време на обсъждането на приватизацията на "Башнефт", казват от Следствието.

"По време на ареста Улюкаев направи опит да позвъни на покровителите си, но неуспешно", обяви говорителката на службата. За кои именно покровители става въпрос - Светлана Петренко така и не уточни.

Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков обяви, че президентът е информиран за разследването срещу Улюкаев "от момента на началото на оперативната разработка".

Лично отмъщение от страна на Игор Сечин?

Интригата около "Башнефт" може да се окаже противоборство между две групировки с различни възгледи за бъдещето на компанията.

Първоначалният купувач на "Башнефт" през 2016 г. е трябвало да бъде "Лукойл", твърди източник на сайта "Медуза". Когато в схемата се намесва "Роснефт", Улюкаев се противопоставя на поредната промяна на ситуацията.

Тогава директорът на "Роснефт" Игор Сечин успява да извади доказателства, че в "Башнефт" има масови случаи на отклоняване на средства и че "Лукойл" има връзка с това източване, твърди източник на "Медуза".

Според него търпимостта на Кремъл към корупцията наистина се е занижила.

"Парите в държавата действително намаляха. Путин скоро ще се принуди да отиде към избори и ще трябва да дава някакви обещания. Тази ситуация може да се отиграе така, сякаш е борба с корупцията, без оглед на имената и постовете", твърди той.

След Улюкаев заплахата от арест виси над още няколко висшестоящи държавни служители, твърди източник на РБК, близък до ръководството на контраразузнаването. Според него, следващите мишени могат да бъдат министърът на финансите Антон Силуанов и вицепремиерът Аркадий Дворкович. И двамата са в т.нар. "либерален блок" в кабинета на Дмитрий Медведев.

Алексей Улюкаев е сред ярките противници на участието на "Роснефт" в приватизацията на "Башнефт".

"От моя гледна точка, "Роснефт" не е надлежен купувач на този актив", каза той на 29 юли 2016 г. при отговор на журналистически въпрос.

Проблемът се състои в това, че Законът за приватизацията в Русия забранява на компании с държавно участие, надвишаващо 25% от собствеността, да участват с оферти при подобни сделки. В случая - държавата контролира 69,5% от "Роснефт" през държавния холдинг "Роснефтгаз".

Аркадий Дворкович също се обяви против подобна маневра. В края на юли той коментира, че "Роснефт" няма да може да участва в приватизацията на "Башнефт", тъй като е държавна собственост.

"Беше взето решение да не се допускат до участие в приватизацията фирми, които се контролират от държавата. Става дума както за пряк контрол, така и за косвен", посочи вицепремиерът тогава. Прессекретарят на Министерския съвет на Русия Наталия Тимакова потвърди, че Дворкович изразява официалната позиция на правителството.

Доста скоро след това обаче кабинетът промени решението си. На 2 септември Улюкаев вече обяви, че "Роснефт" все пак ще бъде допусната до участие в сделката. В крайна сметка, "Роснефт" спечели договора за покупка на 50,075% от акциите на "Башнефт" - без конкурс.

РБК твърди, че Улюкаев е подал оставката си пред премиера Дмитрий Медведев още преди 3 седмици заради несъгласие със сделката.

Според източника на информационната агенция - министърът не е искал никакви пари за издаването на разрешение за участието в процедурата. Тъкмо обратното - върху него е упражнен натиск да подпише документа.

Информацията за планираната оставка на Улюкаев е потвърдена и от служител на Министерството на икономическото развитие пред РБК.

"Всички знаеха, че всеки момент ще подаде оставка. Просто никой не очакваше, че ще стане по този начин", казва той.

Слабо вероятно е наказателното производство срещу Улюкаев да е свързано с опит за натиск върху Дмитрий Медведев или либералния блок в кабинета. По-скоро става дума за разчистване на лични сметки с Улюкаев, коментира източник на РБК.

Едва ли ударът е дошъл от човек от ръководството на "Роснефт". Сделката за приватизация вече беше завършена - никой в компанията няма интерес да инициира атака срещу Улюкаев в този момент.

"Да арестуваш министъра - това е предупреждение към старите системни елити. Предупреждение към всеки, който не е в най-близкия кръг на Путин, и явна промяна на правилата на играта", посочва още той.

Бъдещето на правителството

Друг източник на РБК, който работи в голяма енергийна компания, напомня, че доскоро Дмитрий Медведев се смяташе за основен претендент за приемник на Владимир Путин при евентуални предсрочни президентски избори в Русия през 2017 г.

"Някой подлива вода на Медведев", коментира той, като прогнозира, че акцията ще продължи с отслабване на екипа на премиера. Той очаква следващия удар да бъде нанесен срещу Дворкович, министъра на енергетиката Александър Новак или министъра на природните ресурси Сергей Донски.

В момента либералният блок на кабинета ще се почувства доста несигурно, коментира ръководителят на Центъра за икономически и политически реформи Николай Миронов.

"Вече няма недосегаеми. Улюкаев беше по-скоро самостоятелен играч. Не разполагаше с "чадър" на нивото на членовете на "Политбюро" (най-близкото обкръжение на Владимир Путин", смята консултантът Евгений Минченко.

Борбата за сферите на влияние и ресурсната база се изостря в условията на икономическата криза, смята руският политолог Константин Калачев. Арестът на министъра на икономическото развитие е само елемент на тази борба.

Oще: алексей улюкаев  арестът на алексей улюкаев  башнефт  дмитрий медведев  игор сечин  кой е алексей улюкаев  контраразузнаване  министър на икономическото развитие  приватизацията на башнефт  роснефт  федерална служба за безопасност  фсб 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 16.11.201622:37

Не отчислил достатъчно за капото!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2015, 09:35

2 Илия | 16.11.201618:45

В руските саитове почти не се среща коментар на вярващи, че този министър е хванат с подкуп 2млн$ - някои смятат, че това е смешна и обидна сума за него!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.02.2011, 00:41

1 volodia | 16.11.201610:31

А пък ние винаги челния руски опит, особено мафиотския!
Арестуваният за корупция икономически министър на Русия Алексей Улюкаев е бил член на Надзорния съвет на Внешторгбанк (ВТБ). Той, заедно със зам-шефът на ВТБ Юрий Соловьов бил сред вдъхновителите за отпускане на милиони на българина Спас Русев за придобиване на Виваком и БТК, съобщава електронното издание „Фрогнюз”, позовавайки се на свои източници от Кремъл.
По данни на руската ФСБ, която е следила и подслушвала Улюкаев повече от година, той е замесен в грандиозния скандал с най-големия български мобилен оператор. Чрез Соловьов задачата била възложена на братята Велчеви – Милен и Георги, които представляват ВТБ в България, а те опериали на най-високо ниво у нас Шокиран
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.