Ако сирийската война беше избухнала у нас... | webcafe.bg
Webcafe

Ако сирийската война беше избухнала у нас...

Webcafe, Pri.org
18.03.2016, 12:56 (обновена 19.03.2016, 13:23)
сирия, война

Снимка: © Getty Images

...1.6 млн души щяха да са бежанци, а 5 млн. без чиста вода

Знаете ли, че ако конфликт, oт мащаба на този в Сирия, избухне в България, за пет години нашата страна ще даде 97 хиляди жертви? Това е 161 пъти повече от всички автомобилни катастрофи, които стават у нас за последните пет години.

Знаете ли, че около 5 млн. души в България биха останали без редовен достъп до чиста питейна вода, а бежанците щяха да се равняват на около 1.6 млн. души?

Знаете ли, че около 3 млн. българи от 7.4. млн население на страната щяха да гладуват, а още 3.7 млн. нямаше да имат дом?

Все още ли мислите, че сирийският конфликт не е най-тежката хуманитарна катастрофа, сполетявала човечеството през 21 век и все още ли не знаете, че става дума за най-сериозния конфликт в света след Втората световна война?

Въпреки, че сирийската криза е една от най-ужасяващите хуманитарни трагедии на 21 век, повечето от нас се правим, че тя не съществува, а жестокото отношение към бежанците от войната продължава да е широко разпространено.

Затова от сайта pri.org създадоха едно просто онлайн приложение, което да напомня на хората по целия свят какво би се случило, ако война със същия интензитет и жестокост избухне в тяхната страна.

Вижте как би изглеждал сирийският конфликт, ако беше сполетял вашата страна:

Сирийската война започна преди пет години, на 15 март, когато стотици сирийци протестираха по улиците на Дамаск срещу режима на президента Башар-Ал-Ассад.

Войната започна в град Дараа, когато 15 момчета на възраст от 10 до 15 години бяха арестувани и измъчвани от тайната полиция, заради писане на графити по стените, на които пише: "Хората искат режимът да си отиде".

Задържането на момчетата роди серия протести в цялата страна. Жестокото отношение на военните към народа, принудиха опозицията да се въоръжи. Докато гражданската война ескалираше, "Ислямска държава" се намести в страната и започна да си присвоява територии.

До миналия месец, конфликтът е отнел живота на 270 000 души, според Сирийската Обсерватория за Човешките права/Syrian Observatory for Human Rights.

Getty Images

Според Службата на ООН за координиране на хуманитарните работи (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) повече от 1.2 милиона души са ранени.

Половината от 20-милионното население на Сирия е загубило дома си и живее на друго място, а 4.6 млн. души са напуснали страната.

Около 13.5 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ.

11.5 млн. души имат нужда от здравна помощ.

8.7 млн. души гладуват.

2.4 млн. души имат нужда от подслон, а 70% от населението няма постоянен достъп до чиста питейна вода.

Минималното, което дължим на тези хора, е съчувствие.

Getty Images

Oще: бежанци  война  катастрофа  комунизъм  мигранти  народна власт  репресия  сирийска война  сирийски конфликт  сирия  смърт  страна  удавяне  хуманитарна катастрофа 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

15 bludniq_sin | 23.03.201608:43

Доста малоумно приложение и не виждам защо м усе прави реклама. Ако .. ако левски беше с ботуши .. ако левски живееше в бангладеш .. Сирия си е сирия - конкретна държава, конкретно географско положение, конкретни съседи, конкретен манталитет, религия, ред и устои .. няма база и няма как да се направи реалистичен сценарий на конфликт такъв какъвто е там.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

14 boris | 21.03.201612:14

Крив Макарон
----------------------------------
Тук ни си прав. Населението на България започва да спада с бързи темпове след 1978-1979 година. Реално тези две години са "най-големите набори" , както казваха в казармата. И ако просто се продължи графиката по-нататък се получава - същото положение което е реалното положение. През 1990 година прираста става от все по-малък положителен в отрицателен, но това е просто математическа отношение без никакво пречупване на тенденцията. Разбира се друг е въпросът - ако "демокрацията" е неспособна да промени нещо защо ни е прехода, но това е дето се казва друга тема...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

13 Крив Макарон | 21.03.201611:56

Предполага се, че всяка информация е насочена към определена публика. Тази статия специално, очевидно не е насочена към българската.
По прости сметки, ако вземем тенденциите в демографския ръст на България в периода 1972-1989 (т.е. 27год преди смяната на режима), и го апроксимираме към 1989-2016г би трябвало ако през 1989г България е населявана от близо 9млн, то през 2016 би следвало те да са 10.5-11млн, без да се взема под внимание емиграционни поток, или примерно около 12млн при либерализиране на страната.
Сегашното положение, обаче, показва, че за въпросните 27г , страната губи спрямо прогнозираните данни между 3 и 5.5млн население. Като сред населението в настоящия момент бедността е най-широко разпространена сред страните от ЕС, а демографските тенденции са изключително лоши.
Искам да кажа, че определено не защитавам идеологическия режим преди '89г. Определено се дистанцирам от него!
Но чисто аналитично пресмятам икономически-социалните последици от идването на една промяна, която се превърна в катастрофа. Дори не желая да обсъждам причините за това, или да взимам позиции около обстоятелствата. Просто казвам, че хората в България са длъжни на състрадание, но от гледна точка единствено на емоциите. Докато богатите страни освен емоции би трябвало да покрият и хуманитарните разходи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

12 boris | 21.03.201609:56

"Войната започна в град Дараа, когато 15 момчета на възраст от 10 до 15 години бяха арестувани и измъчвани от тайната полиция, заради писане на графити по стените, на които пише: "Хората искат режимът да си отиде""
.... за да дойдат любимите на САЩ ислямисти...Нали? Чуди се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 16.08.2011, 21:10

11 Vladimir Jordanov | 21.03.201601:14

goni, е много прав. Goni никога няма да помогне на когото и да било. Той и rowan ще продължат да обвиняват Световния Враг, да си рият кочинката и да се надяват че оградката няма да позволи, това което се случва в Сирия, а вече и в Турция, да ги застигне, в калта и лайната в които са легнали. За тяхно щастие, има хора и ГАДНИ ЗАПАДНИ ДЕМОКРАЦИИ ( съставени предимно от гейове ), които ще се погрижат, да не стигне войната до скромните им кочинки и да могат да продължат да си рият на спокойствие вътре. И да псуват същите тия ГАДНИ ЗАПАДНИ ДЕМОКРАЦИИ ( съставени предимно от гейове )... защото явно така е модерно!
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

10 goni | 20.03.201610:14

Съчувствието е нещо много хубаво!Никой не го отрича! Само че кой знае защо има един израз:"Съчувствам ти , но не мога да ти помогна"!Усмивка Колкото до войната в Сирия така както автора описва началото е направо абсурдно! Щеше да бъде смешно, ако не беше довело до такъв катаклизъм! Аз, мога да ви предложа по-добра причина за войната в Сирия, на която сигурен съм повече хора ще повярват!Усмивка Друг е въпроса на каква възраст са те!Усмивка Имало едно време една не чак толкова далечна страна.Там управлявал Господар, който бил прочут с мъдростта си и разумното управление на народа! Страната процъфтявала и от цял свят идвали хора да работят там, защото платата била отлична! Но, се намерили такива, който им завидели! Подучили някои от недоволните везири да предадат Господаря си обещавайки им огромна власт и пари! Везирите се съгласили защото тези , които им предлагали били много силни и хитри!Усмивка Та недоволните везири водени от алчността си се вдигнали на бунт срещу Господаря! Това е само началото на приказката!Усмивка Ако, на някой му е интересна мога да я разкажа цялата!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

9 Rodrigo Diaz de Vivar | 19.03.201616:00

Прасе, ти няма ли най-накрая да започнеш да пишеш по темата на статията, а не относно визията ти за качествата на коментиращите?
Гнусна работа...
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 18.03.201621:34

Nikkor, не би било зле да се осведомиш за обективните дефиниции на думите псувня, ругатня, обида. Жокер - нямат нищо общо със субективното възприятие на някой определене конкретен човек, например твоето. А грубостта е по дефиниция субективно понятие и е изцяло в очите на потърпевшия, което я прави безсмислена в какъвто и да било контекст, по-широк от този на личното възприятие на всеки отделен човек.
Естествено, имаш пълното право да си засегнат, обиден, нагрубен от моя коментар. Това по никакъв начин не означава, че той съдържа псувни, ругатни, обиди. Не съдържа такива.
Това, че отказваш да възприемеш качествената разликата между "тази дума е псувня" и "обиждам се от това", не означава, че разликата не съществува, и че, например, употребата на думи като "манаф", "педал", "свиня" е напълно еквивалентна на произволна друга комбинация от думи, която си решил да възприемаш като обидна. Което, апропо, наблюдаемо включва практически всичко, което казвам аз.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

7 Conspirator | 18.03.201620:30

Другарю Rowan,току що бяхте повишен в звание ''мизантроп''.Получавате потупване по рамото.
По същество.Липсват трите основни предпоставки за гражданска война.
Първо.Не сме толкова близо до Израел,съответно-заклет враг на ''прогресивното''човечество.
Второ.Не преминават никакви вражески тръбопроводи/руски или шиитски/.
Трето.Коментарът на Nikkor,под номер 6.
Картинка за оцветяване.Какво се случи на другарят Груевски от Македония,когато се заинати за ''Южен поток''.Отговор.Пратиха му косовски джелати да попуцат малко,за да се сети,че могат да пуцат много и задълго.Другарят Груевски подаде оставка/като наш Бойко през 2013/.
Колко е хубаво да се живее правилно,другари!Ето ви и една правилна новина,за която няма да се напише и ред в правилната ни преса.
Преди четири дена тихомълком извадиха ТАП/азерския газ/от третия енергиен пакет.
Мизантропи с мизантропите!
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

6 Nikkor | 18.03.201620:13

Не ни трябва война.
И така ще се самоизядем. Част от коментарите са доказателството.

Има едни индивиди, които докато не нагрубят, не напсуват, не наругаят и не положат всички усилия да унищожат околните няма да мирясат.

Докато не останат само те на света.

И всякакви опити да им се каже да започнат да се държат що годе човешки са обречени. Само да можеха да си видят езика, приказките, думите. Отвратен съм.
   

оценка

+4 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.