Webcafe

СталинГулаг - мистерията зад най-популярния критик на Кремъл

Webcafe по BBC и Euronews
07.05.2019, 16:49 (обновена 10.05.2019, 12:25)

1 от 2 снимки Назад Напред

Александър Горбунов

Снимка: © YouTube, BBC

Защо се наложи на блогъра да разкрие истинската си самоличност

Да пишеш сатира срещу Кремъл в Русия едва ли е най-безопасното начинание на света. Затова и мнозина, които го правят, предпочитат да използват псевдоними и никове онлайн, за да прикрият самоличността си.

Такъв е и СталинГулаг - популярен в рускоговорящата част на интернет профил с над 1 млн. последователи в Twitter и Telegram, който е известен с хапливите си и остри коментари за руската действителност. И макар дълго време той да се подвизаваше само под този си никнейм, наскоро самоличността му беше разкрита.

Сега 27-годишният блогър Александър Горбунов е изправен пред институционален тормоз спрямо него и близките му. Въпреки това обаче той отказва да зареже начинанието си и обещава да продължава да пише.

Всичко започва през 2013 г., когато Горбунов създава СталинГулаг като анонимен акаунт в Twitter. Няколко години по-късно той вече има повече от 400 хил. последователи и решава да разшири дейността си. Създава канал в новосъздаденото приложение за съобщения Telegram, където също започва да се радва на изключителна популярност. В момента там има над 300 хил. последователи.

Засяганите от него теми включват цялостна критика върху прокарваните от Кремъл политики - от свободата на словото, през бедността в самата държава, та до заеманите позиции във външната политика на Русия. Някои от последните актуални неща, които той разисква, са посещението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Русия; правителствените планове да въведе 5G технологията; президентските избори в Украйна; както и предложенията на властите в Русия да забранят вноса на испанска шунка и сирене пармезан.

Други теми са доста по-конкретни - миналия месец той писа за семейство в сибирския град Новосибирск, на чието ХИВ-позитивно осиновено дете е било забранено да ходи на училище, както и за пациент в Иркутск, който се е самоубил в болница след часове чакане за обикновен кръвен тест.

И всичко това с мрачно чувство за хумор и понякога дори откровени псувни - остър език, който приляга на цялостната му визия за нещата, че понякога просто не можеш да мълчиш и трябва да повдигаш неудобните теми.

Нещо повече - успехът и значимостта на СталинГулаг са толкова големи, че опозиционерът Алексей Навални го определя като "най-важния политически журналист в Русия".

Самият той е не по-малко интересен от вече изградената гневна онлайн персона.

Роден през 1992 г. в Махачкала в Северен Кавказ, Александър Горбунов скоро е диагностициран с тежко заболяване - спинална мускулна атрофия - нелечимо състояние, което води до загуба на мускулна тъкан. Така той ще остане в инвалидната количка до края на живота си.

Тъй като в родния му Махачкала по собствените му думи не е особено възможно да изведеш навън някой в инвалидна количка, Горбунов се развива онлайн - там, където болестта му не е от такова значение.

Още на 13 започва свой собствен бизнес с продажба на хранителни добавки за отслабване в интернет. Постепенно успява да развие търговските си умения и да премине в търговия на борсата и извършване на сделки с криптовалути. Всичко това постига сам и до днес с тази си дейност успява да се издържа.

През 2013-а започва да пише и в Twitter.

"Просто исках да пиша. Моят компютър и интернет означаваха, че мога да следя какво се случва в останалата част от света... Винаги съм се интересувал от политика", обяснява той в интервю за руския офис на BBC, дни след като му се наложи да разкрие самоличността на профила СталинГулаг.

Причината за това е визита от страна на полицията в родния му град в дома на майка му и баща му. Официалната причина за това е, че от телефона на Александър Горбунов е била подадена заплаха за бомба. Братята на Александър в Москва също са били търсени от полицията уж по същия повод.

Той обаче не се съмнява, че именно публикациите на СталинГулаг са причина за "посещенията" на полицията при близките му.

"Това е единственото нещо, което би могло да предизвика такъв интерес към мен. Обвиненията са абсурдни", коментира той.

Затова, за да защити семейството си от тормоза на властите, той решава да излезе напред с името си, въпреки всички опасности, които може да породи това за самия него.

"За мен анонимността беше много важна. Не исках публичност, имайки предвид страната, в която живеем. Добре знаем как свършва всяка критика на властите тук. Но когато полицията дойде при родителите ми и при роднините ми… просто нямаше друг изход. Осъзнах, че ако не дам публичност на тази история, всичко ще стане много по-лошо", обяснява той пред Euronews.

Неговите притеснения за сигурността на близките му обаче не свършват с натиска от страна на властите, но включват и опасността от това, което може да направят някои от "проправителствените фанатици", както ги нарича той.

И преди се е появявала информация, че Александър Горбунов стои зад акаунта на СталинГулаг. През 2018 г. изданието RBC го свързва с профила в Telegram, но профилът тогава категорично отрича подобно нещо. Тогава това ударило върху частния му бизнес като някои от потенциалните търговски партньори се уплашили от възможен натиск върху самите тях и се оттеглили от планираните общи проекти.

Това обаче не спряло Александър да пише. Няма да го спре и сега.

"Нищо няма да се промени. Когато се случи несправедливост, когато се случват ужасни неща, не можеш да мълчиш за това. И в това отношение нищо няма да се промени. Вярвам, че не съм направил нищо лошо", споделя той.

Попитан дали не се притеснява от по-нататъшни реакции на властите, той отвръща, че не се страхува за себе си - по думите му не могат да го уплашат с ограничения, тъй като е прекарал целия си живот ограничен от собственото му здравословно състояние.

Освен това не възнамерява да бяга.

"За да пишеш за Русия, трябва да живееш в Русия. Това е моята страна, роден съм тук, тук са родени и умирали моите предци. Не разбирам защо трябва да напусна, особено след като не съм направил нищо осъдително, нищо престъпно", коментира Горбунов.

За финал - някои от най-добрите попадения на СталинГулаг:

За изборите:

"Главното събитие в Русия са дебатите на кандидатите за президент в Украйна. Те се излъчват по всички канали. Толкова е деградирала нашата политическа система, че е по-интересно да се наблюдават изборите в чужда страна, отколкото дори да се надяваме, че някой ден ще имаме нещо подобно в нашата."

За национализма:

"Най-големите русофоби са тези, които най-силно викат срещу русофобията. Всички тези т. нар. патриоти, които твърдят, че говорят от името на народа, имат много посредствено разбиране за живота на същия този народ."

За международната помощ:

"В Судан има военен преврат. Ура, отново има нещо, което да се разпределят милиарди от руския бюджет. Иначе щяха да си гният в Саратов, където и без това няма за какво да се харчат."

За бедността:

"В Русия 79,5% от семействата изпитват трудности при закупуването на стоки от първа необходимост, 35,4% от семействата нямат средствата да купуват обувки, 11% нямат достатъчно пари за основни лекарства. Би било чудесно да се дадат няколко милиарда на Киргизстан или Венецуела. Да, дори Сирия се нуждае от милиард от нас."

За свободата на словото:

"Законът за задължителното уважение към правителството завършва с подигравка точно пред очите ни."

Oще: stalingulag  александър горбунов  кремъл  критики  русия  руски блогър  свобода на словото  сталингулаг  сталин гулаг 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 11.05.201910:04

В прехваления Запад също няма свобода, в Австрия, Чехия, Германия, ако разсъждаваш върху факти от Холокоста, отиваш в затвора, един английски професор историк го вкараха в австрийски затвор.

В Германия ако недоволстваш от терора на "бежанците", поканени от Меркел, рискуваш да останеш без работа.

Мобингът се практикува широко в западните общества, Мобингът (на английски: mobbing, to mob – нападам, нахвърлям се върху някого в група), има значението на групов психически тормоз.

Журналистът Джулиан Асандж бе подложен на жестоко преследване от САЩ, защото публикува мръсните истини за тайната страна на американската политика по света.
   

оценка

+0 -0