Дунавската равнина- Силициевата долина на Европа | webcafe.bg
Webcafe

Дунавската равнина - Силициевата долина на Европа

Webcafe по Файненшънъл таймс
15.06.2017, 19:44 (обновена 26.06.2017, 12:16)
3333333333332

Летящи коли, киберсигурност и мобилни приложения

Питър Тийл, съосновател на PayPal и виден инвеститор в Силициевата долина, веднъж се оплака: "Искахме летящи коли, вместо това получихме 140 символа".

Но тези, които като Тийл чувстват, че технологичната индустрия е лишена от амбиции да се справя с реални световни проблеми, би трябвало да посетят Братислава.

Столицата на Словакия, чиито средновековни църкви и павирани улици твърде малко напомнят на просторите на Сан Франциско, е част от мрежа градове в региона, които се надяват да станат еквивалентът на Силициевата долина в Централна Европа. Те дори са си избрали название, което да пасва на мащабните им технологични амбиции - Дунавската долина.

Словакия все още основно разчита на автомобилната индустрия, която отговаря за почти половината от цялата икономика. Volkswagen, Kia, Peugeot и отскоро Jaguar Land Rover имат фабрики в страната.

В последните няколко години обаче се появиха нови технологични стартъпи, които насочват икономиката встрани от зависимостта от тежките индустриални производства. Юрай Вачулик, изпълнителен директор на производителя на летящи автомобили Aeromobil, е свидетел на тази трансформация. Той е студентски лидер в ранните дни на Кадифената революция през 1989 г., която освободи бивша Чехословакия от комунистическото управление, а после забогатява от успешен маркетингов бизнес.

Летящи коли

"През 2010-та стар приятел от училище на име Стефан Клайн ми се обади с идеята да направим летяща кола," разказва той. Двамата се захващат с опита си да постигнат революция в личния транспорт, като се конкурират с компании от Силициевата долина като Kitty Hawk - стартъп, подкрепян от съоснователя на Google Лари Пейдж.

Има и други успешни примери. Eset, разработчик на софтуер за киберсигурност, зародил се в Братислава в началото на 90-те години, сега е доставчик на една от най-масово използваните антивирусни системи в света. Sygic на свой ред разработват популярни приложения за навигация, използвани от 200 млн. души по цял свят. Словашко студио за разработка на игри - Pixel Federation, създава много от популярните игри в социалната мрежа Facebook, като Train Station и Diggy's Adventure.

Словашките стартъпи се възползват от факта, че разходите в страната са много по-ниски от тези на конкурентите им в по-богати икономики. Дипломиращите се от университети таланти с технически специалности са леснодостъпни, а ограничените мащаби на местния пазар карат амбициозните предприемачи по-бързо да търсят продажби на международните пазари.

"Словашкият пазар е много малък, така че нямахме особен избор за растеж извън стремежа към глобалните пазари. От самото начало изграждахме глобален бизнес", казва Михал Стенчл, основател на Sygic.

По-младо поколение от основатели на компании вече следват техния пример. Photoneo например са създали 3D камера, която може да разпознава с висока скорост, което позволява на роботи например да вземат конкретни инструменти или компоненти във фабрики. Друга стартираща компания - GA Drilling, налага технология, използваща електрическа плазма за по-ефективен подземен сондаж за петрол и газ. Поредица от интернет компании като Slido - приложение за взаимодействие с аудиторията, са утвърдени на интернет пазарите във Великобритания и САЩ.

"Иновационната екосистема в последните години отбеляза голям напредък и вече е по-зряла," казва Петер Колесар, изпълнителен директор на консултантската компания за иновации Neulogy от Братислава. "В наши дни има вдъхновяващи примери на успешни фирми, но и опит от страна на предприемачи, инвеститори и ментори, които спомагат новите проекти да стартират по-добре."

Предприемачите все още са изправени пред затруднения с финансирането. Словакия получава европейски средства за разработки и иновации от близо 4 млрд. евро, откакто се присъедини към икономическия блок преди 13 години. Частните капитали обаче понякога са трудни за осигуряване, което спъва проектите в късен етап, именно когато се намират в решаващата фаза на растежа си.

"За да се разраства екосистемата на страната, е нужно нещо повече от стартъп финансиране," казва Саймън Сичко, основател на Pixel Federation. "Голямото предизвикателство е да се изградят институции, които да осигуряват капитал за ръст на разрастващи се компании."

Въпреки че стартъпите могат да се възползват от правителствени финансови помощи, индустриалната политика и регулаторното бреме също спъват предприемачите. Законодателството като цяло отдава предпочитание на по-големите компании, а данъчните отстъпки работят предимно в полза на чуждестранни инвеститори, които обещават да създадат нови работни места в страната. Така по-малките иновативни фирми остават пренебрегнати.

Друг проблем е недостигът на кадри с умения и бизнес-опит. Много словашки емигранти в чужбина биха могли да донесат ценен бизнес-опит в родината си, но политическият климат на страната, белязан от безкрайни корупционни скандали, не е особено насърчаващ за желаещите да се завърнат.

Някои предприемачи обаче превръщат тези ограничения във възможности.

Зараждат се инициативи за борба с корупцията, цифровизация на обществени услуги, създаване на по-добри училища и насърчаване на словаците в чужбина да се върнат в страната, финансирани или подкрепяни от успешни предприемачи. Други словаци се включват в консултантски съвети на по-млади стартъпи или стават инвеститори и бизнес-ангели.

"Има много таланти и перспективи тук", казва един инвеститор от Лондон, работещ на местния пазар. За словашките предприемачи това важи не само за изграждането на бизнес, но и са развитието и подобряването на икономическия климат в страната.

Oще: eset  google  pixel federation  sygic  братислава  дунавската долина  киберсигурност  летящи коли  мобилни приложения  словакия  стартъп 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.