25 години от разстрела на самозабравилите се | webcafe.bg
Webcafe

25 години от разстрела на самозабравилите се

Емил Джасим*
25.12.2014, 11:55 (обновена 27.12.2014, 07:51)

1 от 4 снимки Назад Напред

Демонстрации в Букурещ

Революцията в Букурещ, която започва на 21 декември 1989 година

Днес се навършват точно 25 години от убийството на румънския диктатор и ръководител на Румънската комунистическа партия Николае Чаушеску и жена му Елена.

Това е единствената смъртна присъда над комунистически лидер при разпадането на комунистическия лагер.

Все още твърде много теории сякаш крият истината зад решението на военен трибунал Чаушеску и съпругата му да бъдат разстреляни.

Предисторията на тази присъда е всъщност историята на Румънската революция от 1989 година.

А причините и предпоставките са мегаломанските проекти и тежките лишения в страната.

Обществените отношения в Румъния са особено обтегнати поради няколко причини. На първо място още в началото на 80-те години Николае Чаушеску обявява, че Румъния трябва да се отърве от външния си дълг от над 10 млрд. долара.

Правителството действително постига тази цел в началото на 1989 година, но на цената на тежки лишения като непрестаннен режим на ток, вода и отопление, както и на порциониране на храната, тъй като повечето селскостопанска продукция се изнася.

В резултат на недостига на храна рязко се увеличава детската смъртност, както и здравословното състояние на нацията.

Наред с това през 1984 година, Чаушеску започва и мегаломанския проект, наречен първоначално "Дом на Републиката", а днес носещ названието "Дворец на Парламента".

Не е възможно да се оцени реалната стойност на този строеж, защото не са водени точни сметки дълги години, но от прости изчисления става ясно, че най-вероятно поне няколко години румънската икономика работи само за тази сграда - 1 милион кубически метра камъни от Трансилвания, 3 500 тона естествен кристал за направата на 480 полилея, 1 409 осветителни тела и огледала; 700 000 тона стомана и бронз за врати, прозорци и други; 900 000 кубически метра дърво (над 95% румънско производство) за паркет и ламперии, включително дъб, бук, череша; 200 000 кв.м килими.

Не на последно място е от значение и изключителната бруталност на Секуритате, особено срещу несъгласните с режима.

Хиляди са измъчвани, тероризирани и хвърлени в затворите заради доноси, че се опитват да свалят "легитимната комунистическа власт, произлизаща от народа".

Събитията в Тимишоара

На 16-ти декември 1989 година в град Тимишоара започва протест на представители на унгарското малцинство в страната, което се обявява против прокуждането на унгарския пастор Ласло Тьокеш, защото в интервю през юли месец за унгарската телевизия по-рано той заявява, че румънците не знаят своите граждански права, критикува режима и се обявява против бруталните методи на Секуритате (румънската Държавна сигурност).

Интервюто е гледано от множество румънци, живеещи в пограничните райони и тезите на Тьокеш стават популярни.

Към протеста бързо се присъединяват не само енориашите на Тьокеш, но и румънци, които знаят, че навсякъде в социалистическия лагер режимите се сменят или поне се говори за бъдещи сериозни реформи на комунистическия строй.

С настъпването на вечерния мрак Секуритате и милицията се опитват да разпръснат със сила протеста.

Това още повече втърдява позицията на протестиращите и се стига до сблъсъци със силите на реда.

Протестиращите се опитват да нахлуят в сградата на Окръжния комитет на комунистическата партия, но милицията и Държавна сигурност отговарят със сълзотворен газ и водни струи.

Първи жертви и разрастване на протеста

След като протестиращите се оттеглят и барикадират в православната катедрала в града, на следващия ден, 17-ти декември, те все пак успяват да проникнат в атакуваната по-рано сграда и започват да изгарят и да изхвърлят през прозорците всякакви партийни документи и символи на властта.

Този път опитът им да запалят сградата е спрян вече от редовни армейски части, които са изпратени на мястото на събитието, тъй като Чаушеску е така убеден в любовта на народа, че не вижда нужда да създаде специални части за борба с безредиците.

Тъкмо когато на 18-ти вече кметът на Тимишоара решава да събере партийно събрание, на което да осъди вандализма, 30-на студенти решават да не се съобразят с наложеното военно положение и продължават протестите, развявайки румънско знаме, от което е изрязан комунистическия герб.

Армията започва да стреля, протестиращите дават жертви.

На 19-ти някои от ръководителите на протеста успяват да проведат разговори с работниците от заводите наблизо и още на 20-ти в Тимишоара протестират над 100 000 души, които пеят "Не се страхувайте, Чаушеску пада!".

Режимът се опитва да организира контрапротест и изпраща хиляди работници от заводите около Олтения, въоръжени със сопи, за да "спрат хулиганите, които искат да разрушат страната", както им е казано от директорите.

При пристигането си в Тимишоара, обаче, работниците се присъединяват към протестиращите, разбирайки, че са били излъгани от своите шефове.

Митингът в Букурещ - страх и ужас в очите на диктатора

След като Николае Чаушеску прекратява внезапно своето посещение в Иран, решава, че трябва да свика митинг в подкрепа, за да не остане нацията с погрешното усещане, че властта се клати.

Така на 21-ви декември Чаушеску се обръща в пряко предавана по телевизията реч от балкон на Централния комитет на Партията към 100 000-на тълпа, специално докарана на Площада на Революцията.

Смята се, че поне 75% от румънското население гледа прякото предаване, тъй като вече навсякъде из страната, въпреки тежката цензура, е станало ясно, че нещо се случва.

Речта започва с обичайната примитивна комунистическо-революционна реторика.

Но още в началото работници-енергетици започват да скандират "Тимишоара! Тимишоара!" и постепенно тълпата подема този възглас.

Макар и много притеснен, Чаушеску се опитва да умиротвори тълпата, като обещава повишение на заплати и пенсии с 10% от началото на следващата 1990 година.

В третата минута на речта се чуват пукотевици и не става ясно дали някой стреля или е пуснал някаква бомбичка, но това довежда до пълен хаос.

Масово хората започват да се изтеглят, тръгва слух, че Секуритате са започнали да стрелят против недоволните.

Телевизията спира за кратко прякото предаване, а докато уж се успокои тълпата, камерата снима фасадите на съседните сгради.

Народът решава да се опълчи на репресивния апарат на режим. Между репресивните сили и протестиращите започва престрелка на самия площад.

Букурещ е въстанал.

Още същия ден започват престрелки между силите на реда и протестиращите в целия град.

Бягството на семейство Чаушеску

След като на следващия ден при мистериозни обстоятелства умира министърът на отбраната Васил Милеа и това разгневява още повече народа, армията, както става ясно години по-късно, решава, че вече Чаушеску е загубена кауза.

Новоназначеният министър Виктор Стънкулеску изиграва особено важна историческа роля. Той успява да убеди семейство Чаушеску, че е най-добре да бъде отведен на сигурно място с хеликоптер.

Междувременно армията по никакъв начин не се противопоставя на протестиращите и дори влиза в схватки със Секуритате, които бранят режима с всички средства, включително снайперистки огън по протестиращите.

Сутринта на 22-ри декември семейство Чаушеску напуска Букурещ с хеликоптер.

Румънците смятат, че Чаушеску бягат. Всъщност Николае и Елена вярват, че напускат само временно столицата, докато се възстанови реда. Внезапно хеликоптерът каца насред поле, близо до междуградски път. Пилотът заявява, че не може да продължи, а служителите на Секуритате, които придружават семейството, започват да спират случайно минаващи коли. Една от тях ги завежда в аграрния институт в родния на Елена Чаушеску град Търговище.

Шофьорът, колоездачен техник, ги примамва да се скрият в една стая, заключва и малко по-късно през деня двамата са арестувани.

Полевият трибунал и смъртната присъда

На 24-ти декември лидерът на новосъздадения Съвет на фронта за национално спасение Йон Илиеску (който по-късно ще стане президент) подписва декрет, според който се създава военно-полеви трибунал, който да съди семейство Чаушеску за геноцид и идруги престъпления срещу румънския народ.

На 25-ти декември 1989-та семейство Чаушеску са съдени в дело, продължило 2 часа.

Румънският диктатор не признава трибунала за легитимен и желае да отговаря пред истински съд.

Обявява Стънкулеску за предател и пита чии заповеди следват неговите обвинители.

Семейството също така отказва служебен защитник, след което получават от назначения Нику Теодореску съвет да пледират невменяемост. И двамата се противопоставят на това.

Елена Чаушеску, която заема поста вицепремиер на Румъния, отказва да спазва заповедите на войниците, които я отвеждат към екзекуцията и пожелава поне да умре заедно със съпруга си.

Делото е заснето подробно, но операторът закъснява за екзекуцията.

Войниците бързат да изпълнят присъдата, защото се появяват слухове, че верни на Чаушеску хора ще се опитат да го спасят в последния момент.

Кадрите са разпространени в цял свят.

Тримата екзекутори изстрелват към семейство Чаушеску най-малко 120 патрона с автоматични пушки.

Елена извиква "Копелета мръсни!", докато Николае пее Интернационала.

*Емил Джасим е учител по история и програмен директор в Център за образователни инициативи


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

24 Rodrigo Diaz de Vivar | 28.12.201400:42

Прочетете една книга, на Горан Готев. "Живях при диктаторите на XX век". Журналист, разговарял доста с хора от висшия ешелон, участници в събитията и наясно с истината. Твърде близо до върха и имащи значително количество информация. А и потенциал за да я разтълкуват.
Накратко, Чаушеску е свален и неслучайно светкавично екзекутиран след договорка на САЩ, СССР и Израел и генералите Влад и Станкулеску от румънска страна. Секуритате и началника на генералния щаб. Без тях е нямало как да стане.
Такива са били интересите им тогава. На САЩ, СССР и Израел имам предвид.
Всички знаят за симпатиите на Чаушеску към палестинците и желанието му да помири арабите и Израел.
По негово време, съвсем официално, си имаше палестинци, обучаващи се във военната академия на Секуритате в Банеаса, на няколко килиметра от Букурещ.
Между другото, в книгата е описано, понеже секуритате и армията са били блокирани от генералите си според договорката, само палестинците са излезли да защитят Чаушеску в Букурещ по време на размириците. На тях никой не им е казал, че всичко е по план.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

23 Ролинс | 27.12.201422:59

Алилуйщина | 27.12.201417:43

прегледай се човече. Сериозно прегледай се, човече, само някакви конспирации и заговори ти се въртят в главата. Като ходиш по улицата да не се оглеждаш през 2 секунди от страх Чуди се

А по темата, това не е първата екзекуция в Румъния. През 1946-та комунистите екзекутираха Антонеску:

Ето ги и кадрите:

http://www.youtube.com/watch?v=Ak6jwsLS9Sk

Ей така, за всеки случай минаха след като е умрял и изстреляха още 2 куршума в тиквата му, страхливците. А човекът си умря с достойнство за разлика от Чаушеско. Моменти преди да изстрелят куршумите, той си сваля шапката подигравателно както се вижда от видеото Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

22 Оня Дето Го Трият | 27.12.201422:17

Пузев

Абе не ти ли хрумва, че там жизнения минимум е 10 пъти по-голям, отколкото в любимите ти страни е жизнения маскимум?
Демек, замисли се що гладуващия руснак драпа да вземе зелена карта за да "гладува" като американски негър Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 27.12.201421:09

Ондзи,на мама златния,тя нема те остави гладен,знаем.Бичкия,може и бездна да е,ама поне Ръша не се праска за най-демократичната,свободна и могучая на свете.Та там е 'бездната'-че тия работи не би трябвало да ги има в САЩ,а то-48,5 млн под жизнения минимум.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

20 Оня Дето Го Трият | 27.12.201420:41

Мдаааа, много мъдрост има в тия думи, но човек дето гние в трюма цял живот няма да ги разбере Реве или много тъжен

"...павуре тез данни дето ги публикуваш не казват нищо, има една огромна бездна м/у гладен руснак и гладен хамериканец..."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

19 Bichkiiata | 27.12.201419:24

"...пълни със стоки - от италиански до китайски. хората - усмихнати и приветливи. навсякъде звучеше Би Джийс. всички говореха английски. "

права си все още половината румънци даже са убедени, че са италианци родени на сбъркано място, а езика им дериват на италианския, по въпроса за владението на английски са на същото ниво като българите - тотално не го знаят (ако опиташ с френски може да си по-близо до истината)

павуре тез данни дето ги публикуваш не казват нищо, има една огромна бездна м/у гладен руснак и гладен хамериканец
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

18 Алилуйщина | 27.12.201417:43

Още един път/дано стане ясно/специално за Ролинс!
Ролинс,ти си една много умна,ерудирана,уики-образована личност.Поклон,пред твоите уникално зашеметяващи познания.
Не отговарям просто,защото нямам и грам шанс пред теб!

1.Имаш ли идея,как историческите събития посочени от мен,да станат в тема/всеобщо обществено достояние/както темата „Чаушеску“?
Така,ТИ ще можеш да развихриш своя неповторим умствен потенциал и покажеш знанието, какво чудо невиждано е.
А някои останали/като мен/, зяпаме и учим.

2.Ако не могат да станат тема в обществена медия,какво означава? Цензура,някакъв нов вид Демокрация или /25г./ чисто съвпадение на обстоятелствата!

3.Да предположим,че всичко горе-написано се осъществи и спазваме правилата на „Webcafe.bg“
Как ще гарантираш неизтриването на неудобни коментари/спазили правилата/? Защото това става!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

17 Pavur Pezev | 27.12.201416:18

...вие почитателите на източната цивилизация...
Изпадаха плочките в банята бе,момче Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

16 Ролинс | 27.12.201415:35

Алилуйщина,

axa, с други думи, когато не ти е удобно да отговаряш, излизаш с "защо биете негрите". Не се и учудвам, вие почитателите на източната цивилизация сте последните, които имат право да раздават морал, а и има много неудобни факти против вашата идеология, които няма как да се скрият. Дерзай и си живей в матрицата.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

15 Алилуйщина | 27.12.201411:49

Май,никой нищо не е разбрал! Да уточня!
Статии като за-Чаушеску,Патриотизъм,Антибългаризъм,Русофобство,Евроатлантически ценности, „танкове в Унгария, танкове в Чехия , агресия срещу Полша“и т.н.
…са ни до болка познати!!! Но такива/на само САЩ/ като:

1492-1890: унищожаването на американските индианци
1500-1870: жертвите на търговията с роби
1791-1803: избити хаитяни от Франция
1800-1900: геноцидът над индийците от Великобритания
1830-1847: френската окупация на Алжир
1885-1908: геноцидът в Конго
1898-1913: окупацията на Филипините от САЩ
1899-1902: британските концлагери в Южна Африка
1904-1907: унищожението на коренните жители на Намибия от Германия
1942-1945: англо-американските бомбардировки над цивилно население в Германия
1945: атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки
1954-1996: военната хунта в Гватемала
1957-1986: диктатурата на Дювалие в Хаити
1963-1975: агресията на САЩ във Виетнам
1965-1966: избиването на комунистите в Индонезия
1969-1975: американските бомбардировки в Лаос и Камбоджа
1972-1990: диверсионната дейност на контрите в Никарагуа
1989: нахлуването на САЩ в Панама

…напълно отсъстват У полезрението на нашият „многоуважаван,образован-исторически“ автор...Изобщо не се наемам да споря дали това било така или другото било иначе.
Давам пример,че монетата има и две страни.Съвсем друг е въпросът-кой прав, кой крив? Има си историческа фактология за тоя работа.Такива исторически теми/от другата страни на монетата/просто ЛИПСВАТ.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.