Тройно 63 - Путин, рублата и петролът | webcafe.bg
Webcafe

Тройно 63

Webcafe.bg, по BBC
08.12.2014, 08:03 (обновена 09.12.2014, 16:05)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

Трудни времена очакват руския лидер

Някои неща никога не се променят - и в Русия това е способността на местните да се шегуват с дори най-трудните обстоятелства. Речта на Владимир Путин за "състоянието на нацията" показа, че той определено съзнава предизвикателствата, пред които е изправен.

Но актуална шега, която в момента доста руснаци си подхвърлят под сурдинка, е показателна за финансовите трудности на Русия и тежкото й икономическо положение:

Путин, рублата и петролът вървят по 63. Президентът ще навърши 63 години следващия октомври, петролът вече се продава на цена около $63 за барел, а рублата - в момента 53 рубли се разменят за един долар - твърде вероятно ще достигне до курс 63 догодина.

Картинката на "тройното 63" изглежда доста мрачно

Рублата е изгубила 40% от стойността си до момента през тази година, инфлацията е 9%, ценните книжа са на нивата от средата на 2009, а нетното изтичане на капитали вероятно ще достигне рекордните 6% от БВП.

Отгоре на всичко, правителството вероятно ще се окаже в сериозен фискален дефицит, а икономиката ще изпадне в рецесия през 2015 г.

Русия е отрязана от международните финансови пазари от западните санкции. Нещата обаче все още не са катастрофални - поне засега.

Русия разполага с достатъчно финансови средства, с които да финансира бюджетния дефицит и инфраструктурните инвестиции. А централната банка все още има големи резерви, които ще позволят рефинансиране на външния дълг на държавата, банките и корпорациите.

Реалният проблем не е това, което се случва през 2015 г., а въпросът за Путин "Когато стана на 64" следващата година (ако цитираме Beatles).

Към 2016-2017 г., вероятната ситуация ще е, че вътрешните финансови резерви ще са се изчерпали и правителството ще се наложи да прибегне до драстично орязване на разходите и/или повишаване на данъците. Това гарантирано ще подкопае подкрепата за правителството в Русия - с непредсказуеми политически последици.

Радващо е, че Путин е наясно с тези предизвикателства

Той тъкмо подписа тригодишен бюджет, базиран на предположението, че цената на петрола ще е около $100 за барел, както и на растеж на руската икономика от 1.2% догодина - но настоящият консенсус сред анализаторите е за прогнозиран спад от 1-2%, вместо растеж.

Въпреки че бюджетът вече официално е федерален закон, обръщението на Путин към народа предлага много драстични промени в този документ:

- данъчни отстъпки и дори "данъчна ваканция" за частни фирми;
- амнистия за капитали, репатрирани в Русия от чужбина;
- удвояване на строителството на пътища;
- 5% намаление на разходите на правителството.

Ако тези идеи бъдат приложени на практика, руската икономика може всъщност да преодолее предизвикателствата на 2016-2017 г. Ако огромната вълна от изтичащи капитали бъде обърната, инвестициите ще се увеличат и курсът на рублата ще се повиши.

Ако предприемачите вярват, че Путин ще ги защити от корумпирани и всемогъщи бюрократи, те ще инвестират в разширяването на бизнеса си - което би трябвало да доведе до по-високи заплати и доходи и съответно до растеж на БВП.

Има само един проблем с този сценарий - пазарите не изглежда да вярват в него

Всъщност курсът на рублата и ценните книжа спаднаха, вместо да се повишат, по време на обръщението на Путин. И не е трудно да се досетим защо.

В последните години подобни речи са изнасяни неведнъж, както и са били обявявани кампании срещу корупцията и тормоза на бюрокрацията, дори бе проведена данъчна амнистия. Но ако се съди по действията, а не по думите, руското правителство през цялото време не е спирало да върви в обратната посока.

Страната продължава все повече да се издига в класациите за нива на корупция. А експроприирането от държавата на частната петролна фирма "Башнефт" тази година даде много ясен сигнал на колебаещите се дали да не върнат капиталите си обратно в Русия.

Може този път нещата да са различни. Напълно е възможно Путин да успее да изпълни обещанията си. Но поне засега пазарите определено не залагат на това.

Oще: владимир путин  газ  икономика  петрол  рецесия  рубла  русия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.