За тероризма и фанатизма | webcafe.bg
Webcafe

За тероризма и фанатизма

Албена Стамболова
09.01.2015, 17:42 (обновена 11.01.2015, 17:58)
Терорист

Снимка: © Getty Images

Проблемът с тероризма не е и не може да бъде религиозен проблем

Светът е в партизанска война. Или така наречената западна демокрация е мишена на партизански удари. Някой печелил ли е война срещу партизани?

Войната във Виетнам е пример за загуба.

Тероризмът не може да бъде ликвидиран нито с политически, нито с окупационни средства. Не може да бъде унищожен и след смъртта на лидерите си.

Силовите традиционни средства остават безсилни срещу зловещите терористични набези. Извършителите понякога биват залавяни, но това нищо не променя.

Тероризмът е структура от нов тип, подобен на интернет - мрежата. Без устойчива йерархия, при която, ако се отсече главата, тялото умира. Тероризмът се възпроизвежда от своите парчета като регенерираща гущерова опашка или ... като морска звезда.

"Къде е офисът на директора на интернет", беше попитал собственик на френска корпорация преди около 20 години, след като го бяха посъветвали да инвестира в световната мрежа. „Трябва да се мисли", каза Филип Вал (бел. р. - бивш главен редактор на "Charlie Hebdo") по Франс Инфо. Трябва да се мисли. Кризата е в това, че не може да се измисли нищо.

Защо?

В подобни ситуации психолозите казват - има екран, който пречи да се види проблемът. Задействан е колективен защитен механизъм.

Какво виждаме ние от демократичните общества?

- Ислямски свят срещу християнски свят;
- Ислям срещу фундаментален ислям;
- Джихад срещу ООН;
- Икономически интереси срещу ресурси;
- Патриархалност срещу мегаполиси;
- Бивши колонии срещу бивши метрополии;
- Бедност срещу богатство;
- Кланов капитал срещу международен капитал;
- Диктатори срещу либерали;
- Опаковани жени срещу голи жени;
- Подчинение срещу свобода;
- Ритуал срещу изкуство;
- Религия срещу секуларност и т н.

Какъв е източникът на фанатизма?

Фанатизмът е социален.

Фанатизмът се поражда от страх, който иска да наложи единен ред за всички и да овладее статуквото така, както параноикът се превръща в опасен за другите и от преследван става преследващ.

Фанатикът е фокусиран върху злото, върху Антихриста, върху дявола. Той вярва повече в него, отколкото в Бог.

Нетърпимостта екзекутира. Инквизицията е пример за това. Как и кога отмира Инквизицията в средновековния си вариант? Как изчезват Трибуналите на вярата? Какво се случва и защо тя изгубва влиянието си?

Отменена е през 18 и 19 век - в зората на индустриализацията. Цивилизацията навлиза в нов етап - на икономическо развитие.

И днес светът се преустройва, а ние дори не знаем в каква посока. Проблемът с тероризма не е и не може да бъде религиозен проблем.

От какво се страхува тази част от човечеството, която напада другата? Идентифицирането на страховете, характерни за дадено общество и в даден момент се смята за рисков фактор за сигурността. Така че отговорът би следвало да е от ключово значение.

Който даде отговор на този въпрос, може би ще има принос в спасението от тероризма.

Oще: ислям  религия  страхове  тероризъм  терористи  фанатизъм  християнство  цивилизация 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

7 A4i | 13.01.201521:20

Ислямският тероризъм е продължение на "азиатската жестокост" от миналото. Това е просто решение на сложни проблеми. Contrary to what your mother told you, violence does solve problems. Като просто решение , то се ползва с предимство пред изтънчените и политикантски решения. Ние вече сме си патили в миналото. Византииската изтънченост и политикантство на Второто Българско Царство не ни е помогнала особено срещу миризливите османски чергари, кото преди това са изяли и изплюли Източната Римска Империя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

6 Папърдак | 10.01.201516:58

Рошане , нищо не си разбрал, относно Америка. Защото със седене на малка службица в покрайното градче Варна , познанията ти за Свободния Свят са микроскопични! Смее се Смее се Смее се

С други дуни, с зяпане на филмчета и слушане на клюки се става баща , досега хората да са изчезнал вид! Плези се Плези се Плези се
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

5 Rowan | 10.01.201511:42

От цялата статия разбрах, че американците са най-големите фанатици… Но, когато фанатичният тероризъм е издигнат на държавно ниво, той се нарича „общочовешки ценности“.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

4 янаки | 10.01.201511:35

Тероризмът, ако под това се разбира убиване на цивилни хора, на жени и деца, е в основата на съвременната война. А не само на разни терористични групи.

Ето някои факти:
Първа световна война – 15% от убитите са цивилни;
Втора световна война - 50% от убитите са цивилни;
При въздушните удари на НАТО в бивша Югославия – 90% от убитите са цивилни.

Главна цел на стратегията на съвремената война е унищожаването на ПВО, което дава възможност да се унищожават жизнено-важни за населението обекти и такива, които водят към екологически катастрофи (нефтопреработвателни комплекси, както беше в Югославия), така че да направят живота на хората невъзможен и да принудят въоръжените сили на противника да прекратят съпротивата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

3 Frida | 09.01.201523:31

пепето пък с вечната пролетарска солидарност с борещите се народи от близкия изток, венецуела и северна корея, превъплътени в идил.
крайно време е не само да се веят разни самолетоносачи из топлите морета, ами да почват да работят. вчера идил избиха 2 000 несъгласни с тях хора. само вчера. това не е партизанско, това си е война. какво толкова да им се хвърлят няколко хубави бомби и ракети? с марсилезата ли ще ги побеждавате?
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 09.01.201523:20

оф, още една умница от евроарабийската школа.
тероризмът цъфти, където държавата не е в състояние, или в случая с франсетата, не си е на мястото, за да се бори с него. не може в съвременни условия - наситена с какви ли не разузнавателни, проследяващи, разпознавателни и пр. устройства и техники градска среда, некви извратеняци с достатъчно дебела джихадистка биография да се разкарват тежко въоръжени по улиците. моментално вътрешния министър и премиерът би трябвало да изфърчат от службите си. не да пеят химни, строени, като пионерчета. само, че за това се иска хм, дупе и хъс. на всички нива. на първо място трябва да се идентифицира врагът - без либерастките хъмки-мъмки. така,както карикатуристите са го направили - безкомпромисно и честно.
жалко за франция, жалко за европа - едни варвари ще й разкажат играта. ама вие си палете свещици - то помага психотерапевтично дорде не дойде и вашият ред.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 09.01.201518:42

Албена, интересния момент в цялата работа е, че много от активните членове на тези терористични организации са родени и израсли в западни страни, не в Афганистан или Ирак. Тези терористи са родени и расли във Франция. Онзи, който режеше глави и публикуваше видеа в интернет също беше роден в Западна Европа - Британия, доколкото си спомням. Вероятно и финансирането на Талибаните не идва от бедните "региони на клановете" в Афганистан и макар че не вярвам все още да ги финансират от ЦРУ Усмивка, мисля че е крайно време някой да обърне внимание кои всъщност са тези терористи, от къде идват, какво целят, дали всъщност не причиняват на "своето" население - местното население на Афганистан, Ирак и т.н. дори повече щети, отколкото на Европа...
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.