Webcafe

Първите 60 сателита на SpaceX за суперинтернет вече са изстреляни в Космоса

Webcafe
24.05.2019, 16:31 (обновена 26.05.2019, 09:39)

1 от 3 снимки Назад Напред

SpaceX

Снимка: © Twitter, SpaceX

Американската частна космическа компания SpaceX изведе в Космоса своята сателитна система за широколентов интернет. Тази нощ ракетата носител Falcon-9 беше изстреляна от стартовата площадка на военновъздушната станция на Кейп Канаверал в 22:30 ч. местно време, натоварена с 60 сателита, способни да предоставят на потребителите на Земята високоскоростна интернет връзка.

Това е първата подобна мисия на Space X, която цели да разположи мрежа от изкуствени спътници около планетата с цел осигуряването на много по-бърз интернет.

Крайната цел на предприемача Илон Мъск и неговата компания е около Земята да се поставят около 12 хил. космически апарата, които заедно да оформят мрежата Starlink.

Компанията твърди, че може да предостави евтин интернет за значителна част от населението на света, което все още не е онлайн и предлага конкурентна алтернатива за хора, които не са доволни от своя доставчик на широколентов интернет.

Това не е единичен проект на Space X. Тя е една от от няколкото частни търговски компании, които имат разрешение за големия проект, свързан със следващата крачка за разрастването на интернет.

Сред останалите компании, участващи в проекта се вижда и името на британския стартъп OneWeb, който започна разполагането на сателити през февруари с шест експлоатационни апарата. Компанията за онлайн търговия Amazon също има амбиции на този пазар. Тя работи по проект за 3200 сателита, известен като "Проект Кайпер".

Основната цел на тази мрежа от сателити е да осигури много по-качествена интернет връзка във всяка точка на планетата.

Предвижда се апаратите да кръжат в ниската околоземна орбита на по-малко от 2000 км над повърхността на планетата. Това ще минимизира забавянето или закъснението на интернет връзките.

SpaceX запази в тайна голяма част от действията си по плана за широколентов интернет, който се оценява на стойност около 10 млрд. долара. Самият Мъск коментира, че подобен мащаб на инвестициите би довел до фалит мнозина други както стана например със сателитния оператор Iridium.

Попитан за финансирането на Starlink миналата седмица, Мъск отговори категорично, че компанията има "достатъчен капитал", за да изпълни плановете си. Той добави, че в последния кръг на финансирането на SpaceX компанията е привлякла дори повече интерес, отколкото е търсела. През април компанията искаше да набере около 400 милиона долара, за да продължи развитието на проектите си.

Самата мисия започна в 22:30 часа местно време от базата Кейп Канаверал с изстрелването на ракета на Space X - Falcon-9 . Около 23:30 ч. втория етап на изстрелването започна и ракетата се разгърна, освобождавайки "полезния си товар" - 60-те спътника, които бавно започнаха да навлизат в орбита.

По думите на Мъск след изстрелването сателитите трябва да се разделят в орбита по начина, по който тестето карти би се разделило, разнесено по масата.

Скоро след изстрелването той потвърди в свой туит, че всичките 60 сателита са "онлайн" и че устройствата скоро ще се разпределят на позициите си, а слънчевата светлина ще захранва работата им, докато са в орбитата на Земята.

Това беше "един от най-трудните инженерни проекти, които някога съм виждал да бъдат правени", изтъкна Мъск и предупреди, че много неща могат да се объркат в ранните етапи на разполагането на сателитната система.

Не е ясно дали всички 60 сателита са напълно функционални, туитовете от Мъск и SpaceX потвърждават, че всичко върви гладко в часовете след старта.

Това се очертава да бъде първата стъпка от много подобни следващи изстрелвания в Космоса. Според бизнесмена SpaceX ще се нуждае от още шест мисии, преди Starlink да осигури достатъчно покритие, позволяващо да се покрият с интернет малки части от света.

След още 12 пускания обаче компанията очаква значителна част от планетата вече да се ползва с покритието на Starlink.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.