Webcafe

Лошата шега на нобеловия лаурет

Webcafe.bg
11.06.2015, 18:55 (обновена 14.06.2015, 08:09)
тим хънт

Снимка: © Getty Images

Английският биохимик Тим Хънт напусна работата си в Юнивърсити КОлидж, Лондон, след като направи серия от сексистки изказвания за жените учени. На снимката: сър Тим Хънт говори по време на среща на Световния икономически форум, 2013-та година

Учените трябва да работят в сегрегирани по полов признак лаборатории, преди дни заяви нобеловия лауреат сър Тим Хънт и добави, че  проблемът с "момичетата" е, че карат мъжете да се влюбват в тях и плачат, когато бъдат критикувани.

Хънт е английски биохимик, който получи Нобелова награда за откритието си на протеинови молекули, които контролират делението на клетките.

От много години той не крие, че му се носи репутация на "шовинист".

Пред световната конференция на научните журналисти в Сеул, Южна Корея, ученият заяви следното:

"Нека ви споделя какъв е проблемът ми с момичетата. Три неща се случват, когато те са в лабораторията. Ти се влюбваш в тях, те се влюбват в теб, а после, когато ги критикуваш - плачат".

Чуйте запис от речта на Хънт, който обяснява, че се се опитва просто "да бъде честен":

Хънт уточни, че предпочита лаборатории, в които всички учени са от един и същ пол, допълвайки, че иначе не желае да "застава на пътя на жените".

72-годишният учен, който получи Нобловата награда през 2001-ва година, заяви това пред аудитория, съставена предимно от учени-жени, както и пред научни журналисти.

Изказването му бе споделено в Twitter от Кони Сейнт Луис, директор на програмата по научна журналистика в City University, Лондон, която е присъствала на конференцията.

Коментарът й беше: "Наистина ли този нобелов лауреат счита, че все още живеем във викторианската епоха?"

Хънт е член на британското Кралско научно общество, което от своя страна веднага се дистанцира в Twitter от изявлението му.

"Изказванията на Тим Хънт не отразяват нашите разбирания", заявиха от институцията.

По-късно Кралското научно общество разпространи официално изявление, в което потвърждава желанието си да се борят за ангажирането на повече жени в науката.

"Кралското научно общество вярва, че за да постигне всичко, на което е способна, науката трябва най-добре да се възползва от научните заложби на цялото население", гласи изявлението.

"Твърде много талантливи хора не реализират научния си потенциал заради пола си и нашата институция е ангажирана с преодоляването на този проблем".

Междувременно от Юнивърсити колидж, Лондон (UCL), където сър Тим Хънт преподава, съобщиха, че той е напуснал научния факултет, заради думите си, изказани по време на пресконференцията.

По-късно, пред BBC, Хънт призна, че "наистина стои зад думите си", макар че в същото време "много съжалява" за казаното.

Въпреки многобройните образователни инициативи, броят на жените в науката, технологиите или инженерните специалности, остава твърде нисък.

Само 13% от хората, заемащи постове в подобни кариерни области, са жени, съобщават от организацията Wise, която се бори за решението на този проблем.

Разминаването е особено видимо в научните среди, където 84% от щатните професори, работещи в областта на науката, технологиите и инженерните специалности, са мъже.

Дейвид Колкухун, пенсиониран професор по фармацевтика и колега на сър Хънт в Юнивърсити колидж коментира, че изказването на Хънт е "катастрофално от гледна точка на насърчаването на участието на жените в науката".

Думите на учения бяха също така масово разкритикувани от различни жени-учени в Twitter.

Една от жените, учен и докторант, написа в социалната мрежа: "За всеки коментар на Тим Хънт още една жена в науката проявява интерес към феминизма. Някога питали ли сте се защо има толкова много феминистки в научните среди?"

Oще: жени  нобелов лауреат  сексизъм  феминизъм 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2014, 19:19

10 batezuzi | 13.06.201500:27

В конкретния случай на критика имат право само жени нобелови лауреати. Останалите трябва да приемат, че големите учени са особен тип хора независимо мъже или жени и макар на някои да не им харесва бих казал, че в определени среди някои са нещо повече от останалите колкото и грубо да звучи.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

9 Виктория Пенелопова 07 | 12.06.201522:33

Напълно разбирам за какво говори Хънт. Нобелова награда за медицина и то точно по физиология, не се печели току-така. Няма как, някоя учена кифла да проваля процеса непрекъснато търсене, на ежеминутно напрежение и себераздаване. Апропо, напълно възможно е кифлата да е в мъжки род, но е много по-малко вероятно. Т.е. привнасянето на лични емоции в лаборатория, където се твори истинска, фундаментална наука, е недопустимо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

8 peta_wawa | 12.06.201517:44

В това чиче с косми в носа ли се влюбват химичките Смее се, боже, трябва да са много закъсали в тази лаборатория или той е страшен "учен".
Навсякъде има конкуренция между половете и сексуално напрежение. Да имаш "проблем" с него значи че си глупак, който не знае как да се държи с другия пол.
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

7 Rowan | 12.06.201516:34

Несексист може да бъде само човек, който е асексуален, щото само за него двата пола са еднакво безразлични. Предвид, че сексът е толкова приятно занимание и отчитайки важната му роля за продължаването на човешкия род, бих си позволил да кажа, че същите тези асексуални, са един вид уроди – дефектни хора, мнението на които слабо ме интересува.

От останалата маса сексисти, единици си позволяват да кажат това, което мислят – останалите с правят на такива, каквито не са… В задачата се пита: кой е за уважение – онзи който говори, каквото мисли или другите, които лъжат?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

6 Шамито | 12.06.201516:07

За мен мъжкият пол отправил предизвикателство за съперничество–другият пол отговорил по най лесния начин–моля за защита от дискриминация.Ало–ще се борим ли или ще се привилигероваме.Имаш ум и интелект–докажи че си силния пол.Въпрос.Защо в хилядолетната история на човечеството амазонките не са взели превес?Защото да родиш и отгледаш поколение и същевременно да се бориш за неговото оцеляване е непосилна задача на единия пол.Грешката на пчелите е че са игнорирали търтеите от тази задача.Може би щяха да ни бъдат конкурентен вид с тяхната организация.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

5 TheRock | 12.06.201514:20

Настават времена на нов вид тоталитаризъм.
А ученият е напълно прав!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

4 Scooby Doo | 12.06.201512:22

Голяма работа, че си изказал мнението на глас. Утре някоя феминистка може да каже, че Господ трябва да е жена.
Различни хора, различни мнения по различни въпроси
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.02.2011, 08:43

3 dessy g | 12.06.201510:06

Съгласна съм с Хари.!
За съжаление от криво разбрани политическа, сексуална, расова и т.н. "коректност", всеки който открито заявява своето мнение, което не съвпада с актуалното за деня, и има лична позиция бива оплюван.
Лицемерието е повсеместно.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 12.06.201508:30

Човекът е казал истината. Критиците му имат само един аргумент срещу думите му, но той не е по същество - Ау, колко лош сексист е Тим Хънт! Много щастлив

Женският и мъжкият мозък наистина са полово дтерминирани и се различават и работят различно, мъжът е логичен и има пространствено мислене, абстрактен, той трябва да осигури прехраната и сигурността на семейството си, дори с цената на живота си; жената е емоционална и интуитивна, защото е предопределена за майка, защото трябва да даде нежност и грижа в първите години след раждането.

Измамниците които разрушават традиционните общества, се опитват да внушат на жените че са потискано и екплоатирано малцинство от мъжете, доста успешно. Активистите са по правило лесбийки и мъжемразки, в тази си роля те могат да изразят цялата си патологична омраза и психопатска природа, генезиса на организациите е по правило американски, и от там е финансирането им.

Единственото малцинство, за което няма НПО да го защитават от "потискане и екплоатация", е на нормалните, работещи, хетеросексуални, европеидни бели мъже, от традиционно християнски страни.
   

оценка

+9 -7

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

1 iwan_petrow7 | 12.06.201508:15

"Разминаването е особено видимо в научните среди, където 84% от щатните професори, работещи в областта на науката, технологиите и инженерните специалности, са мъже."
…………………

Подобни диспропорции се наблюдават и в армията, а най-притеснително е положението в родилните зали, където 99,99% от раждащите са жени!
Напредничавата част от човечеството, не бива да търпи и ден повече, това наследство от едни мрачни и варварски времена и трябва да се вдигне като един, на решителна битка със сагрегацията по полов признак!
   

оценка

+7 -3