Денят, в който Mein Kampf се завърна | webcafe.bg
Webcafe

Денят, в който Mein Kampf се завърна

Webcafe.bg, по AFP
08.01.2016, 20:06 (обновена 08.01.2016, 20:22)
моята борба

Снимка: © Getty Images

От издателството коментират, че вече са получили поръчки за близо 15 000 издания, макар че първоначалният тираж е планиран в едва 4000 копия.

Първите нови копия на антисемитския манифест на Адолф Хитлер "Моята борба" бяха разпространени по книжарниците в Германия за пръв път от 70 години насам.

Южната провинция Бавария, която е притежател на авторските права за книгата след края на Втората световна война, отказваше категорично да разреши новите й тиражи - в знак на уважение на всички жертви на нацисткия режим и в опит да предотврати разпространението на идеологията на омразата.

Правата над "Моята борба" обаче изтекоха на 1 януари 2016 г., а група германски изследователи подготвиха ново издание на забранената книга в два тома - с намерението да "демистифицират" прочутото произведение на Хитлер, което така или иначе се разпространява свободно по интернет.

Общият брой на бележките "под линия" е около 3500.

Новата версия на книгата е в обем от 2000 страници и е съставена от Института за съвременна история в Мюнхен. По нея се работи още от 2009 г., като целта й е да "деконструира и да постави в контекст писанията на Хитлер".

Луксозното издание се разпространява на цена от 59 евро в книжарниците.

То се занимава с ключови исторически въпроси - кога, как и с какви цели е написана "Моята борба", както и с какви контрааргументи разполага съвременното общество, с които лесно може да обори безкрайните манипулативни твърдения на Адолф Хитлер.

От издателството коментират, че вече са получили поръчки за близо 15 000 издания, макар че първоначалният тираж е планиран в едва 4000 копия.

Вече има предложения за превод на книгата на италиански, френски и английски език. Заявки за публикуване има и от Турция, Китай, Южна Корея и Полша, каза директорът на Института Андреас Виршинг.

Министърът на образованието Йохана Ванка заяви, че това издание трябва да влезе във всички класни стаи в Германия, така че да послужи като гаранция, че "коментарите на Хитлер няма да останат без критика".

"Учениците ще имат въпроси, а единственият правилен начин те да получат отговори е книгата да бъде обяснявана в клас", казва тя.

Еврейската общност в Германия обаче подложи на сериозни критики необходимостта от повторното тиражиране на текстове, които подстрекават към омраза и насилие.

Шарлоте Кноблох, водач на еврейската общност в Мюнхен, коментира, че не може да си представи гледката на "Моята борба" на витрините на книжарниците.


"За разлика от много други трудове, които наистина заслужават да бъдат преиздадени с анотации, "Моята борба" не заслужава", коментира Роналд Лаудер, ръководител на Световния еврейски конгрес.

Той определя като "нонсенс" публикуването на подобно издание, в което критичните бележки са разположени на хиляди страници.

"Книгата не е просто исторически извор, тя е символ", отговори Кристиан Хартман, един от редакторите на изданието,

"Затова искахме да развенчаем този мит веднъж завинаги".

Mein Kampf на Адолф Хитлер очертава идеологията, която формира основите на нацистката партия. Той пише книгата си през 1924 г., докато лежи в затвор в Бавария заради опит за преврат след проваления Бирен пуч.

Книгата разглежда две основни идеи, които Хитлер прилага като държавен ръководител на Германия по време на Втората световна война.

На първо място - анексирането на съседни държави за възставновяване на Lebensraum (жизненото пространство) на германския народ; на второ място - расова омраза към евреите, която води до Холокоста.

До 1945 г. над 12 милиона екземпляра от книгата са публикувани в Германия. Някои от тях могат да се намерят в университетските библиотеки в страната.

Oще: mein kampf  адолф хитлер  забранена книга  митът за моята борба  моята борба  нацистка германия  нацистки режим  хитлер 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.