Webcafe

"Игра на тронове", но на живо: средновековните бойни мелета като спорт

Webcafe по Die Welt
31.05.2019, 18:13 (обновена 03.06.2019, 12:37)

1 от 11 снимки Назад Напред

Battle of the Nations

Снимка: © Facebook, Battle of the Nations

Пригответе мечовете и бойните брадви, историческите средовековни битки са съвсем легитимен спорт и той не е за слабите нито телом, нито духом.

Докато феновете от цял свят продължават да умуват върху различните възможни начини за това как сериала Game of Thrones можеше да завърши по добре и дори изготвят петиции по темата, съпоставката със сериала вече звучи уморително за онези, които се състезават в т.нар. "Желязна лига".

"Много хора се смеят на нашия спорт", разказва Йонас Фреезе.

Фреезе е националният капитан на германския отряд по Исторически средновековни битки - съвсем пълноправен спорт, изпълнен с рицари в доспехи, исторически оръжия като бойни брадви, дълги мечове и копия. Както и различни международни клубове, които да се състезават в него.

Желязната лига е официалната организация, занимаваща се с този спорт в Германия. В началото на май Фреезе поведе своите около 40 бойци на световното първенство по средновековни битки в еднa епичнa Битка на нациите, проведена в сръбския град Смедерево.

За германския капитан сравненията с Game of Thrones са толкова чести, че се превръщат в нещо досадно.

"Често ни свързват с поредицата, но ние не правим фентъзи", коментира Фреезе.

Напротив, в средновековните бойни изкуства всичко, което се случва, е напълно реално и осезаемо, въпреки че оръжията са максимално притъпени и не от истинско желязо. Така например хематомите и натъртванията са най-малкото, с което човек може да се прибере вкъщи, а на такива събирания да видиш разкървавени лица и дори понякога фрактури далеч не e нещо необичайно.

Тези нобикновени бойни изкуства, които целят да наподобят максимално историческата действителност, на практика имат малко общо с онези напълно безопасни "рицарски игри", в които костюмираните актьори (или по-често самодейци) съживяват старите дни и се преструват, че се дуелират.

За Фреезе и колегите му битките са нещо много реално и макар да не целят изкормването на противника, спортната злоба ги кара да се стремят максимално много към победата в различните дисциплини на спорта.

Понякога спортът е толкова брутален, колкото би бил и на истинското бойно поле през Средновековието.

"Бях поканен от приятели на турнир в Люксембург и си помислих: 'Боже мой, какво правят там?! Та те ще се превърнат едни други на пихтия!'. След минута обаче си казах, че и аз искам да се включа в мелето", разказва Александър Йост, председател на Желязната лига. За да си част от този спорт, в теб действително трябва да има нещо диво, което да те подтиква да влизаш в подобни мелета.

Последното световно първенство по Исторически средновековни битки се проведе между 2 и 5 май в сръбския град Смедерево като представители на 34 различни държави се сражаваха в битката на нациите. Спортът предлага различни дисциплини, сред които индивидуални дуели, класическото съревнование петима срещу петима, както и големите битки, в които 12 рицари от единия отбор излизат срещу 12 рицари от другия отбор.

Това беше десетото издание на Световната купа и за него специално за първи път се проведе и голямо меле - 150 срещу 150 души. За "масовата битка", германският отбор си партнира с Италия и с Русия, която в крайна сметка спечели най-много медали на първенството.

"С битката 150 срещу 150 една мечта се сбъдна за нас. Открай време се надявахме на една такава битка с такива размери", казва Фреезе.

В груповите битки, целта на отборите е да извади от равновесие и да събори поне двама от противниковите играчи. За това често в допълнение към ударите с мечовете и бойните брадви се добавят и някой сблъсъци и блокирания, типични за ръгбито или за американския футбол.

И въпреки че всичко това звучи доста брутално и жестоко, като се оставят настрана всички различни синини, натъртвания и повърхностни наранявания, изглежда, че по-сериозните травми всъщност са по-скоро рядкост.

"Това е агресивен спорт, това е бойно изкуство, но накрая се ръкувате", казва Гавин Стюарт, вицепрезидент на Международната асоциация за исторически средновековни битки (HMBIA). Така че ако не друго, поне рицарското и феърплейът се ценят много в тези среди.

Макар историята да е познавала много кръвожадни жени войни, едва за първи път тази година жени бяха допуснати до състезанията, макар и в специална категория, отделена само за тях.

Дори и не всички да могат да си тръгнат с трофеи и медали, това, което остава, действително е радостта от битката и честта. След разгорещените битки, опонентите празнуват вечерта с кана с медовина, споделена с нови приятели.

Oще: battle of the nations  битката на нациите  битки  възстановки  дуели  меле  рицари  рицарски битки  рицарски дуели  средновековие  средновековни битки 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.