Webcafe

Конспирации, неонацисти и "кървави списъци" - какво се крие зад убийството на Валтер Любке

Webcafe по Deutsche Welle
30.06.2019, 19:52 (обновена 02.07.2019, 11:36)

Как крайнодесните екстремисти в страната се готвят за "Деня Х"

Германия има проблем с неонацистите. Това отдавна вече не е новина, особено покрай възхода на крайнодесните и размириците в Кемниц и Кьотен. Сега обаче след убийството на промигрантски настроения политик Валтер Любке картината на радикализираните елементи в страната става по-ясна и по-плащеща.

Националната разузнавателна агенция на Германия обяви, че група неонацисти от провинциалните подразделения на полицията и от Бундесвера са били засечени да подготвят списъци с нарочени за "отстраняване" политически и обществени лица.

Допълнително с това групата е поръчала над 200 чувала за трупове, каквито се използват в моргите, както и големи количества негасена вар, като част от подготовката за т.нар. "Ден Х", в който ще се задейства голям план за промяна на обществото в страната.

Групата Nordkreuz ("Северен кръст") е съставена от над 30 души, който са свързани с полицията и армията, включително и няколко бивши и един активен член на елитния отряд на полицията на провинция Мекленбург-Западна Померания.

Въпросните членове на Nordkreuz са "препъри" - готвещи се за апокалипсиса - термин, използван за описване на онези хора, които се подготвят за социален колапс или природно бедствие, като организират за себе си убежища с храна, материали от първа нужда и оръжия.

През 2017 г. в интервю за местния вестник "Меркише Алгемайне" членове на Nordkreuz се описват като хора със "здравословно консервативно отношение" към света и единственото, което правят, е да събират продоволствия в случай на голям катаклизъм.

Според вестникарската мрежа RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) в случая всички членове на групата са обучени стрелци с достъп до огнестрелни оръжия и боеприпаси. В петък RND излезе с обширен материал по темата, позовавайки се на източници във Федералната служба за защита на конституцията (BfV) - вътрешното разузнаване на Германия.

BfV също вярва, че групата, която е извършвала комуникациите си чрез приложението Telegram, се е подготвяла с голяма интензивност за "Деня Х". Важна част от плановете им включват отстраняването на ключови личности от политическия и обществения живот, като за целта с помощта на данни от полицията са изготвени списъци с над 25 хил. имена и адреси на набелязани за "прочистване" хора.

Според RND, всеки член на Nordkreuz е изследвал собствената си местна област за потенциални цели. В по-голямата си част участниците в конспирацията са концентрирани в североизточната част на Германия и провинциите Мекленбург-Западна Померания и Бранденбург, по-специално в градовете Висмар, Лудвигслуст и Шверин.

Въпреки това в списъците има имената и на политици на федерално ниво, включително външният министър на страната Хайко Маас, бившият президент Йоахим Гаук, зам.-председателя на Бундестага Клаудия Рот и други.

Конспирацията излезе на светло, след като федералните прокурори подадоха молба преди няколко седмици до парламентарната комисия за надзор върху събирането на разузнавателна информация с искане да се извърши по-широко наблюдение над NordKreuz.

Към молбата е прикачен и списък с поръчаните от групата материали, които могат да се използват за отърваване от трупове - включително негасена вар в големи количества и над 200 чувала за трупове.

Държавните прокурори разследват Nordkreuz от 2017 г. по подозрение в изготвяне на план за терористично нападение. Трима членове на групата са обект на отделно разследване от провинциалната прокуратура на Мекленбург-Западна Померания за кражба на картечница и над 10 хил патрона за нея от град Шверин.

Подобна предполагаема конспирация на крайно десни препъри с включен списък с набелязани жертви беше разкрита преди 2 години покрай случая "Франко А." - войник от Бундесвера с крайно десни възгледи, обвинен за подготовката на вълна от терористични нападения, които впоследствие да бъдат приписани на сирийски бежанци. Самият той се представя за бежанец от страната. Разследването на по-широката конспирация там в крайна сметка бе отхвърлено поради липса на ясни доказателства.

Според RND мрежата "Ханибал", с която Франко А. е имал връзки, също е била съсредоточена в Мекленбург-Западна Померания и има връзка с Nordkreuz.

Следователите смятат, че в Германия към момента има около 4 групи крайнодесни препъри, готвещи се за "Деня Х" в различни региони на страната. Към момента обаче това подозрение не е потвърдено и няма достатъчно доказателства в негова подкрепа.

И все пак списъците с набелязани жертви се оказват съвсем реални на фона на убийството на Валтер Любке от партията на канцлера Ангела Меркел. Той бе намерен застрелян на терасата си във Волфсхаген, Хесен, на 2 юни. За убийството му бе заловен 45-годишният Щефан Ернст, който има редица присъди за насилствени антимигрантски престъпления.

Любке бе омразна фигура в крайнодесни форми в интернет, настроени критично към решението на канцлера Ангела Меркел през 2015 г. да приеме около един милион бежанци в разгара на бежанската криза.

Самият Ернст призна, че е извършил престъплението, твърдейки че е действал сам. Въпреки това обаче други двама мъже също бяха задтржани за съучастие в убийството, като подозренията спрямо тях са, че са му осигурили оръжието и са му помагали за осъществяване на контакти.

В годишния си доклад, публикуван в четвъртък, BfV отбелязва, че за 2018 г. в страната има около 24 100 крайнодесни екстремисти - със 100 повече, отколкото през 2017 г. - от които за 12 700 се смята, че са "ориентирани към насилие". Въпреки това в доклада не се споменава нищо за Nordkreuz.

В събота Мартин Дулиг, министър на икономиката и ръководител на Социалдемократическата партия (СДП) в провинция Саксония, разкри, че неизвестно лице е изпратило фалшива пушка в дома му като заплаха за смърт.

"Всеки ден ме заплашват и обиждат, както много други политици и граждани, които работят в подкрепа на нашето хуманно общество и на нашата демокрация", каза той пред вестник Die Welt. "Не правя повечето от тези заплахи публични... но това е насочено към семейството ми."

Oще: валтер любке  германия  денят х  имена  конспирации  крайнодесни  либерали  неонацисти  списъци  убийства  убийство  щефан ернст 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.