Webcafe

В "най-лошата страна за жените в целия свят" едно убийство посред бял ден не е нещо ново

Webcafe
13.05.2019, 15:05 (обновена 14.05.2019, 16:53)
Мена Мангал

Снимка: © Facebook, Mena Mangal

Гняв и сълзи след убийството на активистката за правата на жените Мена Мангал в Кабул

Близкият изток, а дори и цяла Азия не са място, където жените се радват на равни права с мъжете. Дори напротив, на много места из целия континент да се родиш жена те изправя пред множество препятствия, проблеми и опасности.

И все пак една държава успява да изпъкне в това отношение с насилие и дори бруталност спрямо жените - Афганистан.

За пореден път проблемът с правата на жените и отношението към тях излезе на дневен ред след убийството на афганистанската журналистка, активист и политик, съветник по въпросите на културата в парламента Мена Мангал. Тя беше застреляна в събота, 11 май, посред бял ден в столицата Кабул, докато отива на работа.

Нападателите са неизвестни. Успели са да се измъкнат в създалата се суматоха и полицията все още ги издирва. Неизвестни са и мотивите за убийството, които могат да бъдат от нейната работа като политик и активист до лични мотиви и разчистване на сметки.

До момента и никой не е поел отговорност за нападението. Бойци на групировката "Ислямска държава" и талибаните често извършват атаки в афганистанската столица, но този път от терористичната групировка не са заявили връзка със случая.

Полицията е предприела разследване по случая, което трябва да разясни всички неясни въпроси, а началникът на полицията Абдула Абдула се зарече публично, че убийците ще бъдат заловени.

Върховният съд на Афганистан и множество граждански групи, включително комисията по насилието срещу жени, призоваха за сериозно разследване на нейното убийство.

Мангал, която е твърд привърженик на правата на жените и едно от лицата на продължаващата там борба за достъп до образование и работа за тях, наскоро стана съветник към Комисията по култура към афганистанския парламент.

Преди това тя си спечелва слава като журналист и водещ в пуштунския канал Tolo TV, най-големият частен оператор в Афганистан. По-късно тя се прехвърля и в един от основните му конкуренти Shamshad TV.

Преминаването й в политиката беше прието като положителен знак за развитието на правата на жените и промяна в тежките условия за тях. На фона на това идва и нейното убийство, което близки до нея активистки и защитнички на правата на жените определят като пореден знак за съществуващия по улиците на Кабул и в Афганистан въобще модел на насилствено отношение към онези жени, които си позволяват да говорят.

"Фархуда беше изгорена до смърт, 6-годишната Махса беше отвлечена, изнасилена и убита, отрязаха носа на Биби Айеша... Жените и днес биват пребивани с камъни. Днес и Мена Мангал беше простреляна 9 пъти. Всички тези престъпления са се случили главно през деня и главно в зелената зона на столицата Кабул", коментира депутатката Шагуфа Нурзай, обяснявайки за този модел на насилие.

Друга афганистанска активистка Важма Фрог напомни, че малко преди нападението Мангал е споделила на профила си във Facebook, че е получавала заплахи за живота си и се страхува, че някой може да й посегне.

Публикациите са от 3 май. Там Мена разкрива страховете си, след като е получила редица заплашителни съобщения. Въпреки това обаче тя заявява, че една силна жена не се страхува от смъртта и че тя самата обича страната си и ще се бори за развитието й.

"Една жена беше убита посред бял ден, защото някой мъж е сметнал, че тя заслужава да бъде убита. Тази жена вече беше споделила, че животът й е в опасност. Защо нищо не се случи? Нуждаем се от отговори. Защо е толкова лесно в това общество за мъжете да продължават да убиват жени, с които не са съгласни?", коментира Фрог в социалните мрежи.

Залма Харути - колежка на Мангал от Lemar TV - друга телевизия, за която е работила - призова в Twitter за по-голяма защита за жените журналистки, коментирайки че това далеч не е първото подобно нападение, нито за съжаление ще е последното.

От "Репортери без граници" преди това заявиха, че 2018 г. е била най-смъртоносната година за журналистите в Афганистан от края на режима на талибаните през 2001 г., когато са убити 15 журналисти и медийни работници.

Повечето обаче отдават убийството на факта, че става въпрос за жена, която не се притеснява да говори по сериозни теми и да призовава за повече права за нейния пол. През последните две десетилетия на войната в страната се наблюдаваха множество убийства на жени на обществени места, включително на полицайка, политици, учителки, студентки и журналистки.

"Амнести интернешънъл" класира Афганистан като най-лошото място в света за жените. В страната те често стават жертва на насилие просто заради факта, че работят или ходят на училище. Афганистан има и изключително високи нива на изнасилвания и домашно насилие. Понякога извършителите на изнасилванията и побоите са част от полицейските и държавните сили.

Голям проблем за Афганитан са и принудителните бракове, браковете на деца и убийствата, продиктувани от "запазване на честта", при които мъже убиват жените си (или дъщери и сестри), защото смятат, че по някакъв начин те са накърнили семейната чест. Подобен семеен скандал, според полицията, може и да е в основата на убийството на Мена Мангал, макар майка й да не е съгласна с тези твърдения.

Активистите се притесняват от засилване на насилието срещи жени, активисти и журналисти със засилването на позициите на талибаните в страната.

На фона на преговорите за уреждане на мир между властта в Кабул и ръководството на талибаните, спомените за ужасите от властта на джихадистката милиция в страната отново изплуват сред мнозина. Според тях това ще отвори портите пред радикалните ислямисти да се завърнат на бял кон и отново да започнат със зверствата срещу инакомислещите.

А тогава подобни убийства вероятно ще зачестят още повече в най-лошата за жените страна в света.

Oще: активист  активистка  афганистан  жените в афганистан  изнасилвания  мена мангал  насилие  права на жените  талибани  убийство 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.