Администрацията на Тръмп забрани думи като "ембрион" и "транссексуален" | webcafe.bg
Webcafe

Администрацията на Тръмп забрани думи като "ембрион" и "транссексуален"

Webcafe по The Washington Post
16.12.2017, 19:23 (обновена 17.12.2017, 08:59)
цензура

Снимка: © Getty Images

В Конгреса на САЩ, изглежда, ги е страх от израза "научно обоснован".

Служителите на най-голямата здравна агенция в САЩ вече няма да могат да използват определени думи и фрази в официалните документи за бюджета за следващата година. Сред тези думи са „ембрион” и „транссексуален”,

Необичайната цензура идва от администрацията на президента Доналд Тръмп и обхваща общо седем думи.

Ръководни лица в Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), които съблюдават изготвянето на проектобюджета, са обяснили какъв е списъкът със забранени думи на анализатори на CDC в Атланта. Това разказва анализатор, взел участие в 90-минутната среща.

Забранените думи са „уязвим” (vulnerable), „право” (entitlement), „разнообразие (diversity), „транссексуален” (transgender), „ембрион” (fetus), „базиран на доказателства” (evidence-based) и „научно обоснован” (science-based).

За някои от случаите анализаторите са получили „алтернативни фрази”, които да използват при изготвянето на документите. Вместо „научно обоснован” или „базиран на доказателства”, например, им е било предложено да използват фразата „CDC базира препоръките си на наука, отчитайки нормите и желанията на общността”, твърди анализаторът.

В други случаи не са предложени думи или изрази, които да бъдат използвани като синоними на забранените.

Въпросът за това как да се говори по теми като сексуалната ориентация, половата принадлежност и правото на аборт вече няколко пъти се повдига в държавни учреждения в САЩ откакто Доналд Тръмп е президент на страната.

Някои основни отдели от администрацията промениха определени държавни политики и начина на събиране на информация за американците, които се определят като лесбийки, гейове, бисексуални или транссексуални (LGBT). Сред тези отдели е и „Здравни и човешки услуги” (HHS), която надзирава CDC.

През март, например, HHS се отказа от включването на въпроси за сексуалната ориентация и половата принадлежност в допитвания, насочени към по-възрастни хора.

HHS също така премахна от своя сайт информацията за американците, които са част от LGBT общността. Отделът Администрация за деца и семейства, например, е архивирал страница, която е посочвала няколко федерални услуги, достъпни за хора от LGBT общността и техните семейства, включително как могат да осиновят дете или да получат помощ, ако са жертва на секс-трафик.

Анализаторът, който разкрива за цензурата пред Washington Post, иска да остане анонимен, защото няма право да говори публично. Той разказва, че срещата в CDC относно забранените думи е била водена от Алисън Кели, високопоставен служител в Отдела за финансови услуги на агенцията.

По време на срещата Кели не дава обяснение защо думите са забранени. Казва само, че просто предава информация.

Други служители на CDC потвърждават, че списък със забранени думи наистина съществува. Възможно е останалите части на „Здравни и човешки услуги” (HHS) да работят със същите правила що се отнася до използването на тези думи.

По-нелепото е, че в Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC) има отдели, в чиято работа тези забранени думи се използват.

Националният център за превенция на сексуално предаваните болести работи сериозно в насока ограничаване на разпространението на вируса на ХИВ сред транссексуалните хора. Работата на служителите на CDC, които изследват родилните дефекти, причинени от вируса Зика, включва изследване и на развиващ се ембрион.

Забраната обхваща проектобюджета и приложенията към него, които ще бъдат предоставени на партньорите на CDC и на Конгреса. Бюджета на правителството за 2019 г. се очаква да бъде обявен в началото на февруари. Проектът за него така оформен, че да отрази кои са приоритетите на президентската администрация.

Федералните агенции изпращат предложенията си за бюджета до бюджетната служба (OMB). Нито от CDC, нито от бюджетната служба обаче отговарят на журналистически запитвания за забраната.

Анализаторът, който разкрива срещата, от дълги години работи в CDC. Работата му включва описването на различни части от работата на Центровете. Тези описания намират място в проектобюджета.

Той не може да си спомни друг път, в който думи са били забранявани от документите за бюджета, защото по някакъв начин се считат за спорни.

Другите присъстващи на срещата не са могли да повярват на чутото. „Беше нещо от рода на „Сериозна ли сте? Шегувате ли се?”, разказва анализаторът и пояснява, че до този момент не е имало натиск за нещо подобно.

Новината за забранените думи все още не е достигнала до голяма част от учените в CDC, но когато това стане, те вероятно няма да си мълчат и ще има ответна реакция, казва анализаторът.

CDC има бюджет от около 7 милиарда долара. Повече от 12 хиляди служители не само в САЩ, но и по света, работят в организацията по различни проблеми - от безопасността на храните и водата, през борбата с рака и сърдечните заболявания, до справянето с епидемии от инфекциозни заболявания. Голяма част от работата на CDC среща подкрепата и на двете партии – Демократическата и Републиканската.

При срещата Кели е разкрила пред анализаторите, че „определени думи” в проектобюджета на Центровете за контрол и превенция на заболяванията са били върнати обратно в агенцията за редакция. Три думи са били отбелязани писмено в тези чернови – „уязвим” (vulnerable), „право” (entitlement) и „разнообразие” (diversity).

Кели е обяснила на групата, че забраната за ползването на останалите думи е дадена устно.

Oще: lgbt  аборти  бюджет  доналд тръмп  здраве  сащ  свят  транссексуални 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.