Борбата за изгубените деца на бойците от ИДИЛ | webcafe.bg
Webcafe

Борбата за изгубените деца на бойците от ИДИЛ

Webcafe, по Би Би Си
07.12.2017, 18:28 (обновена 08.12.2017, 18:47)
дете, хлапе, детски очи

Снимка: © Pixabay

Русия и дипломатите й измъкват най-малките от военен Ирак

Десетки хиляди чужденци са се присъединили към така наречената „Ислямска държава" и нейните бойци в Ирак и Сирия. Много от тях идват от Русия и от бившите руски републики. Какво е станало с техните семейства, след като самообявилата се за халифат власт на ИДИЛ вече е в руини?

В залата на най-големия хотел в Багдат, сред бизнесмени и официални делегации, те изглеждат крайно не на място - четири деца с бледи лица, всички на възраст между 3 и 6 години. Те поглъщат съдържанието на купичките си със зърнена закуска с видима решителност, но в пълно мълчание.

Отдалеч личи, че не са на семейна почивка.

С тях седят две жени, едната от които кърми малко бебе. Но за разлика от децата, жените приличат на иракчанки, а езикът на тялото им е странно дистанциран. Децата изглеждат изгубени и недоверчиви.

Изведнъж на съседната маса няколко мъже в костюми и вид на важни личности поглеждат часовниците си. Изправят се и правят знак на жените и децата, които бързат след тях, докато крачат през облицованите с мрамор коридори на хотела.

Навън чакат две големи лимузини. Охрана в камуфлажни униформи и тъмни очила говори по радиостанции, докато качва децата в колите заедно с една от жените, която държи бебето. Тя и другите жени са наети бавачки. Охраната също се качва в автомобилите, вратите се затварят и те поемат в стегнат конвой към летището.

Това, на което ставаме свидетели, е как Русия и нейните дипломати и разузнавачи измъкват някои от най-младите си граждани от водовъртежа на следвоенен Ирак и ги отвеждат у дома.

Това са трима братя и две сестри. Същата вечер, в края на пътуването си, те са по руската телевизия, водени надолу по стъпалата на самолета от един от мъжете, който присъства на съседната маса на вече споменатата закуска.

Проблясват фотоапарати, а децата изглеждат напълно поразени. Те са предадени на роднини, които пищят от радост, а мъжът - на около 50 години, висок и импозантен, с подрязани бели мустаци, но със странно меко и стеснително изражение - се мъчи да отговаря на въпросите на журналистите, докато не го завладеят напълно емоциите.

Името му е Зияд Сабсаби - руски политик и официален пратеник в Близкия Изток на президента на Чечня. В телефона си Сабсаби има десетки снимки и видеа на момчета и момичета в сиропиталището в Багдад, откъдето е извел и тези деца. Той има кадри на много други деца, някои от които вече е спасил, но много все още са в неизвестност.

Сабсаби избухва в сълзи, докато говори за тях. Те са деца на мъже, които са напуснали родината си, за да сеят смърт и разруха в Ирак и Сирия, доброволци на ИДИЛ, извършители или съучастници в ужасни престъпления.

Но - както пита този странно неофициален на вид пратеник отново и отново, какво лошо са сторили децата?

Техните майки, както разказва той - млади руски мюсюлманки - обикновено са били подведени от съпрузите си да заминат, за да се присъединят към Ислямска държава. И те очевидно са смятали, че отиват на почивка или на работа в Турция, но вместо това са били превеждани през границата в Сирия или Ирак.

Сега, когато ИДИЛ като цяло е победена на бойното поле, тези съпрузи в повечето случаи са мъртви или хвърлени в затвора, а съпругите и децата им са изчезнали безследно. Стотици семейства на чуждестранни бойци от Ислямска държава са задържани в Ирак, но имената им все още не са огласени дори и на близките им.

Деца като тези от хотела в Багдад са отведени в сиропиталища. Зияд Сабсаби е успял да ги идентифицира и след дълги преговори да получи разрешение да ги отведе в родината им. Тези деца са късметлии.

Що се отнася до останалите, много от техните баби, жени на средна възраст в Чечня, отчаяно очакват новини за дъщерите и внуците си.

Една от тях разказва своята история. Нейната дъщеря й се е обаждала редовно в продължение на две години и половина - първо от Сирия, където е живеела с единия си съпруг - боец. След като той загинал на бойното поле тя се свързала от Ирак, където живеела с втория си мъж.

Но със стабилния напредък на иракските сили към центъра на Мосул през юли тази година и сипещите се непрестанно бомби телефонът замлъкнал завинаги. Оттогава чеченката няма представа дали нейната дъщеря и двамата й малки внуци са живи или мъртви.

Дори и сега тя не изпитва съмнения в невинността на дъщеря си. Тя с е е опитвала неведнъж да убеди съпруга си да се върнат, но след като вече са били в Ирак, са се оказали в клопка.

Ако дъщеря й бъде открита, руската държава може и да не е съгласна с тези аргументи. Някои върнати в родината си вдовици на бойци от ИДИЛ са арестувани при пристигането си.

И все пак репресивният лидер на Чечня Рамзан Кадиров настоява, че е въпрос на чест да бъдат върнати всички деца в родината им.

Тази кампания обаче може да продължи години. В хотела в Багдад, където се връща на нови и нови мисии, пратеникът на Кадиров - Сабсаби, скролира през серията от ангелски лица, които издирва и избърсва поредната сълза от очите си.

Oще: бойци  бойци на идил  деца  идил  ирак  ислямска държава  сирия  чечня 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.10.2012, 13:23

1 wasserman | 08.12.201713:21

Какви бойци са тези от ИДИЛ,много е дразнещо да се слагат под този етикет банда напушени мародери.Така се слага романтичен ореол над мръсното им дело.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.