Абсурдната страна на референдумите | webcafe.bg
Webcafe

Абсурдната страна на референдумите

теодТеодор Спасов
16.10.2016, 14:27 (обновена 19.10.2016, 10:21)
brexit

Снимка: © Getty Images

Когато "волята на народа" подведе народа...

Референдумитe в глобален мащаб станаха обичаен инструмент за легитимиране на стъкмени политически решения пред обществото, маскирани като "волята на народа".

Като започнем от случая "Brexit", довел до решението Обединеното кралство да напусне ЕС, минем през популисткия фарс на Орбан с квотите за бежанци в Унгария и стигнем до наистина изумителното отхвърляне на историческото споразумение за мир в Колумбия -  веднага си вадим категоричния извод, че има някакъв абсурден проблем с така наречената "пряка демокрация" в 21-ви век.

Унгарската податливост

На 2 октомври 2016-та 98 процента от участвалите в допитване в Унгария гласуваха против плана на Европейския съюз 1 300 търсещи убежище чужденци да бъдат настанени за кратък период от време на територията на страната.

За провеждането на референдум по въпроса се говореше още през февруари. Той бе свикан и проведен въпреки факта, че няма никакъв легален начин, по който Брюксел да настани насила бежанци в страна, в която те не са желани.

Нещо повече - сред самите чужденци много малко са тези, които биха искали да останат да живеят продължително в Унгария, тъй като тамошната икономика е доста по-слаба, отколкото в други европейски държави, и съответно страната предлага доста по-малко възможности за професионална реализация.

Въпреки факта, че единият отговор на въпроса, поставен на унгарския референдум, събра убедително мнозинство, резултатът бе отхвърлен поради причината, че по-малко от 50 процента от имащите право на глас са се явили на допитването, което автоматично прави решението невалидно според унгарските закони.

Въпреки това министър-председателят Виктор Орбан - популярен по целия свят евроскептик и националист, който беше водещ агитатор за това да се отхвърлят плановете на Брюксел, на висок глас обяви победа. По този начин той легитимира своите популистки антиевропейски позиции, с които крепи популярността си.

Въпросът, на който унгарците трябваше да отговорят, бе следният: "Искате ли Европейският съюз да може да нарежда задължителното разселване на граждани от неунгарски произход в Унгария дори и без одобрението на парламента?"

Този въпрос бе съставен от правителството на Орбан. Възможните отговори бяха "Да" и "Не".

До референдума се стигна вследствие на решението на Европейския съюз да подслони не за постоянно, а само за временно търсещите убежище хора в страните-членки на квотен принцип, за да се облекчи натискът върху страните от Съюза, в които има най-много бежаци.

Но, както стана ясно и по-горе, Брюксел по никакъв начин не може да стори това насила.

Орбан от години - по-точно от началото на втория си мандат като премиер, който започна през 2014-та - тенденциозно изкривява представите на хуманните усилия на Брюксел и европейските лидери, системно отъждествявайки бежанците с терористи.

На този фон той легитимира своето популистко говорене срещу бежанците, което е основният рейтингов инструмент по време на целия му втори мандат като премиер.

Орбан вече активно употребява резултата от референдума като оправдание, за да се противопоставя на фасадната политика на приемственост на ЕС ("Фасадна" е, тъй като на практика в нито една европейска страна не е създаден дори и един легален път за търсещи убежище хора). Вероятно Орбан ще продължи да го прави и в бъдеще.

Абсурдът в Колумбия

В деня на напълно излишния референдум в Унгария (но не и излишен за популистките цели на тамошната власт), се проведе и референдум в Колумбия. След продължил 52 години конфликт, правителството на южноамериканската страна постигна мирно споразумение с бойците на Колумбийските революционни въоръжени сили (ФАРК) през август. Така бе постигнат край на половинвековните кръвоприлития, станали причина за смъртта на около 220 000 души.

Споразумението бе дългоочакван от колумбийския народ шанс за мир. Който шанс обаче сега е застрашен.

Застрашен е, защото, макар и едва 1/3 от имащите право на глас да участваха в референдума по темата - 50,2 процента от тях гласуваха за отпадане на мирното споразумение.

Този резултат срещна много възмущение сред хората от крайбрежните райони, където подкрепата за мирния договор е най-висока. Но много от тези хора не са имали възможност да отидат до урните и да гласуват в изборния ден, тъй като крайбрежието на Колумбия тогава бе връхлетяно от ураган.

Колумбийският референдум по принцип бе абсолютно ненужен за утвърждаването на мирното споразумение.

Но президентът Хуан Мануел Сантос пое риск, решавайки да бъде дадена легитимност на решението му от страна на народа. Гласоподавателите обаче бяха силно повлияни от подкрепящите гласуването с "Не" лидери, които извадиха стари вражди и страхове.

В обръщение към нацията Сантос обяви, че приема резултата, но ще продължи усилено да работи за постигането на мир. Макар и на практика мирът в страната да е на кантар и да е налична напълно реална възможност войната да избухне с нова сила именно поради резултата от референдума, президентът Хуан Сантос получи Нобелова награда за мир за привеждането на историческото споразумение.

Brexit и тъжният автогол

Британците гласуваха на референдум през юни с 51,9 процента за излизането на страната от Европейския съюз. Кампанията за допитването бе почти изцяло негативна, като дори и посланията в медиите масово бяха в подкрепа на напускането на Европейския съюз.

След като стана ясен резултатът в полза на излизането на Обединеното кралство от ЕС, много от участниците в допитването отказаха да приемат резултата, твърдейки, че не са били добре информирани и че са били под твърде силното въздействие на политиците и публичните фигури. Много британци твърдяха, че биха искали да върнат обратно гласа си. Но автоголът вече бе факт.

Веднага след оповестяването на резултата от референдума британският паунд - една от най-силните валути в глобален мащаб - падна до най-ниските си нива от десетилетия.

Родните вълнения

И у нас все по-често референдумите се използват за постигане на предварително обречени или политически удобни цели.

На 27 януари 2013-та се проведе референдум за строежа на нова атомна електроцентрала. Но решението от допитването не влезе в сила поради факта, че участие в него взеха по-малко от 50 процента от имащите право на глас граждани - тоест не бе покрито изискването, за да влезе в сила резултатът.

Любопитното в случая е, че във въпроса на референдума не бе изяснено мястото, на което да бъде построена централата, въпреки че в кампанията се говореше основно за Белене.

През 2015 година президентът Росен Плевнелиев свика референдум за въвеждане на електронно гласуване, който също не събра вота на 50 процента от имащите право на глас. Но в крайна сметка повечето гласували подкрепиха въвеждането на електронен вот и обсъждането влезе в парламента.

Липсваше обаче активна разяснителна кампания, въпреки наличието на инициативен комитет, защитаващ "Да"-то.

Тази есен в България предстои провеждането трети референдум, иницииран от популярен шоумен и неговия екип, на който ще може да се гласува за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, за въвеждане на задължително гласуване (макар и то практически вече да е факт) и за намаляване на държавните субсидии за партиите до 1 лев за 1 получен глас (което би се отразило крайно неблагоприятно на малките партии и би било добър подарък за големите такива).

По всичко личи, че референдумът днес се е превърнал в политически мотивиран инструмент за изиграване на хората и провокирането им да гласуват в услуга на идеи, на които биха са противопоставили при една по-трезва преценка.

Резултатите все по-често зависят не от самия въпрос, а от несвързани с реалността популистки твърдения, от състезания за рейтинги между политици и популярни личности, както и от емоциите на гласоподавателите.

По-горе изброените преки допитвания, проведени през 2016-та година, са ярки примери за експлоатирането на референдума за легитимиране на зловредни популистки политики. Но това разбира се не означава, че никога не трябва да се провеждат такива допитвания. Още по-малко пък означава, че пряката демокрация няма бъдеще.

Напротив, в добре информираните общества, каквото например е швейцарското, референдумите са ежедневие, като дори податливи на политически популизъм предложения, например приемането на безусловен базов доход за всеки швейцарец, често биват отвхърляни.

Референдумите са средство за легитимиране на празнодумството в услуга на политическата демагогия само там, където гражданското съзнание все още не е достигнало висотата всеки човек да осъзнава, че съдбата на цялото общество е в неговите ръце; че вземането на адекватни решенията в демократичните общества е задължение на хората, а политиците са просто техни служители.

Дано референдумите в Обединеното кралство, Унгария и Колумбия бъдат урок по пряка демокрация за целия свободен свят, а не повод за нейното ограничаване.

Oще: brexit  англия  брекзит  великобритания  воля  гласуване  колумбия  народ  обединеното кралство  референдум  теодор спасов  унгария 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

29 sim4o | 20.10.201616:16

Най ме изкефи, Мануелче, дето го изпраска в кухите къртуни на соросоид-толерастите ей това :
-----------------------
Manuela Gerenova | 17.10.2016 20:22
Дедо, да не смесваме понятията. ... като тоталния амок при споменаването на думата "бежанец", без грам мисъл. .."
-----------------------
Ами то си е точно така!
Без грам мисъл, малоумната паплач, само да се спомене за "бежанец" и изпада в амок ..! Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Какви бежанци бе, соросоидали тъпи, ви гонят вас?
Прочетохте ли, документите ЩО ЗА ЧОВЕК би могъл да бъде наречен "бежанец"? .. нелегалните нарушители, дето според чл. 279 от НК ги грози затвор - според вас , трябва ли да са бежанци със статут или не? Длъжностните лица, които не организират тяхното преследвне наказателно, а правят заедно с тях злоупотреба на нашите, народни пари на България , наказуеми ли са и те със затвор, съгласно НК?

Нали да? .. стига само да се прочете Закона - и нещата - ясни!

А що разните хелзинкари реагират по друг начин ? .. ама изпадат просто в тотален амок, без грам мисъл в празните толерастки къртуни, щом се спомене "бежанец" , нали?

Много хубав постинг, Мануелче , хак им е на соросоидите-толерасти!

Да, ама ние си пишем и сме всички съгласни, че те са без грам мисъл в кухите къртуни .. ти ги правиш на две стотинки ... ама седераст-соросоидната паплач си прави каквото иска !


Трепане, Мануелче, трепане .. ей това е!


Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

28 sim4o | 19.10.201613:41

И хубаво, Мануелче, си пишем за изпадащата в амок седераст-соросоидна паплач ..

Ми я им виж двойния стандарт !
Един път :
."Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите, от референдумите , заяви Росен Плевнелиев в обръщение. Той допълни, че използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че, ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите, коментира той..."

Друг път пък - ами то за какво народът да гласувал .. той не знае и е незрял .. не е ли по-добре да има авангард на народа - политически зрял - дето да взема решенията ..
Може да им се измисли и спретната черна униформа, с кантове - и хората, като ги видят - да отиват при тях веднага за указания!

А??
Ей това май ще е окончателно развитият евроатлантизъм? Много щастлив Много щастлив

И видя ли - какво пише в документите за "БЕЖАНЦИТЕ"? .. а чл. 279 от НК?

И ако АЗ и ТИ нарушим НК, къде ще сме бе, Мануелче - не ли в затвора?

А на пакистанеца - толерастката пасмина му дава жилище в Розино или Харманли .. Що? .. щото аз и ти сме втора категория? .. не ни се полагат права ?? А на разни пичове в Катуница, Гърмен, Харманли, раднево - права се полагат, не ли?
И соросоид - толерастката сган, що не чете .. ??

Па и се мъчи, соросоидната паплач, да ни лъже, да ни накара да им вярваме на глупостите, да не мислим със собствената си глава ..

Трепане, Мануелче - и на прасетата!
Да не мърсят, свещената българска земя!

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

27 sim4o | 19.10.201613:31

Manuela Gerenova | 17.10.201620:22
Дедо, да не смесваме понятията.
Аз съм и винаги съм била много толерантен човек и това трудно ще се промени. Винаги съм била "с голи гърди на амбразурата" срещу истерични писъци ... изпълнения като това в село Розово, .. .. ... като тоталния амок при споменаването на думата "бежанец", без грам мисъл. ..
---------------------
Наше момиче си ти, Мануелче, патриотка българска ..
Седераст-соросоидната сган иска да направи така, че да няма народни традиции, да няма национални държави, да има едно правителство , да няма християнство, да няма семейства..!

И виж им лъжите .. когато хора от Катуница ,от Гърмен настояват за ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА и РАВНО ТРЕТИРАНЕ толерастката паплач прави " изпълнения, като това в село Розово" .. тоест - не чува хората, заклеймява ги априори като "фашисти" не влиза в диалог и въобще не се и опитва да обясни ЗАЩО трябва български баби да треперят вечер И ВЛАСТТА ДА НЕ МОЖЕ, безапелационно да им ГАРАНТИРА НАЙ–ОСНОВНОТО ЧОВЕШКО ПРАВО – ПРАВОТО НА ЖИВОТ!

Ами ами смехотворният им двоен стандарт, ами нееднаквото третиране на хората по отенака на кожата , ами лъжите им.

Хубаво си казала .. "тоталния амок при споменаването на думата "бежанец", без грам мисъл. .."
Ми те соросоид-толерастите са си тъпи! Тотален амок при тях!
Нямат ГРАМ МИСЪЛ .. какви бежанци бе, хелзинкари малоумни - я четете на ООН документите .. ей им я, на соросоидите да четат подписаната в Женева конвенция!

Примерно - пакистанец влезне у нас от Гърция или Турция нарушавайки чл. 297 от НК ( ако АЗ наруша НК , ще съм в затвора, нали??) .. и ?? бежанец ли е?

Ми що да е бежанец - айде . попаднал в Гърция (Турция) .. то там може всякакъв да попадне, французин, молдовец, кореец .. и? .. има ли във Одрински вилает или в Гърция нещо дето да го заплашва пряко?
Ми няма май, а!? И пакистанците, корейците .. молдовците - има ли от какво да бягат, та ние от хуманни съображения да им даваме по 500 евро джоб парасъ, изпрани чаршафи, ядене три пити дневно, интернет и подслон?

И ей ни го значи, пакистанчето .. нарушава написаното :

"Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г. по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г., бр. 103 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва .." а едни идиоти бръщолевят и изпадат в амок , само някой да им каже "бежанец"

Та трябва да сме толерантни и да искаме наказание за хората, дето бият собствените си граждани в Гърмен, Раднево, Пловдив, Катуница .. а подслоняват, за наша сметка хора нарушили закона!

Трепане трябва, мануелче, да се сберем - па да ги оправим соросоидите-толерасти!

както в Норвегия!


Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

26 Pavur Pezev | 19.10.201606:25

Дейба предвиждащата клавиатура
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

25 Pavur Pezev | 19.10.201606:23

Начи, застава милиционер и умен и красив, богат реформатор до трамвайната линия и следят кой прескача. Милиционери им взима имената и ги зачертава от списъците за гласуване като преди това го кара да си напише името на артишка и калем. Така ше останат само умни и красиви да гласуват. А?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

24 Manuela Gerenova | 18.10.201613:11

Аз не виждам дилема, ние сме равни на почти всички други места и така трябва да е.

П.П.: Миш-маш? Сериозно ли тая елементарна манджа...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

23 dedo adji | 17.10.201622:35

Стар боклук като се запали, гасене няма. Доксе, като видиш името на Мануелка и започваш да мечтаеш. И горе долу като мечтите на Чърчил. Да ама съвременната английска жена може да ходи боса, те са много калени, но не ще да ражда и е забравила за какво служи печката. Малка утеха могат да му бъдат мисис Тачър и Тереса Мей. И двете са родили деца, а мисис Тачър през целия си мандат като премиер всеки Божи ден е сервирала закуската на мистър Тачър.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

22 Dox | 17.10.201622:21

И още нещо за Чърчил, Деде,
Питали го нещо в смисъл - "Как виждате в бъдеще английската жена"? А той веднага отговорил - "Боса, бременна и до печката".

Мануелка .... ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 17.10.201622:04

Мануелче, ето, че се сблъска с дилемата на демокрацията. Едва ли за пръв път, но за пръв път го казваш пред форума. Ами това е демокрацията. Колкото и да ни е неприятно, твоят и моят глас са равностойни на тия на бай хасан и (айде да не ставаме ксенофоби) на бай иван от Горско Сливово. Които съответно ще изпратят в парламента бат сали и дон цеци, и там техният глас ще бъде равностоен на тия на професор Пантев и професор Станилов. Въведеш ли ценз, няма граница, на която да спре, и накрая можем да се окажем разделени на касти. Както е казал Чърчил, най-валидният аргумент срещу демокрацията е пет минутен разговор със средния избирател. А за референдум е необходимо първо правилно формулирани въпроси с еднозначни отговори и широка разяснителна кампания. И точно там управниците се намесват и ни мамят. Формулират въпросите и така и вака и поддържат заблуждения, които са им удобни.
Това е демокрацията. Не е свещена крава, нито висш идеал, просто една от системите за организация на обществото. Понякога работи, понякога не.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

20 Dox | 17.10.201621:51

Ох, как искам да съм амбразура ....! И мен да ме защитават - така - с голи гърди ...!

И... ако може.... да инвестират малко в мшш-маш! Декларирам, че изстудяването на биричката ще е изцяло за моя сметка Но .... само ма-а-а-лко инвестиция в това да ми направят миш-маш! А, и няколко препечени филийки! Плащам, бе! Кеш в брой! Нема лабаво! Плащам ! Само с миш-маша да има и една студена изпотена с пълзящи по стъклото капчици - биричка! Ох-х-х-х! Мъка-а-а-а! Мъка! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.