Толкова ли е трудно да заловиш терорист? | webcafe.bg
Webcafe

Толкова ли е трудно да заловиш терорист?

Webcafe
26.01.2017, 11:22 (обновена 27.01.2017, 10:13)

1 от 4 снимки Назад Напред

Терорист

Снимка: © Getty images

Съчувствие и солидарност, неприязън към мигрантите, идентифициране на чужденците с терористи, наивност спрямо изключителните мерки за сигурност. Тези чувства завладяха Европа след атентата в Берлин. Старият континент беше ударен в сърцето и то не един път. Брюксел още помни взрива на станцията на метрото Моленбек, на две спирки от европейските институции. Не са забравили жертвите си и хората в Ница.

А всички останали, макар и останали далеч от ужаса на терористите, е достатъчно просто да вземат самолета. Още на летището ги очакват засилени мерки за сигурност. По-скоро трябва да докажеш, че не си терорист, а не обратното. Камо ли ако идваш от България. Карат те да си събуваш обувките, вкарват те в скенери, взимат натривки... Всичко това под зоркия поглед на въоръжени до зъби войници, готови да насочат автомата в момента, в който им се сториш леко подозрителен.

Лошите времена изискват лоши мерки. Наложително е, заради сигурността на всички.

Но има едно нещо, което показа, че Германия и заедно с нея цяла Европа не е готова за терористичните атаки. Става дума за превенцията, за закъсненията, за липсата на координация между различните полицейски и разузнавателни служби на национално и общоевропейски ниво.

Да видим биографията на атентатора: тунизиец, бил в затвора в Италия, експулсиран, няколко пъти взиман на мушка от полицията в Германия, бил под наблюдение. Неминуемо идва въпросът: „Как този индивид се разхожда необезпокояван из Европа, снабдява се с камион, който има GPS! и стига до булевард в центъра, в час, в който тировете не могат да влизат там?" Както се случи и в Ница!

Сега всички мислят да направят подвижни бариери срещу камиони след легналите полицаи пред институциите. А следващия път?

Какво ще сложим пред супермаркетите и моловете?

Възможно ли е в епохата на най-напредналите технологии, във времето, в което сякаш може да шпионираш всичко, да контролираш всичко, дори да се вмъкнеш в предизборните кампании на другите, да не може да бъдат контролирани опасни индивиди, рецидивисти?

Мониторингът не означава да ограничиш свободата на движение, а да бъдеш в състояние да предотвратиш или поне да се намесиш навреме.

Ако знаем точно къде ни е колата или кучето, ако другите чрез iPhone и Facebook знаят точно къде се намираме ние, защо да не може да се разбере къде се движи един терорист?

Тази цена ще трябва да платят и мигрантите, ако не искат да ги причислят автоматично към лошите. Ако са без документи, защо да не бъдат непрекъснато наблюдавани до установяването на тяхната идентичност. Би било и мярка в защита на малолетните, тъй като расте броят на безследно изчезналите.

Но нека да е ясно. Няма нулев риск. Тероризмът е свързан с много области, той зависи от дипломацията, от тлеещите военни конфликти, от подкрепа към страни, които го подхранват и финансират. Но превенцията и координацията на европейски ниво са спешна нужда, която не може да се отлага.

Разследванията на атентатите във Франция, Белгия и Германия потвърждават едни и същи сценарии. Извършителите са криминално проявени, млади, инфилтрирани в обществата, имат логистична подкрепа от роднини и приятели от квартала.

Списъкът на самотните или организирани терористични клетки, които се движат необезпокоявани в крайните квартали и се разхождат в различните държави от Шенген, е дълъг. Те намират оръжия, документи, експлозиви. Дори и така наречените „самотни вълци", считани за още по-опасни, тъй като не са пряко свързани с терористичните организации, не са толкова „самотни". И те имат работа, семейство, съседи, приятели.

Но терористите не са извънземни. Те използват мобилни телефони, компютри, взимат кола под наем, купуват самолетни билети, трябва да имат документи, с които да минат границата, използват кредитни карти. Все някъде спят нощем, запазват хотели или намират подслон, плащат сметки. В този смисъл технологиите за проследяването им ги има. Нужни са съгласие и желание от страна на властите. А в ерата на Facebook да се страхуваш да не бъдеш шпиониран, когато всеки знае всичко за другия, помага единствено на терористите.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.