Какъвто бащата, такъв и синът? | webcafe.bg
Webcafe

Какъвто бащата, такъв и синът?

Webcafe
12.07.2017, 13:30 (обновена 13.07.2017, 17:35)
доналд тръмп младши

Снимка: © Getty Images

Не винаги Тръмп-старши и Тръмп-младши са били толкова близки, колкото изглеждат сега

Доналд Тръмп-младши има сериозен проблем. Една 30-минутна среща, която той смята за "загуба на време" и "безумие", предизвика такъв скандал, че не е изключено да се стигне до ново разследване за престъпление заради желанието му да се възползва от компромат срещу Хилари Клинтън на всяка цена, дори когато той е поднесен на тепсия от Русия.

Винаги досега първородният син на американския президент е бил в позицията да защитава баща си от критиките в медиите и социалните мрежи. Сега обаче самият той се превърна в основна мишена на атаките заради разследването за връзките на Тръмп с Русия.

"Много обичам да ме атакуват коментатори, които някак успяват да заработват прехраната си от политика, но за последните 2 години не имали нито едно вярно мнение. Явно аз съм първият човек, който си признава, че е правил срещи по време на предизборната кампания, за да събира информация срещу противниковата страна", написа той в серия от оправдателни туитове.

Всъщност, не винаги Тръмп-старши и Тръмп-младши са били толкова близки, колкото изглеждат сега.

Когато Дон е дете, не баща му, а дядо му по майчина линия играе по-силна роля във възпитанието и израстването му. В началото на 90-те години Тръмп се развежда с първата си съпруга Ивана, след което най-големият им син предпочита да живее с баба си и дядо си в Чехия, вместо на Пето авеню в Ню Йорк.

В интервю за "Ню Йорк Магазин" от 2004 г., Доналд-младши признава, че е отказвал да разговаря с баща си в продължение на една година от престоя си в Европа. Разминаването между сина и бащата продължава и по-късно - вместо да се върне обратно в Ню Йорк след дипломиране, младият Доналд Тръмп е предпочел да работи като сервитьор в Роки Маунтинс, далеч от комфорта на именията на баща си, напомня "Шпигел".

И днес Тръмп-младши предпочита да прекарва свободното си време заедно със съпругата и петте си деца в планината, вместо в петзвездните луксозни хотели и голф-игрищата.

Сближаването между двамата започва след 2001 г., когато Тръмп-младши влиза в управлението на семейната корпорация. Откакто Тръмп беше избран за президент, Доналд-младши и неговият брат Ерик се занимават с активите за милиарди, докато сестра им Иванка Тръмп и нейният съпруг Джаред Кушнър са по-близо до баща си в Белия дом.

Затова замесването на Доналд-младши в скандалното руско досие дойде напълно изненадващо.

Както Тръмп, така и руската адвокатка Наталия Веселницкая твърдят, че независимо от описания в мейлите на Роб Голдстоун официален повод за срещата, компромат срещу Хилари Клинтън няма и никога не е имало.

Във всеки случай, интересът от страна на щаба на Тръмп към придобиването на злепоставяща информация за политическия противник - дори ако тя идва от Москва - явно е бил достатъчно висок, за да може Веселницкая да се окаже гост на Тръмп Тауър в присъствието на първородния син, любимия зет и началника на кампанията на бъдещия американски президент.

Нарушил ли е закона Доналд Тръмп-младши на 9 юни 2016, когато се е срещнал с руската адвокатка? Може ли да бъде обвинен в национално предателство?

Мненията на юристите се разделят на две: между позицията за очевидно нарушаване на изборното законодателство на САЩ и разглеждането на случая като нормален елемент от събирането на информация по време на кампания, посочва АФП.

Новината за срещата с Наталия Веселницкая и Доналд Тръмп-младши се появи още преди няколко дни в разследване на "Ню Йорк Таймс", но най-смущаващите обстоятелства бяха разкрити от самия син на американския президент, който собственоръчно публикува цялата кореспонденция с посредника по руската връзка.

От мейлите се вижда, че Доналд-младши приема предложението за среща с ентусиазъм, въпреки изричното предупреждение, че поводът е предоставяне на "злепоставяща информация за Хилари и връзките й с Русия". "Информация от много високо ниво, която е част от подкрепата на руското правителство за Доналд Тръмп".

След скандала "Уотъргейт", довел до оставката на президента Ричард Никсън през 1974 г., американското изборно законодателство забранява на чуждестранни лица да помагат или да обещават помощ, независимо дали пряко или косвено, на участници в предизборна кампания.

Тук не става дума само за забрана на евентуално намерение за финансиране на кампанията с дарения или активи, а за недопускане на помощ с "всички други ценни неща" - твърде обща формулировка, която потенциално може да се тълкува и като засягаща обмена на тайна информация.

За да може да бъде подведен под наказателна отговорност Тръмп-младши, обаче, вероятно ще трябва да се представят много по-солидни доказателства за заговор с участието на руската страна - например, плащане на пари в замяна на компромата или обещание за друг вид "обезщетение" срещу евентуалната помощ от Веселницкая за кампанията на Тръмп.

Въпреки че засега няма данни за реално предоставяне на компромат от руската адвокатка, Доналд Тръмп-младши може да бъде разследван заради самото намерение да извърши деяние, което е криминализирано по американското законодателство. Кореспонденцията му дава достатъчно основание да се смята, че Тръмп-младши съзнателно е пристъпил към срещата с Веселницкая с намерение да получи злепоставящи данни срещу Клинтън, които биха помогнали на предизборната кампания на баща му.

Оправданието с това, че рускинята не е удовлетворила предварителните му очаквания, не може да служи за защита пред съда. Самият факт на присъствието му на срещата също може да се смята за умисъл за извършване на престъпление.

Твърде пресилено е обаче да се смята, че Тръмп-младши е извършил държавно предателство по смисъла на американските закони.

Комуникацията с чужда страна или с представител на чужди власти не означава задължително, че става дума за шпионаж или целенасочена дейност против интересите на САЩ.

Преценката за нарушение на избирателния закон в случая зависи от Федералната избирателна комисия. Нито Демократите, нито Републиканците имат мнозинство в състава й, т.е. - едва ли ще се стигне до образуване на производство срещу Тръмп.

По закон, прокуратурата в Манхатън, където се е провела срещата през 2016 г., също може да се самосезира и да разследва всички обстоятелства около случая. По-вероятно е обаче казусът с Тръмп-младши да се прикрепи към голямото разследване на ФБР за връзките между щаба на Тръмп и Русия, което се ръководи от Робърт Мюлър.

Oще: доналд тръмп  доналд тръмп младши  компромат срещу хилари клинтън  москва  наталия веселницкая  роб голдстоун  русия  сащ  тръмп младши 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

35 JB | 15.07.201723:52

Дедо (не знам защо не дядо) Аджи,

с най-добри намерения. Не беше нито упрек или критика.
Просто исках да ти покажа, че си в погрешна линия, що се отнася до vV и фолксваген.
Разбира се, всичко в случая е без особено значение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

34 dedo adji | 15.07.201702:02

vV, с нас или без, човечеството ще се удави в собствените си лайна, ако преди това не се самоизтреби с атом. Да му мислят тия, които ще останат живи след армагедона.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

33 vV | 15.07.201700:58

Дедо, както казах, можеш да ме наричаш Фолkсваген наволя. Това е чест за мен. Той Джони Бокъра така си го каза, да има нещо да напише. Нема лошо. Въпросът обаче е, как ше решим световните проблеми, че нещо са се закучили, а светът само нас чака да ги решим точно тука у форумо. Нема а го разочароваме, я.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

32 dedo adji | 14.07.201723:45

фВ, извинявам се, последното, което съм искал е да те засегна. Просто още с първото виждане те асоциирах с фолксвагена, знам, че се пише по-иначе. Ако не ти харесва спирам. Фолксвагенът не е мерцедес, но все пак е добра марка.
А колегата от ВМЕИ Варна никога не съм асоциирал с уиски. По-скоро с един герой на Стайнбек, старият Jinglebollocks.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

31 vV | 14.07.201722:29

Виж кво Джони Бокер, щом Дедо е решил, че съм Фолксваген, Фолкваген съм. Точка. Не ни стигат другите проблеми, ами ся на Дедо махна ше намираме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

30 deowin | 14.07.201717:27

>Какво има да се признава на една автономна република?

Може би щом не знаеш не би било ужасна идея да се информираш?
Или, да, можеш да продължаваш да задаваш глупави въпроси, отговорите на които се намират за секунди в интернет, демонстрирайки така собствената си глупост.

>моите съседки

Научи се да разпознаваш аналогии. Ти нямаш съседки, защото живееш на кораб, и то с други мъже. Очевидно, тогава, съм използвал аналогия, а не директно твърдение за твоята реалност. В която реалност, напомням пак, ти живееш на къс метал в средата на океана.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

29 JB | 14.07.201716:28

Фолксваген -> VolksWagen = VW.
И не съм уиски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

28 vV | 14.07.201703:47

Дедо, разбирам те напълно, но просто това момченце дето го сложиха, е некадърно и понеже е некадърно, я кара по мафиотската и сакатлъкът, който чака Русия ще е голям. Разпадането й е сигурно. Карат си по стария начин, номенклатурния. Така си го поставиха това недоразумение да е цар, така и всичко останало си върви. Че диктатор им е нужен, това не оспорвам, но да е някой хитрец, с талант да управлява, така че с перце да им вади душата, нещо като Елисавета у британия. До днес си запазиха монархията. Видя я френската монархия, отиде, та се не виде. Щото прости. Караха го по мафиотската. Въпреки че, и бабето изкуфе и нещо напоследък май изпусна конците. Представяш ли си Шотландия или Северна Ирландия да се отделят след Брексита. Язък й за царуването. Власите накрая на Дунава се давят. Ся, викаш, не се бунтувал народът руски, обаче това не може да го твърдим със сигурност. Медиите така ни го прошнуроват. Кой го знае какво е всъщност. То, и комунизмът беше солиден като дъб и даже ЦРУ не му предвиди краха, но видя какво стана. Изобщо, това ЦРУ от некадърник нагоре е събрало. Не случайно Тръмп припомни WMD-то дето уж Садам го имал, пък се оказа, че го нямал. Пауъл нали го помниш кво ги развяваше епруветките в ООН-то. Тръмп тряаше а припомни и за СССР, дето не му предвидиха сдухването цереуто. Сега, седнали некадърните, да търсят под вола теле, за да си заслужат заплатките с глупотевините за руска намеса в изборите. Тия, направо стигнаха дъното в некадърността си. Вместо да я подпукат Хилари и вече да е в затвора, седнали да плачат за нероден Иванчо. Ще е смешно, ако не е опсно за света такива бездарници да управляват разузнаването на най-мощната световна сила.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

27 dedo adji | 14.07.201702:35

фолксваген, не съм запознат с менюто на Путин, може да яде чер хайвер, може и чер хляб. Санкциите определено не засягат нито него, нито тейфата му. Засягат Наташа и Альоша с наивната надежда на санкционерите, като ги държат на чер хляб, те да се разбунтуват, да свалят Путин и да дойде някой Елцин, пак да им разпродава Русия за жълти копейки. Пък те не щат да се бунтуват. Не, че Путин е добрият цар, но тоя народ може да се управлява само от диктатор. Санкционират и Жан и Хуан, които не могат да си пласират продукцията.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

26 vV | 14.07.201701:07

Дедо, една жена може да бъде малко бременна. Не случайно, в цивилизацията до кой беше, до третия месец, може да махне неоформилата се още притурка към тялото си. Така и в случая с Русия. Санкциите са насочени единствено към една шепа хора -- Путин и подопечните му мафиоти. Обаче, санкциониращите са си внушили, че като ги махнат тия, другите са цвете. Не са. Цяла Русия е оплетена в безобразна мафиотска мрежа и трябва да бягаш далеч, не да се строят потоци и да им влизаш в рекета. Това са побойници на най-ниско ниво -- щи свият сърмите, щте анексират. Бегай далече от такова. Ни бизнеса им, ни жилото, ни меда им искат, които са със всичкия си. Не бъркай. Крим, беше анексия. Различно е от самоопределението като отделна държава на Косово, мафиотско или не (те, па, другите, ного убави), България, Гърция и не знам си там какви още. То просто не се прави така. Видя ги Пуерто Рико -- драпат, драпат за станат щат на САЩ, обаче САЩ не ги приема. Ако така се действаше, ургулешката, САЩ като най-силна държава на планетата, щеше да си завладее каквото си поиска. На първо място Куба, а виждаш, още го държи тоя запъртък под носа си да си вее байряка.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.