Тайният код на мафията | webcafe.bg
Webcafe

Тайният код на мафията

Webcafe
12.09.2017, 12:22 (обновена 14.09.2017, 13:46)
Кокаин

Снимка: © Gettyimages

Европа под знака на наркосите, благодарение на тайния код на мафиотите.

Както нацистите от Третия райх, и шефовете на ндрангетата - калабрийската мафия, създават супер сигурен модел на комуникация. Той се състои от букви и цифри. Системата е проста и е измислена от самите мафиоти, за да се защитят от полицията, която се опитва да ги шпионира.

Криптираните съобщения се изпращат по чат, чрез мобилни телефони Blackberry, специално модифицирани, за да работят без сим карта.

"Корабът със стоката пристига" - едно от най-честите съобщения между наркобосовете от Италия и Колумбия или Мексико, може да се напише поне в четири комбинации.

Най- елементарната започва с D7 - кораб, продължава с D-5, чанти, пълни с кокаин и завършва с BB-A13-A18-A19-A26-A21, eдин тон. "Кораб" може да се напише и като A19-A30-A11-A26.

За заблуда на противника обаче, винаги накрая се добавят две фалшиви комбинации.

Но както във филма "Игра на кодове" - (носител на Оскар) и в тази история тайната е разгадана от специалисти. Две години специалният отдел за борба с наркотиците от Реджо Калабрия се бори с мафиотския код. Това са дни и нощи на подслушване, проследяване, мълчание и известна доза късмет. В крайна сметка залогът е ключът към най-доходоносния бизнес за ндрангетата и техните партньори.

Но в тази сага от кодове, тайни схеми, много пари, кръстници и детективи има малко предистория.

Тоти (не капитанът на Рома) е много добър моряк. Живее на малък архипелаг в Северна Австралия и пътува из океаните на света. На пристанището в Рио де Жанейро му дават "оскъдна" информация за мафиотския код и едно Blackberry, за да е сигурна комуникацията. Ако изпълни мисията, ще получи 350 хиляди долара.

Задачата е проста: на няколко мили от италианския бряг в Джойа Тауро, той трябва да хвърли в морето 400 килограма чист кокаин. Дрогата е натоварена на товарния кораб Hamburg Rio de Janeiro. На Blackberry-то, което са му дали, в определен час, ще получи сигнал. Едва след това ще може да разтовари с въжета стоката, която е пакетирана в 17 непромокаеми сака, вързани са шест плаващи тежести. За успеха на мисията се разчита на сигурната комуникация, подслушването е невъзможно.

В 7.40 часа на 19 октомври Тоти е на кърмата на кораба Hamburg. Пред него е пристанището Джойа Тоуро. Но телефонът не получава нищо. Морякът обаче забелязва плавателен съд, който от известно време следва товарния кораб. Решава, че това са неговите хора и без да чака повече, пуска товара. За него мисията е приключила.

Но когато Hamburg акостира на калабрийското пристанище Тоти го чакат полицаите. Те са знаели за товара, вероятно крайните получатели са се усетили и са предпочели да загубят кокаина. Така единственият задържан за наркотрафик е Тоти.

Разследването за кораба Hamburg показва, че калабрийската мафия играе централна роля в мрежата на световния наркотрафик. Позициите й са толкова силни, че може да си позволи да си купи целият екипаж на търговски кораб. Тоти признава, че 8 от моряците са били негови съучастници.

Така за първи път полицаите надушват съществуването на таен код за комуникация. Таен микрофон позволява на разследващите, благодарение на разсеяността на един от мафиотите, да проследят и впоследствие разгадаят кода.

Екипът за борба с наркотиците има късмет. Много от членовете са млади, работят с по един по-възрастен колега, а щабквартирата е техният втори дом. Тук няма само значение дали си наясно с най-модерните технологии, нужно е да познаваш територията, да разчиташ шумовете, звуковете. Най-вече в момента, когато мафиотите се усещат, че смарфоните им са уязвими и ги подслушват.

Вдействителност модифицираните Blackberry струват цяло състояние. Те могат да работят без сим карта, като се свързват с чуждестранен сървър. По този начин комуникират в затворена система, която свързва само замесените потребители. Невъзможно е да се влезе в нея.

Едно криптирано Blackberry може да струва и 7 хиляди евро. "Замесените мафиоти в големия наркотрафик използват десетки, сменят ги често и за тях парите нямат значение" - казва един от разследващите. Разходът обаче е сериозен, горе-долу толкова, колкото да наемеш екипаж на товарен кораб. Това показва само едно - печалбите само от един товар са толкова големи, че позволяват такива разходи.

Ето един пример. За едно пътуване в Южна Америка отиват 150 хиляди евро. 50 хиляи преди заминаването, остатъкът след това. Разходите по "комуникацията" са близо 20 хиляди евро за криптирани мобилни телефони за капитана на кораба и съучастниците му. Остава да се плати на брокерите в Южна Америка, както и на евентуално замесени държавни и пристанищни служители. Тоест "Мафия" ООД за товар средно от 80 килограма кокаин, плаща 250 хиляди евро разходи. Доста, но нищо в сравнение с печалбата, която ще се реализира впоследствие.

Чистият кокаин на карго цена върви не по-малко от 3 хиляди евро килото, а на италианския и европейски пазар цената се утроява, когато стане на дози със съответните примеси и се продаде. Така 80 килограма стават 240. Продадени на едро на цена от около 32 хиляди евро на кило - това прави 8 милиона евро. Като се махнат горните разходи - се получава един сериозен приход за калабрийската мафия от този неголям товар.

При кораба Hamburg, където стоката е 400 килограма, говорим за десет пъти по-голяма печалба, и малко по-високи разходи.

Това е една паралелна икономика - Narco Economy. Европа не иска да забележи явлението в неговата комплексност, а страните-членки си затварят очите за богатствата, внесени от клана. Капиталите на ндрангетата, инвестирани в немската, холандската или испанската икономика не притесняват никого и никой в чужбина не ги издирва.

Тази европейска толерантност е превърнала пристанището в Ротердам в най-ползваният хъб от калабрийските и южноамерикански трафиканти. Това е стратегически пункт, който не е толкова контролиран, колкото Джойа Тауро в Калабрия.

Просто въпрос на бизнес, от който холандците не искат да се откажат."Според проведено разследване в Европа се конфискува не повече от 10 процента от пристигащия кокаин". Това заключение е направено още преди три години от главния прокурор на Катанцаро Никола Гратепи. Неслучайно калабрийската полиция твърди, че местните мафиоти работят активно с мексиканците. Това се потвърди и след ареста на новия Пабло Ескобар - Чапо Гузман. А официалното лице на картела на Мексиканския залив - Рувакалба Томас Хесус Йарингтън бе заловен миналия месец във Флоренция. Той е гувернатор на щат в родината си, но в Италия е живеел във вила в Калабрия.

Случайност или още едно доказателство за джойнт венчъра, с който калабрийската мафия и мексиканците си разделят европейския наркопазар. Европа под знака на наркосите, благодарение на тайния код на мафиотите.

Oще: европа  италия  как пристига кокаинът от южна америка  кокаин  криптирани съобщения  мафия  наркотрафик  ндрангета  пристанището в джойа тауро  ротердам  таен код  товар кокаин  холандия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 12.09.201717:23

На въпросния Рувакалба името му е Томас Хесус Йарингтън Рувакалба. В българския език слагаме фамилията в края на името.
Също така на гувернаторите им казваме губернатори.
Само че Рувакалба не е губернатор - бил е такъв допреди 12 години. Помислете, де! Няма как хем да е губернатор в Мексико, хем да живее в Италия - на 10 000 км от работното си място.
И не беше заловен миналия месец, а през април.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.