Икономика с човешко лице | webcafe.bg
Webcafe

Икономика с човешко лице

Webcafe.bg, по Reuters, BBC
23.09.2015, 19:18 (обновена 25.09.2015, 13:13)
франциск и обама

Снимка: © businessinsider.com

Може би най-важният завет на папа Франциск няма да е религиозен, а съвсем различен

Наскоро папата казал, че е алергичен към икономиката. По време на дълъг полет от Парагвай до Рим той си спомнил камарите счетоводни книги на баща му, по професия счетоводител, и дългия му престой над тях, включително в икпочивните дни. Сега, може би донякъде изненадващо, главата на Римокатолическата църква е на път да превърне икономиката в своя исторически принос.

Не става дума за статистика и данни, за бюджетни дефицити и държавен дълг, а за човешкото лице на сложната наука, превърната от правителствата по цял свят в инструмент и в аргумент за техните решения и политики.

С последователност в своите изявления, папата съжалява за ненаучените уроци от световната криза от 2008 г., за „съществуващата финансова система, която повече управлява, отколкото служи", за бедните, лишени от правото на житейски избор и развитие.

Неговите идеи не са нито леви, нито десни.

Самият той въведе израза „икономика на сътрудничеството" или „кооперативна икономика", но хората запомниха повече неговите критики и оплаквания, отколкото прогресивните му предложения. Тоест, бунтът срещу сегашната система, която разделя хората, създава неравенства и убива.

Икономиката също така е причина толкова много хора в САЩ да се вълнуват много повече от посещението на папата тази седмица (първото в живота му отвъд Атлантика) , отколкото от малкия Fiat 500, с който Pontifex Maximus той избра да се придвижва из Вашингтон или от позицията му за педофилските скандали в католическата църква.

В корпоративния свят може да заподозрат, че папата преследва някаква старомодна форма на комунизма. Според източници от кръговете на едрите индустриалци и капиталисти в САЩ, някои от тях, дори по-консервативните, обмислят да спрат даренията за католическите храмове, ако Франциск не спре кръстоносния си поход срещу приходите, свободния пазар и натрупването на излишъци.

Някои републиканци дори бойкотираха официалните мероприятия с папата.

Либералите също са настръхнали - да не би папата да пропусне да засегне проблемите с глобалното затопляне или миграционната политика. Е, върховният йерарх на Ватикана го направи пред 11 000 души, призовавайки за защита на общия ни дом - платената Земя, пред погледа на президента Обама и на фона на последните му екологични политики за престоя в Белия дом.

И двата лагера обаче може и да не забележат призива на Франциск за „демократична и кооперативна икономика".

Тя има дълга история в католическата традиция

Манастирите например са поддържани от монасите в продължение на векове. Първата кредитна институция в САЩ - St Mary's Bank в Манчестър, щата Ню Хемпшир, е създадена от църква през 1908 г. В началото на 20 век в цялата страна е имало много земеделски кооперативи. Понастоящем в САЩ различни бизнес кооперативни начинания са финансирани от Католическата кампания за човешко развитие. Най-големият кооператив в света - Mondragon group, се намира в Северна Испания, в земите на баските, а негов основател е свещеник.

Анализатори коментират, че тази система съчетава предимствата на комунизма и на капитализма - работниците или клиентите управляват предприятията и понеже са зависими от тях, те имат съвсем друго отношение, отколкото максимално увеличение на печалбите. Папа Франциск може и да вярва в нея, но много хора са на обратното мнение.

Известният с консервативните си убеждения радио водещ Ръш Лимбау също нарече папата „марксист".

Въпреки американската мечта и етикета „отживелица", кооперативната икономика преживява разцвет в САЩ. Дори в последните две години общинската администрация в Ню Йорк промотира кооперативите като начин за създаване на работни места. Преди две години в Джаксън, Мисисипи, бе избран кмет, в чиято програма за управление влизаше развитие на инфраструктурата с участието на местни кооперативи.

Различна икономика означава различен начин на правене на бизнес, според папата, в това число влиза и отговорното отношение към околната среда. Той признава, че има дълъг път пред установяването на справедливата финансова система, която си представя в бъдеще време. И отново си спомня за своя баща, който му казал по темата: „Става много бавно, но неизбежно".

Oще: ватиката  вяра  едър капитал  канони  капитализъм  католическа църква  кооперативна икономика  папа франциск  религия  солидарна икономика  църква 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.