Бойкот срещу United Airlines заради кутийка диетична кола | webcafe.bg
Webcafe

Бойкот срещу United Airlines заради кутийка диетична кола

Webcafe.bg
31.05.2015, 11:56 (обновена 01.06.2015, 15:27)
тахера ахмад

Снимка: © Facebook

Тахера Ахмад твърди, че се е почувствала дълбоко обидена от дискриминационното отношение, но не е получила подкрепа от страна на пасажерите

Американската авиокомпания United Airlines стана обект на масови критики и заплахи за бойкот заради оплакване от дискриминация и обвинения в ислямофобия.

Тахера Ахмад, мюсюлманка и религиозен консултант в университета в Илиноис, обяви, че се е почувствала засегната от поведението на стюардеса, която отказвала да й сервира безалкохолна напитка в неотворена алуминиева кутийка, защото можела да я използва "като оръжие".

Тахера е споделила историята във Facebook-профила си още докато се е намирала на борда на самолета.

"В момента се намирам на 30 000 фута над земята в самолет на United Airlines, обляна в сълзи от унижение заради дискриманция. Стюардесата ме попита каква напитка бих искала и аз помолих за кутийка диетична кола. Тя ми донесе кен, който беше отворен, затова я попитах дали може да го смени с неразпечатана кутийка поради хигиенични причини. Тя отговори, че никой не е консумирал от напитката, но въпреки това аз настоях да ми донесе затворена кутийка. Тя ми отговори следното: "Съжалявам, но не мога да Ви донеса неотворен кен, затова няма да ви сервирам диетична кола".

Недоволството на Ахмад се изострило, след като същата стюардеса е донесла затворен кен с бира на съседен пасажер. На въпрос защо на нея й е отказано същото обслужване, стюардесата е отговорила: "Нямаме право да сервираме затворени кенове, защото могат да се използват като оръжие на борда на самолета", след което незабавно е отворила и бирата на мъжа.

I am sitting on a United airlines flight in the air 30,000ft above and I am in tears of humiliation from discrimination....

Posted by Tahera Ahmad on Friday, 29 May 2015

Ахмад твърди, че се е почувствала дълбоко обидена от дискриминационното отношение, но не е получила подкрепа от страна на пасажерите.

"Мъжът, който седеше на редицата срещу мен, изкрещя: "Ей, мюсюлманката, затваряй си устата". Попитах го "Какво?!", а той се обърна през седалката, погледна ме право в очите и каза: "Точно така, много добре знаеш, че го използвате като оръжие, затова си затвори тъпата уста", пише Ахмад, добавяйки хаштаг #IslamofobiaISRAEL.

Вследствие на инцидента в Twitter се надигна кампания за бойкот на United Airlines, докато не бъде получено извинение за "демонстрация на сляпа и идиотска омраза".

Малко по-късно Тахера Ахмад съобщи, че е получила извинение както от стюардесата, така и от командира на полета, с признание, че отношението към нея е било "крайно непочтително".


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

139 Spider | 05.06.201519:06

То било IS REAL в оригиналния хаштаг дагое, а уебкафето са го блъснали като ISRAEL.Тая толкова не можа да сложи една долна черта, това още в никовете в mIRC го използвахме, и в резултат заблуди душицата, писала статията. Тц.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

138 Spider | 05.06.201518:58

От статията разбрах, че имаме случай на среща на две изключително прости човешки същества. Един вид "От глупав по-глупав". Първо, стюардесата трябва да й светне лампичката, че кенчето може да бъде отворено пред госпожицата с забрадката, а не да й го сервира така и после да отвори бирата на господина пред госпожицата от снимката горе. А последната можеше, вместо да пищи "дискриминация", най-възпитано да си поиска да бъде донесен затворен кен, който да бъде отворен пред нея, от хигиенични съображения.
Но не, реване, мятане, досаждане на другите хора с писъци за дискриминация и т.н., което, особено в самолета, нагнетява и изнервя обстановката. Та "каквото повикало, такова се обадило" - защото който се е возил в самолет, още повече при дълъг полет, недоспал, недохранен и нетърпелив най-накрая да се разкара от превозното средство, не би реагирал по най-търпимия начин. Ама не, то трябва да се мисли, ама то трудно бе ! И за финал, може ли някой да ми обясни каква е връзката с Израел, защото така и не ми стана ясно защото госпожица потърпевшата си е бутнала въпросната държава при хаштага Подозрителен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

137 Conspirator | 05.06.201516:44

Фрида,след като прочетох/за първи път/толкова дълбокоумни,многословни,всеобемни и гибелни за свободното слово/коментари не мога да не се съглася с теб,че въпросната шериатна госпожа/ица/търси медийния скандал и се замислям за алуминиевата опаковка на безалкохолните напитки като медийно оръжие.
Само се чудя,откъде ли копират амуджите,подтиквайки към масови бойкоти и медийни скандали.От арменците ще да е.
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 00:36

136 Solaris | 05.06.201501:25

говори си с моето алтерего, може да ти обърне повече внимание...

хаде чао на всички, това с форумите не е за мен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 00:14

135 storm | 05.06.201501:16

ок както вече споменах все ми е тая какво мислиш, няколко пъти коментирах относно спецификата на случката, няма да се повтарям, разговора от тогава засегна много други неща свързани с тази тематика за дискриминацията. само ти остана като развалена плоча да циклиш върху едни и същи глупости.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

134 Frida | 05.06.201500:20

соларис, признавам си, че не ми пука дали съм ти интересна или не. също тъй си признавам, че горната госпоица ме вдъхнови да проявя простащинката в себе си.
за нивото на вишото се съди по неговия продукт. а той е плачевен.
самият факт, че цитираш горната случка, като показателна за дискриминация, вече те прави лек като перце. въпросната госпоица ахмад явно се е специализирала в организиране на публични скандали с виктимизация и бойкоти както на самолетни компании с инструкции за безопасност, така и на бойкоти срещу действителни жертви и преследвани от шериата личности, като Хирши Али. нейната служба в управително тяло на някакъв университет автоматично му сваля нивото под нулата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 00:36

133 Solaris | 04.06.201516:50

Фрида неможач да се сдържа. признавам противоречието, но чак ми стана смешно заради тази фраза:

постхуминитарно-енвайроментален висш еджукейшън със задължителнителните му извънкласни консомолски дейности

вярвам си си скъсала задника докато я построиш. ясно ми е че всеки вярва на това което му отърва, но чак пък толкова. факти относно образованието на вън (говоря само за това което познавам сравнително добре (Англия, Португалия и Испания, по мой опит и на близки и познати минали през различни факултети) свързано с хуманитарните науки с които, пак си пролича, че не си никак наясно: личното мнение и способноста да го утвърдиш, да се противопоставиш на професор в интелектуален дебат са търсени качества, няма никакво тоталитарно налагане от страна на системата относно позиции и тематика, и който ти набива тези глупости в главата също като теб незнае за какво говори. Програмата на обучение е практически свободна, имаш основен план, но сам обределяш насоките и референции които да следваш, никой не ти налага нищо, при разследвания на определена тема, от теб избрана и предложена, сам се ровиш из библиотеки с много малко напътствия. и това нещо, задължителнителните му извънкласни консомолски дейности, не съществува. Има много слабости, като фактора време, начина на оценяване, елитизма на някои институции, но като цяло е добре и нищо общо няма с намеците ти. Но от друга страна защо ти е на теб такова промиване на мозъци, за така ПРОГЛЕДНАЛА девойка като теб, образованието е гавра с твоя интелект на прозряла личност. Отговарям ти на тази провокация защото има хора които ти четат глупостите и е добре да са наясно, че ако имат желание да учат на вън или кадето и да е, да не се вързват на подобни простащини. Но в твоя случай няма да ме изненада ако не си пуснеш децата и на училище да не им промият мозачетата, ти като прогледнала сама ще ги образоваш, убеден съм хахаха
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 00:36

132 Solaris | 04.06.201516:05

Алилуйщина никога не съм имал подобни претенции „проповедник на толерантност“.. Аз вече споменах това е първият път в който се включвам в спор във форуми или сайтове, обикновенно го правя с приятели на чашка, но те умеят да говорят и да изслушват, напротив на някои хора тук. Опитах се да бъда възможно най ясен и кохерентен в позицията си. Но това е просто мнение никой не е длъжен да го приема.

Аз разбрах твоята позиция също, и нямам съмнения че в политически план има кой да изкара дивиденти от целия този процес на глобализация..

Но в този манипулативен план на малки групи, да допуснием че е истина, ние всички обикновенните хора от всякакви прослойки (етнически, социални, религиозни и тн.) не сме ли жертви?! Защо тогава се държим като вагове.

Не мисля че глобализацията убива културите, напротив смятам дори че ги споделя, работя и пътувам между две от най мултикултуралните страни в европа и това се вижда навсякаде, както и негативни неща естествено, като разделението в малки общности. Неспособноста или нежеланието на определени микро/групи от тези общности да се интегрират, което в очите на някои от местните жители е нежелание на цялата тази общност за интеграция и стотици други примери... Но смятам че този 'хаус' е напълно очакван, никой неможе да предскаже нито да планира всички детайли от толкова деликатен процес при който са в интеракция толкова различни култури и манталитети. От друга страна това разнообразие, когато е споделено между разумни хора, е невероятно... Говоря за себе си, общувам постоянно с много различни хора от различни континенти и се шегуваме със странните привички свързани с отделните ни култури. Мога да ти препоръчам много интересни четива на тази тема, като например Поетиката на Отноенията на Едуард Глиссант (незнам дали е преведена на български), книга която доста добре аргументира и отхвърля Тоталитаризма на една общност върху друга в един свят на прогресивна глобализация, защитавайки модела Ризома (вид корен) в отношенията между хората.

Относно генния геноцид:
Прочетох статията до край, но немога да се съглася със нея. Малко ми е трудно да приема, в контекста на последните две хилятолетия, чистотата на гените за които се говори в нея. Освен това има един фактор Еволюция, който все още е напълно непонятен и непредсказуем за нас. Мисля че това са доста отживели разбирания, с цялото ми уважение, които могат да бъдат конкретизирани само с някакъв вид тоталитарен режим и един куп забрани.. Аз не съм марксист нито някакъв вид новоизлюпен комунист. Либералист съм това е ясно, но нямам политически притенции, и съм напълно съгласен със това че най голямото богатсво е факта че всички сме различни.

Това наистина е много деликатен и дълъг разговор и на етапа в който се намира в момента няма смисал да продължава тук в интернет.

лек ден и всичко най!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 00:36

131 Solaris | 04.06.201514:22

Frida защо толкова настояваш на този разговор, не разбра ли че от няколко коментара назад спря да ме интересува мнението ти. Какво знаеш ти вообще за мен че стигна до тези изводи. Никога не съм имал претенции за абсолютна толерантност и на няколко пъти го споменах, не толерирам простотия за това и тона ми към теб е такъв.. Ти не четеш, нито водиш дебат, ти си говориш твоите си глупости без да отговаряш на конкретни въпроси. аз бях набеден за псевдо проповедник на толерантноста, но ти ти си някакъв зациклил папагал които неможе да контролира егото си. ''не знам колко ви струва въпросното висшо'' ...въпросно висшо?! вообще не съм споменавал образованието ми нито съм парадирал с това. Но така и така изплиу поредната провокациа ще ти отговоря, струваше ми много труд... Струваше ми да работя на две места и да уча, струваше ми всеки ден да пътувам от работното ми място до факултета 120км и други подобни неща които не ти влизат в работата. Аз поне вярвам в това което защитавам (дори и да не съм прав в очите на други хора, не бих спрял да отстоявам позицията си) защото то не е от видяното по телевизията която и без другото не гледам а от изживяното. А ти звучиш като озлобена провинциална комплексарка за която всички други са виновни за незгодите освен тя самата. А аз за теб не бич правил каквито и да било прогнози за бъдещето ти, първо защото вообще не ми пука какво ще е то за теб и второ защото не сум врачка. Това е последният ми коментар към теб. Безразлична си
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

130 Алилуйщина | 04.06.201511:26

Solaris
Спрях диалога,защото от последните ти коментари с Фрида разбрах,че не си „проповедника на толерантност“ за който смятах,че си.Прегледах коментарите назад,явно чистосърдечно защитаваш правата на малцинствата,докато аз нямам нищо против тях.Сигурно долавяш малката,но съществена разлика…

Според мен „емиграцията“, „малцинствата“ е изкуствено създаден политически/инструмент/ замисъл с определени цели. А кой всъщност,това се опитвах да представя,като информация и линкове още в първият си коментар/осъзнавам доста сложно/.Как си обясняваш факта,че „едни“ индивиди правят всичко възможно да интегрират малцинствата в обществото, в една част на света,в същото време,другаде „тези“същите се ограждат със стени и убиват хора.

За да обясня моя възглед,ще е нужно време и здраво писане,а нямам възможност.
Затова предоставям линк с материал,който до някъде съвпада с моето гледище по темата.Но…предупреждавам! Нужни са обширни,най-вече исторически познания.Познания,не толкова като,дати,събития,имена ,а причини за възникналите събития,доста назад във времето.Знания,достатъчни за съмнение в това…/ВСВ например/,че за да създаде една чудовищна военна машина, която да бъде хвърлена против човечеството,А.Хитлер е бил просто един гениален икономист и политик, с хипнотични способности за внушение. Мобилизирал е целия немски народ и го е превърнал юмрук, изцяло опирайки се на вътрешните германски ресурси.

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=5148&format=html&edition_id=73

п.с.линковете от коментар-20 до някъде потвърждават това
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.