Той е на 12, но вече е студент | webcafe.bg
Webcafe

Той е на 12, но вече е студент

Webcafe
18.08.2016, 17:43 (обновена 21.08.2016, 08:35)
Jeremy Shuler

Снимка: © Texas tech university

Той е само на 12 години, но следващата седмица започва обучението си по инженерство в университета "Корнел" в Ню Йорк. Детето чудо се казва Джеръми Шулер от Тексас. Едва навършил три месеца, родителите му забелязват, че се вглежда за дълго в предметите, изучава всяко нещо, но най-много го привличат буквите и цифрите.

На година и половина Джеръми вече знае азбуката и продължава да пише букви и цифри навсякъде. Майка му му показва как пише мейл на корейски и на две години той може да чете сам на английски и на корейски.

Иска да учи инженерство като родителите си.

Най-младият студент

Той е най-младият студент в историята на университета "Корнел", като бие рекорда на един друг малък гений, постъпил на четиринайсетгодишна възраст.

Как да запишеш в детска градина дете, което изяжда с кориците "Властелинът на пръстените" и "Големите теореми в математиката"? Тази дилема е била сериозно предизвикателство за майката на малкия гений. Тя е доктор по космическо инженерство, но зарязва работата, за да се грижи за него. Притеснява се от огромната разлика между интелектуалните способности на сина й и неговата емоционална зрялост.

Но на десет години родителите на Джеръми просто няма вече на какво да го научат. Тогава решават да го пробват на изпита SAT, стандартен тест за влизане в колеж. Той издържа успешно изпита и то с по-добри резултати от 99,6% от явилите се във въпросната година.

В резултатите по отделните материи има отлични оценки по математика, физика и химия, почти отличен по история и латински.

Фентъзи разказа

Но на десет години Джеръми е твърде млад за университета и съществува и не малък бюрократичен проблем. Той няма диплома за завършено средно образование. Затова родителите го записват в он лайн програмата на Texas Tech University Independent School District, с която успява да се дипломира.

"Научих много неща, сред които да пиша теми и да пиша по принцип, също стихотворения, разкази... Един път трябваше да напиша фентъзи разказ" - обяснява Джеръми на Washington Post. "По този начин станах по-завършена личност и започнах да се интересувам и от хуманитарни науки".

Откритието за радарите

Накрая родителите му записват Джеръми в "Корнъл", защото там е завършил баща му, а дядо му преподава в университета. Междувременно това лято случайно момчето започва да работи по проект, след като прочита рекламна листовка, взета от баща му на семинар за радарите.

Работейки върху един от алгоритмите, използвани за кодирането на сигнали на базата на първите цифри, Джереми открива нов код, много по-сигурен.

Родителите му са сигурни, че след университета ще направи докторат и после ще продължи в научните среди като преподавател и изследовател. Въпреки че е още само на 12 години.

Oще: корнел  момче гений  ню йорк  университет 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.