50 нюанса Иран | webcafe.bg
Webcafe

50 нюанса Иран

Webcafe.bg, Шима Шараби, The Daily Beast
03.01.2015, 21:22 (обновена 07.01.2015, 12:18)
сирия

Снимка: © GettyImages.com

Властите и религиозните в Иран имат извратена представа за секса в Западния свят... или поне така им изнася да говорят

През 1990 г., когато бях още тийнейджърка, ме изпратиха в кабинета на директора на средното училище за момичета "Хода" в Техеран, защото притежавам видеокасета с клипове на Майкъл Джаксън.

Училищната психоложка, принудена да се занимава с мен, придърпа забрадката си и се загледа предпазливо във видеокасетата на бюрото й.

"Познаваш ли този певец? Някой изобщо знае ли дали той е мъж или жена?" запита тя и продължи, без да чака отговор. "Те живеят като животни. Те искат само да удовлетворяват сексуалните си пориви. За тях няма значение дали спят до мъж или жена. И те не се вълнуват дали ще имат деца от кучета или..."

Тя понижи глас и ме запита: "Знаеше ли, че точно този певец или танцьор, или каквото там го наричаш, има отношения с животни?" Тя произнесе изречението, все едно знае всяка подробност за отношенията на Майкъл Джаксън с животни.

Беше първият път в живота ми, в който изобщо чувах за зоофилията, нещо, което според психоложката било нещо, много разпространено на Запад.

Върнах се към този момент в училище, когато прочетох скорошни изявления на Мехди Баяти, църковен деятел, който ръководи иранския Стратегически център за целомъдрие и скромност.

Когато бях в прогимназията, и учителят ми по религия, и училищният психолог отделяха много време на въпроса как мъжете и жените на Запад са изгубили вкус един за друг, как са емоционално дефектни и са се обърнали към животните, за да удовлетворяват желанията си.

Всичко това трябваше да насърчава младите ученици да спазват ислямския хиджаб, насаждайки страхове какво би станало в общество, в което жените не са достатъчно целомъдрени.

Мехди Баяти изтъква същите аргументи като учителите ми от прогимназията.

"Разрастването на феминизма на Запад и фактът, че 60% от западните жени предпочитат да спят с кучета, вместо с мъже, е резултат от липсата на хиджаб и намаления праг на женската сексуална възбуда", заявява той пред новинарската агенция "Реза", която е контролирана от семинарията "Ком".

Той не уточнява източника на тези данни, но специално изтъква провокативното естество на женската коса.

"Казано е, че пророкът Мохамед е казал, че женската коса предизвиква сексуална възбуда у мъжете", казва той, заключавайки, че "вероятно съвременната наука не е доказала това", но настоявайки, че "то е казано от някой, който говори само истината".

Опирайки се на един от по-рядко обсъжданите мотиви за налагането на дрескод, Баяти също така казва, че "липсата на хиджаб понижава либидото на мъжете и това не е от полза за жените".

Иранските мюсюлмански теоретици отдавна налагат хиджаба, описвайки сексуалния разврат и извращения на Запада, но един от най-странните коментари бе изречен по-рано тази година от теоретика Мохамед-Мехди Мандегари, член на ултраконсервативния "Фронт на твърдостта" и ръководител на организация, наречена "Фондация за насърчаване на принципите на мъчениците".

Той заявява, че западните жени демонстрират сексуален промискуитет по начин, който не присъства дори в природата.

"На Запад, когато една жена има връзки с няколко мъже, те се гордеят с това", казва той. "Но дори животните са различни, и жена от един вид няма отношения с няколко мъжки едновременно".

Мандегари, подобно на много други хардлайнери, вярва, че иранската култура е станала твърде западна и се е отдалечила от истинската ислямска култура.

В реч той приканва иранските мъже и жени да се въздържат от секс, след като гледат сателитна телевизия, за да не бъде опетнен ембрионът от плътски желания.

"За съжаление някои хора не са внимателни в избора на момент за зачеване", казва той като предупреждение. "Те го правят, след като гледат сателитна телевизия и слушат неподходяща музика. Но всичко това засяга ембриона".

Или да разгледаме по-скорошна декларация на Мохсен Гарати, ислямски теоретик, който е представител на Върховния лидер в кампанията за грамотност и често гостува в ТВ предавания.

"Западняците са заблудени, когато става дума за секс", твърди той. "Когато бях в Америка, видях момчета и момичета, които се целуваха, но изглеждаха сякаш целуват тухлена стена", казва Гарати.

"Целувките не бяха сериозни, защото това беше вероятно 96-ят човек, който те целуваха за деня. Но когато баба ни целуваше, имах усещането сякаш тя ни всмуква вътре в себе си".

Когато публиката се засмя, той допълни, че "те вярват, че свободата е от полза за тях, но са заблудени".

Не само църковните деятели и ислямските идеолози използват оскърбителни думи и образи, за да описват сексуалния живот на Западния свят.

Миналата зима, командирът на паравоенната сила "Басиж", генерал Нагхди, използва тази тема, за да критикува преговорите по въпроса за ядреното оръжие с американците. "35% от бебетата, родени в Америка, са копелета", заяви той, без да цитира източник на статистиките си.

Хасан Рахимпур Азгади, член на иранския Върховен съвет на културната революция, твърди, че "в Западните общества 75% от децата не познават бащите си и са отглеждани от майките си".

Той използва това като част от аргументацията за убийството с камъни на прелюбодейците.

Освен това твърди още, че "няма сексуални комплекси в исляма, защото в исляма брака прави вярата цялостна, докато в християнството бракът не е божие дело".

Миналия месец Хасан Абаси, ръководител на Центъра за стратегически изследвания на доктрината в Ислямския революционен гвардейски корпус и теоретик в кабинета на Върховния лидер, заяви, че

"Човешките права на Запад подпомагат инцеста. Инцестът е много рядко срещан при животните, но западняците са се изродили дотолкова, че подкрепят инцеста като право на човека".

"В Америка 100% от мъжете имат свободни сексуални отношения след брака", казва той в друга реч, излъчена по телевизията. "В Иран вероятно двама на всеки десет мъже може да се оженят за втора жена. И вие ги слушате да крещят за равенство между мъжете и жените".

Абаси после споменава Ануше Ансари, американски астронавт от ирански произход и първата иранка в космоса.

"Основата на шиитските принципи е целомъдрието, а Западът използва жените, за да унищожи шиитските идеи. Защо те изпратиха тази жена, Ануше Ансари, в Космоса с няколко мъже? Те желаят да убият целомъдрието. Това е основната концепция на феминизма, а феминизмът е основа на американския начин на живот".

Когато чета и чувам подобни изявления, няма как да не се запитам доколко масово тези убеждения се приемат и от обиновените иранци в момента.

Затова, спонтанно, потърсих във Facebook някогашната ми училищна психоложка, която на профилната си снимка още носи хиджаб, но вече не спазва толкова строго това правило в наши дни.

Там видях и снимка на дъщеря й, която беше моя съученичка, и от любопитство разгледах нейната страница. Тя не носеше хиджаб, но, което е още по-изненадващо, се оказа омъжена за англичанин.

И си спомних какво ни беше казала майка й, училищният психолог, преди толкова много години: "90% от хората на Запад имат сексуални проблеми. Те не се възбуждат, а повечето от тях имат отношения с животни".

Oще: запад  западна европа  иран  религия  сащ  секс 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2012, 10:45

8 Manol Glishev | 08.01.201511:52

Иранците са стари майстори на "кетман", изкуството публично да се говори благоприлично, а у дома все пак да се живее щастливо Усмивка Разбира се, аятоллахът, моллите и Гвардията са държава в държавата и пречат на нормалното развитие на този стар и талантлив народ, който никога не е бил особено настойчив в дивашкото ислямско благочестие. Дай Боже Иран да се отърве от този проклет режим и от фанатизма на група мръсници.

Впрочем, "църковните деятели" не са "църковни". Вероятно в английския оригинал на текста пише "clerics", духовни лица.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

7 МарКом | 07.01.201521:58

Баси, а ние да не знаем че сме такива извратеняци...
Да благодарим на аФторката от Daily Beast че ни осведоми!
А иначе Daily Beast е един "мнооооого полулярен и нежълт" сайт който в webcafe е много уважаван. Само "световно известни" са колумнистите там...
Да, да ... "и един мармот завива шоколада в станиол"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

6 Гризли | 07.01.201511:37

Тези ирански коментари за секса малко звучат като едновремешните соц коментари за всяка една тема, свързана със Запада...
Мерцедес-ът не струва, карай си Москвич-а! Цветният телевизор само разваля очите, гледай си Опера-та с цветно стъкло! Яж ябълки, понеже бананите не са вкусни!

Я крайните ислямисти да опитат да оставят хората сами да решат кое им харесва и кое не! То на който му харесват целувките и секса ще продължава да ги практикува дори и след като са му казали, че не били хубави!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 05.01.201513:59

Между другото е странно, но от всичките кусури дето са му намерили на М. Джексън, само това, дето на запад го имаха за педофил, явно не ги притеснява много иранците. Или може би не е странно... Идея Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 11:44

4 COMANCHY | 04.01.201518:50

до Ognyan Filipov.....Огняне, излагаш се. Не разбираш ли майтапа и шегата!. Човека има позната която спяла с куче, ама то спи в краката и бре?. И моето куче понякога спи там, ти какво си помисли???...какъв е този коментар от теб???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2014, 16:42

3 Ognyan Filipov | 04.01.201517:46

До тов. Барис - Маш ЕДНА позната с куче? Само една? Да не би да са 2 милиарда? Колкото са немюсюлманките западнячки?
Ба си гения. От един случай вади закономерност. Ма що не станеш ходжа, мяза ти на акъла.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 04.01.201515:01

Авторката не е разбрала основното че това е сблъсък на две цивилизации и постигането на баланс между тях не минава през насилието.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 04.01.201514:50

Прави са еатоласите - наистина мам една позната която нощем спи с кучето си Удивителна Идея Отегчен
   

оценка

+2 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.