Лешоядите на кризата в Русия | webcafe.bg
Webcafe

Лешоядите на кризата в Русия

Webcafe.bg, по rferl.org
12.02.2016, 19:10 (обновена 14.02.2016, 09:51)
дългове

Снимка: © Getty Images

Събирачите на дългове са мразени навсякъде по света, но някои от последните случаи в Русия са направо смразяващи.

Наричани "черни пристави" и "лешоядите на кризата," събирачите на дългове набраха популярност в Русия с упадъка на икономиката - неприятен страничен продукт от проточилата се рецесия, подхранвана от срива на световните цени на петрола и утежнена от западните санкции срещу намесата на Москва в Украйна.

Събирачите на дългове са мразени навсякъде по света, но някои от последните случаи в Русия са направо смразяващи.

Те доведоха до призиви за енергични мерки срещу събирачите на дългове, както и до опасения, че евентуални нови закони биха имали твърде малък ефект в страна, където правосъдието често се компрометира от пари под масата.

На 27 януари според властите събирач на дългове, опитващ се да притисне човек, който дължал 4000 рубли ($53), хвърли коктейл "Молотов" в апартамента на длъжника в град Уляновск. Бомбата експлодира до спящо 2-годишно дете, причинявайки тежки изгаряния на лицето му и 40% от тялото му.

Няколко дни по-рано агресивни събирачи на дългове бяха обявени за виновни, след като сибирски дървар, който дължеше 3 млн. Рубли ($40 000), уби бременната си жена и двете си деца, преди да се самоубие.

През декември в южния регион Ростов, полиция с кучета и сапьори спешно евакуира детска градина, след като учителка, която дължи пари, получи съобщение, че градината ще бъде взривена, ако не си уреди дълговете.

Агенциите за събиране на дългове по цял свят изкупуват потребителски кредити, дължими към банки, при занижени ставки, и после преследват длъжниците, докато ги изплатят.

Но в насилствения, слаборегулиран бранш на руската дългосъбираческа индустрия, прибягването до методите на организираната престъпност е осезаемо.

В центъра на вниманието са "организациите за микрофинансиране," което звучи като евфемизъм за лихвари - и понякога те са точно такива. Малки кредитори, които понякога не се съобразяват с банковите регулации, отпускат краткосрочни заеми на по-бедни клиенти при високи лихви и често имат собствени "събирачи на дългове".

Коктейлът "Молотов" в Уляновск предизвика силна национална реакция, като вината за случилото се се хвърля върху една от тези организации - "Росденьги", където дядото на пострадалото дете е взел 4000 рубли назаем за лекарство, които са набъбнали до 40 000 рубли ($530) заради лихвените проценти. Събирачът на дългове, арестуван заради бомбата, според някои източници е бивш полицай, уволнен след присъда за кражба.

Безпомощен и отчаян

Сергей прибягва до организация за микрофинансиране през юни 2015. Той страда от плашещи, необясними припадъци, заради които започва скъпо лечение през март и взема заеми за $200 и $130, така че той, съпругата му и едногодишното им дете да издържат, докато може да се върне на работа.

През юли обаче той е диагностициран с мозъчно заболяване и обявен за "инвалид" от лекарите, което съответно слага край на надеждите му за работа. Той хвърля мизерната си инвалидна пенсия от 8500 рубли ($112) за изплащане на дълговете, но към декември вече не успява да поддържа плащанията.

Сергей казва на кредитора, че изостава с плащанията и моли за отсрочка, но дългът продължава да нараства. Сега по негови думи той дължи тройно по-голяма сума от взетата назаем. Понастоящем работи надомно в логистичния бранш, след като е излъгал шефа си за болестта си.

"Не се боя от заплахи и сплашване", казва той за събирачите на дългове. "Имам сериозно заболяване, имам много по-сериозни неща, от които да се боя, и да се страхувам от такива хора е глупаво."

Просрочените потребителски заеми не са това, което ще срине икономиката на Русия

Факт е обаче, че броят длъжници нараства бързо и това дава на политиците поводи да предлагат пълна забрана на събирачите на дългове в навечерието на парламентарните избори през септември.

Неплатените потребителски кредити са се увеличили с 48% през 2015 и са достигнали 1.15 трлн. рубли ($15 млрд.), констатира московското Кредитно бюро, което следи заемите и обобщава кредитната история на потребителите.

Обединеното кредитно бюро коментира, че броят руснаци, закъснели с плащанията по потребителските си кредити, се е увеличил от 8.5 млн. до 11.5 млн. души през 2015. В края на годината, 7.3 млн. от тях не са покривали дълговвете си от повече от 90 дни - формален срок, след който се счита, че те е маловероятно изобщо да платят каквото и да е.

В страна с 142-милионно население, има 42.5 млн. руснаци с дългове и задължения по кредитни карти. "Очевидно, лошите кредити са се утежнили през тази година заради кризата, но в относително нормални параметри," казва Том Адсхед, партньор в Macro-Advisory, московска фирма за финансови консултации.

Възходът на предизборния популизъм

Парламентарните избори ще бъдат най-голямото изпитание за нагласите на електората от 2014, когато сриването на световните цени на петрола тежко засегна руската икономика, а западните санкции - наказание за анексирането на Крим и подклаждането на кървав конфликт в Източна Украйна - допълнително засилиха изолацията на Кремъл.

Рейтингът на руския президент Владимир Путин засега е понесъл само ограничен спад. Кремъл обаче демонстрира опасения за нагласите сред масата му от поддръжници в момента, когато неписаният пакт на първите му два мандата - "аз осигурявам икономически растеж, а вие не излизате на улични протести" - вече не издържа на изпитанието на реалността.

В последните седмици имаше немалко законови предложения да бъдат обуздани събирачите на дългове.

Заради бомбата в Уляновск, председателят на горната камара на парламента - Валентина Матвиенко, призова на 28 януари за пълно спиране на дейността на агенциите за събиране на вземания, докато не се гласува ново законодателство, регулиращо дейността на бранша.

На 19 януари Либерално-демократичната партия на Владимир Жириновски внесе проектозакон в долната камара - Думата, която на практика би поставила извън закона агенциите за събиране на вземания, тъй като предлага да се забрани събирането на дългове от който и да е друг освен първоначалния кредитор - тоест от самите банки.

Законодателите в Санкт Петербург също се заеха с този въпрос, внасяйки предложения в Думата, които биха направили незаконно събирането на дългове от такива агенции извън съдебните процедури.

Виталий Милонов, виден законодател-борец с хомосексуалността от Санкт Петербург, заяви на 16 януари, че ще се бори срещу събирачите на дългове със същия плам, с който лансира закон, забраняващ разпространението сред децата на "пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения."

"Събирачите на дългове за нас са нов вид педерасти," заяви Милонов.

Руската национална асоциация на професионалните агенции за събиране на вземания, която твърди, че представлява агенции, държащи около 90% от този пазар, приветства по-сериозната регулация на бранша. Тя заявява, че проблемът е предимно в по-малките агенции и особено в организациите за "микрофинансиране".

Председателят на асоциацията Борис Воронин казва, че никой не знае колко точно агенции за събиране на вземания има в Русия.

Главният прокурор Юрий Чайка заяви през декември, че органите на реда не разполагат с достатъчно средства, за да обуздаят агенциите, които злоупотребяват с правата си, като коментира, че въпреки че има 21 000 оплаквания от агенции за събиране на дългове от 2013 насам, само няколко от тях са стигнали до съд. Агенциите "все още не се регулират от федерални закони и не се лицензират," заяви той пред агенция "Интерфакс".

Воронин обаче отхвърля предложенията на законодателите като "предизборен популизъм", свързан със септемврийския вот. "Естествено, над 40 млн. заемополучатели са сериозен електорат - и то такъв, който депутатите биха искали да спечелят на своя страна", казва Воронин. "От тези 40 милиона, над 10 млн. са длъжници с просрочени кредити."

По-вероятно е да бъде гласуван закон, подготвян от руското Министерство на икономическото развитие, който ще стигне до Думата през март.

Убийствени заеми

Междувременно държавата се обърна към националните телевизии, за да предупреди руснаците за риска от алчните лихвари.

Говорителят на Федералния следствен комитет Владимир Маркин предупреди руснаците за опасностите от вземането на заеми през ноември в епизод на телевизионно шоу, озаглавен "Убийствени заеми". Той включваше историята на човек, убит от събирач на дългове, след като е бил уволнен от работата си и е затънал в спирала от дългове.

Маркин твърди, че в някои от тези случаи поне част от вината е в самите жертви. "Казва се, че ако вземеш нещо, което не е твое за известно време, губиш това, което е твое завинаги," посочва Маркин в шоуто. "Не искаш да върнеш взетото и тогава те посещават събирачите на дългове, които все по-често използват престъпни методи, за са си осигурят дължимите пари."

"Стоп-Колектор!"

Заради слабите законови защити се сформираха няколко групи за подкрепа на жертви на събирачи на дългове в социални мрежи като VKontakte. Една от тях, наречена "Стоп-Колектор!", се поддържа от Александър Наришкин, 31-годишен програмист от Санкт Петербург, който е получавал заплахи от събирачи на просрочени вземания от 2013 насам - включително такива, в които го заплашват, че ще го вземат като "проституиращ бял роб".

Наришкин казва, че от негово име е взет кредит на стойност 350 000 рубли и после му е стоварено задължението за цялата сума, плюс лихви. Той е отказал да плати, казвайки, че е жертва на измамници.

В неговата група, към която се обръщат за съвет хиляди хора, той препоръчва длъжниците да отиват в съда и да не се поддават на телефонни заплахи, които според него рядко се реализират наистина.

Михаил Карпенко, юрист в индустриален Урал, е помогнал на групата на Наришкин, като е давал безплатни юридически съвети на длъжниците.

"Поне в нашия регион, Челябинска област, населението е сериозно затънало в дългове. Хората просто падат в бездънната яма на дълговете и не могат да излязат оттам," казва Карпенко. "По мое мнение трябва да се премахне цялата институция на събирачите на просрочени вземания."

Но Сергей във Воронеж няма особени надежди ситуацията да се подобри. "Закони в полза на олигарсите се прокарват за по-малко от седмица, докато гласуването на законите за обикновените хора отнема години," коментира той. "Тези законопроекти са вероятно чисто и просто ПР."

Oще: бързи кредити  длъжници  дългове  кредити  мафия  москва  престъпност  престъпност в русия  русия  събирачи на дългове  уляновск 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.