Бакшишът е обида и други странни особености на японската култура | webcafe.bg
Webcafe

Бакшишът е обида и други странни особености на японската култура

Webcafe
12.01.2018, 15:23 (обновена 15.01.2018, 15:17)
Японски ресторант

Снимка: © Getty

Япония е сред страните, в които е прието, че числото 4 носи лош късмет.

Японският министър-председател Шиндзо Абе пристига на историческо посещение в България. Това е важно политическо събитие, което вероятно ще отвори нова глава както в дипломацията, така и в търговските отношения между двете страни.

Но фактите остават - повечето от нас не знаят почти нищо за Япония.

Знаем, че японците са изключително учтиви и работят (прекалено) много; чували сме, че понякога се налага специални служители да ги тъпчат в метрото, за да могат да се съберат в обществения транспорт; обяснявано ни е многократно, че харесват българско кисело мляко; наясно сме и с това, че от Страната на изгряващото слънце идват анимето и мангата.

Но извън тези по-популярни неща Япония остава загадка. Това важи и за нейните културни и обществени особености, които вероятно изглеждат странни не само в България, но и на много други места по света.

Подбрахме за вас някои от най-любопитните от тях.

Те в никакъв случай няма да ви направят експерти, но може би ще разпалят любопитството ви към екзотичната азиатска страна.

1. Числото 4 е японското 13

Започваме с един определено странен факт, свързан не с друго, а със суеверие. В Япония се избягва употребата на числото „четири“. Причината е, че японската дума за 4 звучи сходно с думата „смърт“ (shi). Поради тази причина в страната гледат на числото 4 така, както на 13 се гледа в много други страни по света – като на злокобна цифра, която е свързана с нещастия.

Употребата му се избягва колкото се може повече. Когато се подарява подарък, например, никога не трябва да давате на получателя четири неща. В много асансьори няма номер за четвъртия етаж. В някои по-крайни случаи се пропускат и етажите от 40 до 49.

Избягването на числото 4 се нарича „тетрафобия“ и се среща и в други държави в Източна и Югоизточна Азия.

2. Бакшишите са обидни

Представете си, че някога все пак се озовете в Япония. Едно от нещата, които трябва да знаете за ежедневния живот там, е, че даването на бакшиши е обидно за получателите им и трябва да го избягвате.

Ако дадете бакшиш на някого, например в ресторант, той дори може да ви гони, за да ви върне парите. Логиката е проста – когато отидеш някъде, плащаш достатъчно за качествена услуга. Защо да плащаш повече?

И, да - не е нужно да давате бакшиши дори на таксиметровите шофьори.

3. Политиката е мъжки занаят

Японките, които се добират до изборни постове, са доста малко. След изборите през октомври 2017 г. едва 10,1 процента от депутатите в долната Камара на японския парламент са представители на нежния пол. Това нарежда страната на 165-то място от общо 193 страни. Броят на жените е малък и в управлението на префектурите и в градските съвети.

Заради това може би не е изненадващо, че законотворци в Япония тази година ще предложат законопроект, който да стимулира присъствието на повече жени в политическия живот. Той обаче просто ще моли политическите партии да "правят повече усилия", за да е равен броят на мъжете и жените в техните кандидатски листи за национални и местни избори.

В същото време няма да има наказания за тези, които не успяват - умишлено или не.

Проблемът със скромното женско представителство в политиката в Япония отдавна е ясен. И без закон по време на кампанията около изборите миналата година много политически партии се зарекоха да увеличат броя на жените в листите си, но въпреки това малка част от кандидатите за място в парламента бяха от женски пол.

4. Винаги трябва да занесеш подарък на домакина

В Япония се счита за чест да бъдеш поканен в нечий дом. Ако това се случи, винаги трябва да носиш и подарък със себе си. Подаръкът трябва да е и подходящо опакован, за да направи впечатление.

Също така никога не трябва да отказваш подарък, макар да е добре в началото да протестираш срещу това да получиш нещо.

С оглед на любопитните подаръци, които държавните лидери си разменят при важни дипломатически срещи, е интересно как ще бъде посрещан японският премиер у нас - какво ще даде той на домакините и какво ще получи.

5. Японците много харесват бейзбол

"Бейзбол" и "Япония" са две неща, които някак не се вписват на едно място в представите на повечето хора за азиатската страна. Въпреки това е факт, че бейзболът е сред най-популярните спортове там. Още през '20-те години на миналия век в Япония започват първите професионални бейзбол състезания, а в момента съществува и цяла бейзболна лига. Освен това спортът е популярен и в училищата.

6. Шумното сърбане на нудъли е напълно в реда на нещата...

Представете си как някой хапва нудъли пред вас и изведнъж започне да ги сърба ентусиазирано. Съпровождащият това хищническо действие звук може да изкара човек извън кожата му. Не и ако сте в Япония, защото там това действие показва, че човек яде с удоволствие. Дори ако не ядете достатъчно звучно, някой може да реши, че не харесвате ястието.

Сърбането е прието и поради друга, по-практична причина – за да не изгори човек езика си. Супите и нудълите в Япония се сервиват достатъчно горещи, че да ви изгорят. Сърбането/засмукването в случая се явява начин храната да бъде охладена, преди да се озове в устата на гладния.

7. ...но не е прието да сипеш в собствената си чаша

В много страни по света е традиция да сервираш на другите хора на масата, преди да обслужиш себе си. В Япония обаче никога не трябва сам да си сипваш питие. Ако един човек пълни чашите на останалите, той не трябва да сипва в своята. След като е приключил изчаква, за да може някой от другите гости да напълни неговата чаша.

Действието се повтаря и когато дойде време за повторното пълнене.

8. Да си издухаш носа на публично място се счита за грубо

Не думай! У нас разбирането по въпроса сякаш се припокрива с японското, макар че зависи от това в коя част на България сте попаднали и сред какви хора. Звучното прочистване на ноздрите е нещо, което може да смути всички наоколо, а в Япония на него се гледа с особено лошо око. То се счита не само за грубо, но дори за отвратително.

Вместо това хората просто подсмърчат, докато не открият някое по-скришно място. Препоръчва се духането на носа да става възможно най-дискретно. Както и трябва да бъде, така че ако се сблъскате с някой, който няма проблем да духа носа си възможно най-шумно, напомнете му, че дори в Япония, напук на всичките й странности, това не е готино.

Oще: бакшиш  бейзбол  култура  общество  подаръци  традиции  япония 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.