Webcafe

Японците, които искат да влязат в затвора

Webcafe по BBC
31.01.2019, 18:36 (обновена 02.02.2019, 11:59)
Затвор

Снимка: © Getty

Бедността и самотата са стимул да си зад решетките

69-годишният Тошио Таката се намира в център за временно настаняване в японския град Хирошима. Това е място, в което излежали присъдите си престъпници биват пращани, докато намерят отново своето място в обществото.

Таката неслучайно е там – нарушил е закона, защото е беден. Искал е място, в което да живее за без пари, дори това място да има решетки на прозорците и да не можеш да излизаш от него.

Когато достига възрастта за пенсиониране, японецът се оказва без никакви пари. Така му идва идеята да живее безплатно – в затвора. Взима един велосипед, отива с него до близко полицейско управление и казва на първия срещнат полицай, че е откраднал колелото.

Планът му сработва. Това е първо закононарушение за Тошио, който по онова време е на 62 години, но японските съдилища гледат сериозно на кражбите. Велосипедът се оказва достатъчен, за да му издейства едногодишна присъда.

Тошио Таката е слаб мъж, който често се смее. По нищо не прилича на закоравял престъпник, най-малкото на човек, който би заплашил жени с нож. Но той прави точно това след като за пръв път излиза от затвора. Отива в един парк и започва да сипе заплахи, но без да има намерение да нарани когото и да е. Просто размахва ножа и се надява някоя от жените да извика полиция. Така и става.

Тошио прекарва половината от последните 8 години зад решетките. Не, че му харесва, но е безплатен живот, а хубавото е, че докато е в затвора продължава да получава пенсията си. Така като излезе вече ще е спестил и пари.

Историята на Тошио Таката не е толкова уникална. Тя е проявление на една задълбочаваща се тенденция в Япония. В едно общество, което отдадено спазва законите, голяма част от престъпленията биват извършвани от хора на над 65-годишна възраст. През 1997-а всеки 20-и осъден е представител на тази възрастова група. През 2017-а положението е по-смущаващо – вече всеки пети осъден е пенсионер.

Подобно на Тошио много от тези възрастни закононарушители нямат само по едно прегрешение. От общо 2500 японци над 65 години, осъдени през 2016-а, една трета са осъждани по над пет пъти преди това.

Друг пример за престъпния свят на пенсионерите в Япония е Кейко (не е истинското й име). Става дума за 70-годишна, дребничка и спретната жена, която също се е заела с престъпления заради бедност.

Кейко не се разбира със съпруга си и иска да напусне дома си. Няма обаче къде другаде да отиде. Така единственият й избор – поне по нейни думи – е бил да започне да краде. Обяснява, че това не е нещо необичайно – дори жени на по над 80 години, които „едва ходят“, извършват престъпления. Причината е, че нямат пари и се нуждаят от храна.

Малко след като разказва историята си пред журналисти, Кейко отново е арестувана и осъдена за кражба от магазин.

Кражбите, и най-вече тези от магазини, са най-често срещаното престъпление, извършвано от японски пенсионери. Повечето от тях крадат храна, която е на стойност под 3000 йени (около 24 евро), и то от магазини, които посещават редовно.

Специалистът по демография Майкъл Нюман, който работи в Япония, посочва, че с “мизерната“ средна пенсия в Страната на изгряващото слънце е трудно да се преживява. През 2016-а той публикува изследване, в което е събрал разходите за наем, храна и здравни услуги. Изводът е, че само те могат да превърнат пенсионерите в Япония в длъжници, ако същите нямат друг източник на доходи. И това е без да се смятат разходите за отопление и евентуално дрехи.

Ситуация, която не е непозната и по нашите географски ширини.

В миналото в Япония е било традиция децата да се грижат за родителите си, но липсата на възможности в провинцията е принудила много млади хора да се преместят, оставяйки майките и бащите си да се оправят сами. Пенсионерите не искат да са в тежест на децата си и чувстват, че ако не могат да оцелеят с пенсията си, единственото, което им остава, е да се озоват в затвора, обяснява Нюман. Когато излязат на свобода, те отново извършват престъпление, за да се върнат обратно там.

Затворът е място, в което ги хранят три пъти дневно и не им се налага да плащат никакви сметки.

За съжаление, самоубийствата сред възрастните японци също зачестяват. За тях това е друг начин да спазят дълга си и да се „оттеглят“.

Директорът на центъра „С Хирошима“, в който е настанен Тошио Таката, също е на мнение, че промените в японските семейства са повлияли за засилването на тази вълна от пенсионерска престъпност. Според Камичи Ямада обаче фактор са не толкова финансовите съображения на възрастните хора, а психологическите последствия от промяната в семейството. Японците са станали по-изолирани и не намират място за себе си в обществото, а не могат и да се преборят със самотата.

Според директорът Ямада обяснението на Тошио Таката, че извършва престъпления, защото е беден, е просто „извинение“. Според него причината е самотата на Тошио и надеждата, че в затвора ще има кой да му прави компания.

Факт е, че Тошио е сам на този свят. Родителите му са мъртви, не поддържа връзка с двамата си по-големи братя, които дори не отговарят на обажданията му. Няма контакт и с двете си бивши съпруги, нито с трите си деца. Сам признава, че ако имаше жена и здраво семейство, нещата са щели да са различни, защото щяло да има кой да му помага.

Японското правителство е трябвало да разшири капацитета на затворите и да наеме повече жени пазачи, защото броят на пенсионерките, които се озовават в затвора, расте бързо. В същото време растат и медицинските разходи за хората в затворите. В затвора във Фучи, недалеч от Токио, почти една трета от арестуваните са на по над 60 години. Налага се там да се направят подобрения – да се сложат перила и специални тоалетни.

Провеждат се и специални часове за по-възрастните затворници. Някои от тях започват с караоке. Целта на музиката е пенсионерите да осъзнаят, че „щастието е извън затвора“. Въпреки това те продължават да мислят, че зад решетките се живее по-добре и продължават да се връщат.

Според Майкъл Нюман ще е много по-добре – и много по-евтино – държавата да полага по-сериозни грижи за възрастните като се спестят съдебните разходи и тези по престоя им в затвора. Фирмата, в която той работи, е направила финансов модел, който да покаже колко ще струва комплекс за пенсионери – място, където те да дават половината си пенсия за храна и здравни услуги, като същевременно са заедно. Изводът – ще е много по-евтино от това, което се харчи за възрастните хора по затворите.

Проблем са и строгите присъди, които понякога са в ущърб на данъкоплатеца. Така например кражбата на сандвич, струващ 200 йени (около 1,6 евро), може да доведе до двугодишна ефективна присъда и разходи в размер на 8,7 милиона йени (около 67 410 евро).

И макар това да е хипотетичен пример от изследването на Нюман, наистина има такива случаи – като мъж с двугодишна присъда (за второ нарушение), която получил за това, че е откраднал буркан с чушки на стойност по-малко от 3 евро.

Остава проблемът за цялото общество – да научи своите възрастни хора, че могат да са част от обществото, без да извършват престъпления.

Oще: бедност  възрастни хора  животът  затвор  затворници  кражби  общество  пенсионери  престъпност  самота  япония 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 01.02.201923:36

Ако имате възможност гледайте японския филм, който се състезаваше за “Златните глобуси” таз година Shoplifters, или прочетете книгата The Elephant Vanishes от Харуку Мураками. Няма такова животно, като японеца, виждат реалността от съвсем друг ъгъл и измерение. Кефят ма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

5 BaronVino | 01.02.201921:45

Мако,

Не четеш. Специално е обяснено всичко зад числата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

4 Mako | 01.02.201920:56

BaronVino | 01.02.201917:13

Какво го гадаете, има в интернет калкулатори за стандарт на живот, колкото искате.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Japan&city1=Tokyo&country2=Bulgaria&city2=Sofia&amount=580.00&displayCurrency=EUR

580 евро в Токио, имат същата покупвателна сила като 280 евро в София. Все пак, факторът жилище е много важен!
=============================

Личи си, че не си стъпвал в Япония...580Е там=280 тук? 2:1? Понеже ползваш калкулатор?
Хе, хе минимум 4:1, а цените на недвижимостта, наемите, дрехите, междуградския транспорт, хотели и някои социални услуги са някъде между 6-10:1 Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

3 BaronVino | 01.02.201917:13

Какво го гадаете, има в интернет калкулатори за стандарт на живот, колкото искате.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Japan&city1=Tokyo&country2=Bulgaria&city2=Sofia&amount=580.00&displayCurrency=EUR

580 евро в Токио, имат същата покупвателна сила като 280 евро в София. Все пак, факторът жилище е много важен! В Япония, е изключително скъпо да закупиш имот и много хора живеят под наем и в старините си. Което не е точно ситуацията в България, където основната жилищна собственост без ипотеки, е генерирана именно от нашите баби и дядовци. Така че статията е доста интересна и показва един интересен момент от Япония, за която винаги чуваме само суперлативи. Ако прибавим и хроничната им депресия и самота, вече незнам къде е по-добре да си пенсионер..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2017, 14:05

2 Kikone | 01.02.201916:09

1.Там цените са "малко" по високи от тука та тези 583 евро едва ли са кой знае какво.
2.На фона на досегашната заплата дето я е взимал и се е ширил: барове, курви, детско порно(там това май е легално) тези 583 евро са си чиста подигравка.
3.Кой казва че имат по-висок морал от нас? Хората са си хора навсякъде: вари ги, печи ги все са си хора дай им барове, курви и детско порно и ще са доволни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

1 Xaoc | 01.02.201913:22

"Тошио е сам на този свят. Родителите му са мъртви, не поддържа връзка с двамата си по-големи братя, които дори не отговарят на обажданията му. Няма контакт и с двете си бивши съпруги, нито с трите си деца."
Интересно, какво може да си направил, за да не иска никой от близките ти хора да те вижда и чува. Ако можехме да чуем мнението на тези хора, можеше и да разберем защо е останал сам.
Относно пенсията, в сравнение с България, нещата са много по-добре. Минималната пенсия там е 583 евро, у нас - 82 евро. Съмнявам се да имат 7 пъти по-висок стандарт на живот, така че нашите пенсионери страдат много повече, но явно имат по-висок морал от прехвалените японци и не са решили да стават престъпници, за да спестят някой лев.
   

оценка

+0 -0