Ще забрани ли някога Испания бикоборството? | webcafe.bg
Webcafe

Ще забрани ли някога Испания бикоборството?

Webcafe, по BBC
04.12.2016, 23:10 (обновена 06.12.2016, 17:59)
корида

Снимка: © Getty Images

Борбата за бъдещето на бикоборството отива далеч отвъд Испания

Какво би била Испания без бикоборството? Ще се лиши от най-изтънчената си културна традиция, казват поддръжниците на традицията, известна като "la lidia".

Нормална европейска държава от XXI век, твърдят тези, които говорят в полза на забраната на борбата с бикове.

Испания в момента е разделена на две, когато стане дума за бикоборството - най-прочутата й традиция пред света, наравно с фламенкото.

Почитателите на la lidia казват, че тя остава част от националната идентичност на страната, въпреки че броят на боеве с бикове намалява. Те вдигат наздравици за решение на конституционния съд от миналия месец, което обяви бикоборството за част от "историческото национално наследство" на Испания, като отхвърли забраната, наложена от региона Каталуния.

Но активистите за правата на животните вярват, че все пак нещата вървят в тяхна полза. Беше наложено ограничение на някои фестивали за дразнене на бикове, а няколко града и региона все пак обмислят да наложат рестрикции въпреки решението на конституционния съд.

Откъде започва всичко?

Бикоборството под една или друга форма е съществувало в Испания поне от времената на древния Рим, а най-типичният съвременен формат, който включва матадор с пелерина и меч, се заражда някъде през XVIII в.

"Това е културна традиция. Рискувам редовно живота си за бикоборството, то изисква уважение и сега преминава през решителен момент," казва Хуан Диего Висенте, председател на Съюза на бикоборците в Испания (UT).

"Това е празник, жертвен ритуал, зрелище и бизнес. Бикоборството е сложно и изпълнено с противоречия," обяснява Андрес де Мигел, журналист и писател от Мадрид.

"Отиваш на корида с надеждата да видиш красота и тези редки моменти, в които бикоборецът постига възвишеното състояние на творец. Но той е творец, който залага на карта живота си в името на зрелището."

Дали бикоборството наистина изживява последните си дни?

Според статистиката в Испания, само 9.5% от местните жители са посещавали бикоборски събития, независимо професионални или любителски, през 2015 г.

"Убедени сме, че бикоборството буквално умира пред очите на всички. Забраната, която бе наложена в Каталуния, ще стане реалност и в останалата част от Испания," твърди Силвия Баркеро, лидер на Pacma, партията за защита на правата на животните.

Pacma събраха над 1 млн. гласове на общите избори в Испания през юни, макар да не успяха да получат нито едно депутатски място в парламента.

Общият брой на бикоборческите събития е спаднал драстично, от 3651 през 2007 г. до 1736 миналата година.

Професионалните събития обаче са намалели само с 30% за същия 8-годишен период, който обхваща дълбоката икономическа криза в Испания и бавното възстановяване от нея.

Доколко е жестоко бикоборството?

"Обществото е преминало през фундаментална промяна. Испанците вече не се идентифицират с борбите с бикове, точно обратното - те ги считат за тежък пример на злоупотреба и изтезание на животните," твърди Баркеро.

Няма обаче убедителни доказателства, че мнозинството от испанците искат забрана на борбата с бикове. Повечето социологически проучвания повтарят резултата, който беше показан при анкета на Metroscopia през 2010 - 60% не харесват бикоборството, но само 42% биха наложили забрана върху него.

Тореадорът Хуан Диего Висенте оспорва тезата, че неговото изкуство е жестоко.

Той подчертава, че биковете, които участват в корида, живеят без тормоз, в хармония с естествената си среда, докато не достигнат възрастта, в която да участват в борби - 4 години. Много от тези, които искат да забранят това зрелище, "държат птици в клетки и кучета в малки апартаменти, отрязват им опашките и ноктите и смазват животинската им идентичност", твърди той.

Доколко опасно е бикоборството?

"Никой от нас, феновете, не иска бикът да страда; искаме бърза смърт с фина 'естокада' [финално пронизване с меча]," казва Ендрю Мур, англичанин, живеещ в Мадрид, който е заклет почитател на коридата.

Той обаче приема, че бикоборството би могло да стане и по-хуманно, като се използва електрическа вила, вместо кама, за довършването на победения бик, когато мечът не е постигнал очаквания резултат.

Отделен въпрос е борбата с телета под 1-годишна възраст, които нямат дълги рога и това прави борбата по-лесна за любителите и децата бикоборци - нещо, което често се критикува от Pacma.

Не само бикоборство

Без да имат нищо общо с гъвкавите движения на матадора и бандерилиерото, който забожда назъбени пръчки в раменете на тичащия бик, испанците участват в бурни събития за надбягване с бикове, като прочутия фестивал "Сан Фермин" в Памплона.

Каталунската забрана срещу борбата с бикове през 2010 г. позволи да бъдат запазени местни фестивали с надбягване с бикове - "correbou" - включително типичен каталунски вариант, в който животните тичат със запалени факли, закрепени на рогата им.

Pacma призовава за забрана на събития като фестивала "Bous a la mar" в Дения, Коста Бланка, където биковете се примамват на пристанищната стена, докато не скочат в Средиземно море.

Къде другаде се провеждат борби с бикове?

Борбата за бъдещето на бикоборството отива далеч отвъд Испания.

Има протести за защита на правата на животните и в Колумбия, Перу и Мексико. Миналия месец кметове на шест града във Франция, където се провеждат борби с бикове, се оплакаха пред националното правителство заради натиск от активисти.

Поддръжниците на бикоборството възразяват най-вече срещу външния натиск от групи като британската PETA и Humane Society International (HSI).

Джоана Швабе от HSI/Europe твърди, че "дразненето и убиването на бикове за развлечение е брутален анахронизъм, който дълбоко вреди на съвременния имидж, който Испания се опитва да популяризира".

С толкова голямо разделение в Испания по въпроса за бикоборството, Португалия може би е открила не-смъртоносно решение на проблема.

Качен на гърба на бика, матадорът използва уменията си за езда, за да забива "бандариляс", които само нараняват раменете на животното, преди група мъже да го обездвижат.

В Португалия бикът оцелява. В Испания самото бикоборство е изправено пред изчезване.

Oще: la lidia  бадариляс  бикоборство  борба с бикове  забранена корида  испания  корида  памплона  португалия  сан фермин  традиция  франция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

64 Palma Kaktusova | 08.12.201620:44

Горкичкият! Дори не осъзнава, как остро си противоречи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

63 TheRock | 08.12.201619:54

Ха ха ха!!!
Парад на лицемерието!
Всички левичари, антиглобалисти, антиамериканисти и антибежанци ревнали в един глас за нещастните бикове!
Кои сте вие, че ще се обявявате против един от стълбовете на испанската култура???
Я да вървите на майната си!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

62 Harry | 08.12.201617:41

Драги Иване, всичко това е либерализъм, гнил либерализъм!

Други сполучливо му викат либерастия! Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

61 Dear Ivan | 08.12.201612:14

Хари, какъв либерализъм те е бил бе! Жал ми е за животното. Освен това струва повече от човека. И освен това не искам никого да убиват. Дори, макар че човешкия род за нищо го нямам, и за теб бих се подписал да не те убиват, нищо, че ти е такава бъркотия в главата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

60 Palma Kaktusova | 08.12.201611:55

Дедото , не си ме разбрал, цитирах ти Хари.
Поздравления за добрия вкус!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

59 dedo adji | 08.12.201611:48

Палмичке, ако за тебе англосаксонец е враг, за мене никой литературен творец не е. Не отъждествявам Кларк с Клинтън, нито Пушкин с Путин. Чета и български автори,даже и френски. Има и автори българомразци, напр. Алистър мак Лийн. И тях чета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

58 Palma Kaktusova | 08.12.201611:34

Дедото, какъв позор - да четеш книги на " врага"! Англосансонец!!!
"Мразете всичко , което не е българско! Четете само български автори!"- цитирам Харито Идея
"Краят на детството", Хари! Прочети я, може малко да подреди шльокавицата в туй , дето ти бучнато на врата...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

57 Palma Kaktusova | 08.12.201611:23

Психическо заболяване е твоето/ мога да дам примери за патологията на заболяването ти, чрез твои коментари, ако желаеш/. Дори не си наясно с либералните възгледи и естествено акцентираш върху някви извратени идеалогически форми гръмко определяни като такива. Не, че робувам на някакви доктрини, но не мога да съм , като теб - кон с капаци...
Така ти изнася вероятно. Хитруваш на дребно. Голям принос на Хари , към добруването на другите : " Пенке , чу ли, Хари се преборил да сложат осветление на улицата у маалата?! Ма , как да не си чула?! Та той , даже и по форумите се похвали!" Шокиран Отвратително...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

56 Harry | 08.12.201610:32

Палмо, либерализмът винаги докарва либералите до сатъра, до гилотината, до разстрела и въжето, до заточение в Сибир, до концлагерите - всички те приготвени от либералите за враговете на либерализма. Казано по друг начин - революцията винаги изяжда децата си.

И понеже либералите никога не се научавате от лошия опит, мисля че либерализмът е психично заболяване, което рано или късно завлича жертвата си в гроба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

55 dedo adji | 08.12.201610:19

Леле, какъв дебат се заформил, по-разгорещен от испанския. И всички ожалват нещастните бици, никой не се сеща да завиди на щастливите кокошки.
Чел съм у Артър Кларк как извънземните отменили коридата без всякакви дебати. Пуснали един психо усилвател, от който всички на арената и по трибуните усещали каквото усеща бикът. И това била последната корида. До изобретяване на такъв усилвател да оставим биците на испанците и да мислим как да вкарваме в пътя нашите родни говеда на два крака.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.