Бил ли е съветски шпионин един от бащите на ЕС? | webcafe.bg
Webcafe

Бил ли е съветски шпионин един от бащите на ЕС?

Webcafe
23.03.2017, 20:04 (обновена 26.03.2017, 12:33)
договор в Рим 1957

Снимка: © Youtube

В навечерието на отбелязването на 60-тата годишнина от подписването на Договора в Рим, с който се полагат основите на Европейския съюз, си струва да зададем доста скандален въпрос за един от бащите на Европа - руският емигрант Александър Кожев

Ако напишете Александър Кожев или Кожевников в Google няма да попаднете на много биографични материали на български език. Но бързо ще ви стане ясно, че той е философ от руски произход, оставил сериозна следа в европейската история. Но не само в историята, ами и в архитектурата на самия Европейски съюз, твърди авторът на "Политико Европа" Джакопо Баригаци.

В статията "Руският сталинист, който създаде Европа", авторът предлага интересна гледна точка за живота и работата на известния във Франция като Кожев (Kojeve) - Кожевников.

Руски аристократ, професор по философия, високопоставен френски държавен служител, и може би шпионин - така описва Баригаци един от "странните автори" на проекта за Европейския съюз.

Кожевников вдъхновява цяло поколение интелектуалци, а от поста си на влиятелен държавен служител във френското Министерство на икономиката той е ментор на някои от политическите фигури, които по-късно застават начело на Франция и Европа.

Идеята за ЕС има много бащи, но Кожев е бил сред основните участници в реализацията й.

Той спомага за договарянето на Римския договор - документът, който създава Европейската икономическа общност и формулира принципа за "все по-сплотения съюз".

Не очаквайте обаче в навечерието на 60-тата годишнина на договора, която ще бъде отбелязана на официалната среща в италианската столица тази събота, който и да е от лидерите на 27-те членки на Съюза да спомене името на Кожев, пише „Политико".

Животът на Александър Кожевников е относително кратък и изпълнен с противоречия и скандали.

Приживе той се сам се самоопределя като "съвестта на Сталин" и очевидно се наслаждава на ролята си на провокатор, дори докато гради основите на следвоенния политически ред в Европа.

След смъртта му в Брюксел на 66-годишна възраст, той посмъртно е обвинен, че е руски шпионин - твърдение, което се оспорва от най-близките му приятели.

Човекът с много лица

Роден под името Александър Кожевников през 1902-ра в заможно московско семейство (чичо му е художникът Василий Кандински), той напуска Русия през 1920, след Революцията.

Първо следва философия в Германия, после се мести във Франция, сменя името си на по-френското по звучене Кожев и от 1933 до 1939-та преподава в престижната Практическа школа за висши изследвания (École pratique des Hautes Études) в Париж.

Семинарите му за германския философ Хегел стават легендарни. Сред студентите му са психоаналитикът Жак Лакан и политологът Реймон Арон, както и писателят Реймон Кьоно.

Икономистът Робер Маржолен, един от двамата френски комисари в първата Европейска комисия, също е в кръга му от познати. Приятелството му с политическия философ Лео Строс приема формата на постоянен публичен дебат.

През 30-те години Кожев се самообявява за сталинист.

"Той не е имал илюзии за варварството на управлението на Сталин", пише Робърт Хаус в есе, публикувано на сайта на Hoover Institution.

"Вместо това Кожев изглежда е вярвал, че принудителната "модернизация" е единственият, или поне най-бързият начин да се доведе Русия до състояние, в което може да стане способна на мирен преход към правен режим. Сталин за него е просто инструмент на пост-историята".

Франсис Фукуяма адаптира и популяризира тезата на Кожев за "края на историята" - която се отличава от по-късната книга на Фукуяма в това, че понятието обозначава края на идеологическата борба, възвестена от Френската революция и Наполеон, не триумфа на западната либерална демокрация.

Книгата на Кожев за Хегел - която американският философ Алън Блум описва като "една от малкото важни философски книги на XX век" - все още се счита за задължително четиво, а интелектуалният му принос към оформянето на следвоенната политическа идентичност на континента е призната от мнозина.

"Той е една от малкото европейски фигури, която е била от решаващо значение и на дипломатическо, и на културно ниво", казва биографът му - италианският философ и журналист Марко Филони, който е събрал много от материалите, писани от приятели на руския дипломат, в книга, озаглавена "Кожев - моят приятел".

Александър Кожев / Wikipedia

От 1945-а до смъртта му в Брюксел през 1968-а, Кожев заема пост с широки правомощия, но не много ясна дефиниция във френското Министерство на икономиката.

"Той беше във френската администрация, но нямаше конкретна роля", казва Реймон Фан Ван Фи, бивш висш чиновник в Европейската комисия, който е работил с Кожев през 60-те години. Той твърди, че руснакът е имал голямо влияние заради факта, че "силно беше повлиял интелектуално на архитектите на френската икономика, които бяха и главни преговарящи от френска страна".

Бившият френски премиер Реймон Бар, който е работил като стажант при Кожев, някога го е описал като "изключителен в преговори" и "сивият кардинал на френската търговска политика", като казва, че руснакът е "направил огромни услуги на Франция по време на преговорите за Римския договор".

Дипломатически ужас

Кожев за първи път се присъединява към икономическото министерство като преводач (сред езиците, които той владее са санскрит, руски, френски и немски), след което се изкачва в йерархията и си печели репутацията на страховит преговарящ.

"Когато Кожев пристигаше, това предизвикваше паника у делегациите", пише Бернар Клапие, висш френски чиновник и бивш шеф на кабинета на бившия френски премиер Робер Шуман, който е бил сред водещите основатели на Евросъюза. "Наистина беше изключително умен човек".

Руснакът е част от влиятелна тройка, включваща още Клапие, който също е в икономическото министерство и Оливие Уормсе от външното министерство (впоследствие гуверньор на Банк дьо Франс). Уормсе по-късно казва, че тримата са участвали в оформянето на френската следвоенна политика.

След войната протекционизмът е водещата стратегия, но Кожев прилага експертния си опит в намаляването на тарифи и други търговски бариери.

Идеята на Кожев е да отвори пазара на шестте основателки на съюза - Германия, Франция, Италия и страните от Бенелюкс, но да го стори чрез общи списъци с продукти, които страните биха търгували свободно, тъй като целта е същевременно да се постигне либерализация.

Този начин на мислене проправя пътя за Римския договор и "този метод ни позволи да реализираме Общия пазар през 1968-а, една година след като той беше формулиран в договора", пише бившият френски премиер Бар.

Кожев е известен като провокатор, обичащ да всява хаос на масата за преговори, преди да предложи решение, което да е приемливо за всички - и което той самият предпочита, пише Бар.

В началото на 60-те години, когато Европейската икономическа общност (ЕИО) е изправена пред трудности в преговорите с Америка по митническите въпроси, Кожев е повикан да реши проблема, спомня си канадският дипломат Родни Грей в друга статия, като твърди, че руснакът успешно е изместил преговорите към желаните от него условия.

„Американските представители обаче не са особено доволни от неговите тактики и му лепват прякора "змия в тревата", пише Грей.

"Той се забавляваше да показва на американците непоследователността им", спомня си Уормсе.

Кожев в крайна сметка получава Ордена на почетния легион за заслугите си за държавата. Лоялността му към Франция обаче е подложена на съмнение след смъртта му.

Обвинения в шпионаж

В експлозивен материал през 1999 френският ежедневник Le Monde публикува твърдения, че открити документи на руското разузнаване, според които Кожев е бил агент на СССР.

Доказателствата изглеждат неубедителни, но "британският десен ежедневник Daily Telegraph заяви с мелодраматична алитерация, че "този вълшебен мандарин" се е оказал „злонамерена къртица", пише Матю Прайс в Lingua Franca в материал, озаглавен: "Шпионинът, който обичаше Хегел".

За канадския дипломат Грей разкритията не са твърде изненадващи, като се имат предвид провокативните изказвания на Кожев.

Той винаги е бил антиамерикански и антибритански настроен и мнозина считат неговата енергична борба за налагане на европейския проект като начин да балансира силата на Америка.

И все пак Грей предупреждава, че без сигурни доказателства е трудно да се прецени дали руснакът наистина е шпионирал за Кремъл.

Във всеки случай, приятелите му гарантирано не вярват на тези обвинения. "Никога не съм го вярвал", казва Фи от Европейската комисия.

Уормсе е също толкова скептичен.

"И за миг не съм вярвал, че той е бил комунист", пише бившият гуверньор на Банк дьо Франс. "Винаги ми е изглеждал като реакционер".

Реймон Арон пише, че Кожев всъщност е бил разбран погрешно - неговите изказвания са били по-скоро постоянни опити за "буржоазна провокация" и скандализиране и в крайна сметка той "служеше на френската си родина неотклонно, с желязна лоялност".

Що се отнася до това защо професорът по философия е решил да стане бюрократ, Арон пише, че самият Кожев му е дал отговор на този въпрос:

"Исках да науча как се създава историята".

Oще: 1957  60-години от договора в рим  александр кожев  александр кожевников  александър кожев  александър кожевников  договор в рим  европа  ес  кожевников  сталин 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

14 boris | 25.03.201712:19

Бил ли е съветски шпионин един от бащите на номинирания от Германия ЕС? -----
Ами защо не? Руснаците просто са върнали жеста.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

13 sim4o | 25.03.201710:07

Mako | 24.03.201723:23
dedo adji | 24.03.201722:00
Някои не вярват и че земята е кръгла. То е техен проблем, не на земята.
===========================

А пък някои инженери тук вярват, че Мерцедес е копие на ЗАЗ. То е техен проблем, не на Мерцедес.
---------------------

Абсолютно така мислят за Мерцедес седерастите - инженери, Мако! Много щастлив Много щастлив Че са копие на ЗАЗ !

То соросоид читав има ли ?? Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

12 sim4o | 25.03.201710:05

.." След като се възстановява е назначен за командир на новосформирания СС танков корпус (преименуван по-късно на 2-ри СС танков корпус през юни 1943 г.). Въпреки заповедта на Хитлер той изтегля своята част от Харков, за да избегне обкръжение. След това превзема отново града през март 1943 г. Той води 1-ва, 2-ра и 3-та СС дивизии (ЛССАХ, Дас Райх и Мъртвешка глава) по време на битката при Курск. .."

.. "След смъртта на главнокомандващия на 7-ма армия, Фридрих Долман, Хаусер е назначен за неин командир. По време на обкръжението във Фалезкия чувал той остава със своите войници докато е ранен (прострелян през челюста). Хаусер е повишен до ранг СС-Оберстгрупенфюрер или генерал-полковник от Вафен-СС през август 1944 г. и впоследствие командва група армии Ж от 28 януари до 3 април 1945 г. Завършва войната като част от щаба на фелдмаршал Алберт Кеселринг..."

Вие викате - съветски шпионин? Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 25.03.201710:03

Oбединение на Европа е споменато за пръв път, в пространна реч от Паул Хаусер .. за него няма данни да е бил съветски шпионин!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

10 Dox | 25.03.201700:22

Деде Аджи,
Не е вярно, че Сталин е искал Съединени Европейски Щати. Това го е искал Троцки. От определен момент, Сталин е върл противник на Коминтерна, разбирайки за какво иде реч. Всъщност - за това, дето го гледаме днес - глобализацията и неолибералния капитализъм. Новият Световен Ред и т.н. Точно срещу това се е опълчил Сталин, при това доста успешно. За това и успя да спечели ВСВ, която му спретнаха. Нищо, че неговите "съюзници" го мотаха и лъгаха за втория фронт и се включиха накрая зорлем, защото както беше тръгнал, щеше да стигне и до Атлантика.

Ако имаш време, позаинтересувай се за т.нар. "Специален Комитет" /СК/ по сталиново време. Негов шеф е бил Лаврентий Берия. Именно този комитет считат за третата опричнина в Русия, след тези на Иван Грозни и след това на Петър Първи. Специалният Комитет е с хоризонтала структура на действие и с предимство пред утвърдената държавна йерархия. Именно благодарение на него Русия дръпва рязко напред технологично - най-вече във военните технологии. Обединява учени, инженери, технолози. Печат на СК под какъвто и да е документ кара който и да е министър да се дръпне назад и да даде път. Това рязко стряска запада и те включват цялата си мощ, за да объркат нещата. Вследствие на това Берия е застрелян като куче, а операцията се води от неговия заместник. Преди него, обаче, доста работа свършва посланик Майски - основният информатор на запада, както твърдят някои в Русия. И не случайно - биографията му е доста интересна, даже странна, на фона на събитията тогава.

Нещата тогава са били доста напечени /за запада/, тъй като Сталин е предвиждал договор за сътрудничество с цяла Германия, предвиждащ за десет години достигане на производителност, която да позволи съкращаване на работния ден до 4 часа дневно 5 дни в седмицата. Защото, свободното време, съчетано с материална обезпеченост се е считало за истинско, реално богатство, което да даде възможност на човек да се развива духовно, каквато всъщност е мисията му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 24.03.201723:23

dedo adji | 24.03.201722:00
Някои не вярват и че земята е кръгла. То е техен проблем, не на земята.
===========================

А пък някои инженери тук вярват, че Мерцедес е копие на ЗАЗ. То е техен проблем, не на Мерцедес.
Намига Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

8 e-mil | 24.03.201722:17

Доста е наивно да се пише, че ЕС е съветски проект, при положение, че още преди 15 години в САЩ разсекретиха стари документи на ЦРУ, от които стана ясно, че са финансирали създаването на ЕИО и пряко са ръководили разни помощни организации през 50-те и 60-те години. И за Жан Моне има разни доказателства, че е бил ако не американски агент, то под силно американско влияние.
И на сайта на ЕС също се обяснява, че Чърчил още в средата на 40-те призовава за създаването на Съединени европейски щати.
https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/winston_churchill_en.pdf
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 24.03.201722:00

Някои не вярват и че земята е кръгла. То е техен проблем, не на земята.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

6 7 | 24.03.201711:08

Бил ли е съветски шпионин Кожев/ников/-един от бащите на ЕС?
А бил ли е западен шпиони Улянов /Ленин/- един от бащите на СССР?
Някаква информация по въпроса? От специалистите по статистика?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 24.03.201710:57

dedo adji | 24.03.201709:34
Вярно, че ЕС се оказа копие на СИВ
======================

Не, не е вярно.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.