Webcafe

Как Швеция ползва електроенергия за жълти стотинки и почти без вредни емисии

Вучето
12.04.2019, 16:54 (обновена 16.04.2019, 18:33)
стокхолм

До 2045 г. страната ще бъде с "кръвна група" CO2 негативна

Според проучване на Международната енергийна агенция средният американец "изхвърля" в атмосферата четири пъти повече въглероден двуокис от средния швед годишно.

Причината за ниските вредни емисии в Швеция е, че голям процент от електропроизводството в страната идва от "зелени" енергийни източници, както и от факта, че процентът на вносната енергия (от Русия и Норвегия) е едва 32%.

Разбира се, и Швеция има своите ядрени електроцентали "с яки бетонни стени", както е казал поетът. Те са три и разполагат с осем ядрени реактора. Още от 70-те години обаче ядрената енергия е ябълката на раздора, поводът за най-сериозните различия във вижданията на политическите партии по отношение на безопасността на съораженията, вредата върху здравето на населението и ядрения отпадък. И за да има мир и спокойствие, се набляга повече на силата на вятъра, водата, горите и слънцето (колкото и оскъдено да е то през голяма част от годината в тази част на континента).

Ток за жълти стотинки

Швеция е сред най-големите консуматори на електоенергия на глава от населението в световен мащаб, а цената на един коловатчас електроенергия за битови нужди е 4,2 йоре - под една стотинка в български пари. Домакинство, което годишно харчи по 20 хил. киловатчаса ток, плаща 840 крони (157 лв.), при средна годишна заплата за страната от 290 261 крони (54 145 лв.). Същевременно през последните пет години сметките за ток на потребителите са намалели с 15%.

Няма как да не се запитаме как става този фокус.

Не е лесен, но не е задължително да си Дейвид Копърфийлд, за да го направиш. Просто трябва да е налице прозорлива държавна политика и тогава всичко си идва на място. Индустриалните браншове в Швеция - те са и най-големите консуматори на електроенергия, се нуждаят от евтина такава, за да бъдат конкурентноспособни на международния пазар. Затова за тях данъкът върху енергийното потребление е "замразен".

Повей, повей, скитнико ветре

Вятърната енергия е сред най-бързо развиващите се енергийни сектори в света през последните години. Но някои страни са сред отличниците в използването на този възобновяем енергиен източник, а Швеция и Норвегия са в постоянна конкурентна битка по този показател. Само между 2000 и 2017 г. производството на енергия от вятъра в Швеция се е увеличило 17 пъти! Днес страната разполага с над 2 600 турбини, задвижвани от вятъра, а идеята е все повече такива да се строят и на сушата, а не само сред морето.

Хубава си, моя горо

Биоенергията е на особена почит в Швеция. И това е видно от статистическите данни. Почти 63 процента от територията на страната е покрита с горски масиви. Само че шведите не използват това природно богатство само за разходки, къмпингуване и бране на гъби. Гората се явява и най-големият източник на биоенергия както за битови, така и за индустриални нужди.

Ах, морето...

Да се впрегне на сто процента силата на морските вълни за нуждите на електропроизводството все още е в сферата на научната фантастика, но шведските учени работят и върху този проблем.

Мило слънце, я светни

Пазарът на шведски соларни панели е все още лимитиран, но се развива с бързи темпове, благодарение на щедрото държавно финансиране. Шведската енегийна агенция инвестира колосални суми в проучването на слънчевата енергия, слънчевите фотоволтаици и соларните горива и бъдете сигурни, че в скоро време от дългите летни бели нощи в крайна сметка ще има полза не само за доброто настроение на скандинавците.

Етанолът - мой приятел

Проучванията на етанола в качеството му на възобновяем енергиен източник започва още пред 80-те години на миналия век, а понастоящем Швеция е сред световните лидери в този отрасъл. Обаче не всички са доволни от подобен развой, защото голям процент от обработваемата земя се използва за отглеждането на захарна тръстика, зърно, захарно цвекло и целулоза, от които се извлича ценния етанол.

Ако до всяко добро същество застане поне още едно, тогава...

Тогава вече навлизаме в интимна близост с други човешки същества. А това е така, защото ще стане въпрос за използването на топлината на тялото за съхранение на електроенергията. Не само в Швеция, но и в цяла Скандинавия от години се строят т.нар. "пасивни" жилища. Те са лишени от конвенционални отоплителни ситеми, защото строителните материали и начина, по който са проектирани, предвиждат да бъдат отоплявани от топлината, излъчвана от телата на обитателите и на обикновените електроуреди като готворски печки, ютии, маши за коса, настолни лампи... Първата таква жилищна кооперация се появява в Швеция през 2001 г., а в столицата Стокхолм телесната топлина на пътниците, които ежедневно преминават през централната гара, се използва за отоплението на околните сгради.

Бъдещето ще покаже...

Шведите обичат да си поставят амбициозни цели и да ги постигат. А когато става въпрос за опазване на климата и околната среда, хората не си поплюват. Предвижда се до 2040 г. страната да мине на сто процента възобновяеми енергийни източници. Пет години по-късно, през 2045 г., Швеция вече ще бъде изцяло изчистена от вредни въглеродни емисии.

Oще: вучето  електроенергия  енергетика  зелена енергия  норвегия  русия  швеция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

2 Xaoc | 16.04.201916:47

"да бъдат отоплявани от топлината, излъчвана от телата на обитателите и на обикновените електроуреди като готварски печки, ютии, маши за коса, настолни лампи" Много ми е интересно ако съседите в блока са често на работа и живея сам без да си готвя и гладя как точно ще се отопли жилището?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

1 Белка&Стрелка | 15.04.201909:45

Тук не става така , тук трябва да е скъпо за да може по веригата наши хора да печелят , ако гражданите почнат да си правят ток вкъщи на широка нога , най-вероятно ще се вземат ограничителни мерки за тяхно "добро", тъй де трябва да се движи икономиката.
   

оценка

+0 -0