Webcafe

Осъденият на смърт казваше, че е невинен

Webcafe
22.04.2017, 08:50 (обновена 25.04.2017, 09:22)
Ледъл Лий

Ледъл Лий до смъртта си настояваше, че е невинен

В нощта на 20 април в Арканзас беше извършена първата смъртна присъда на затворник от близо 12 години насам. 51-годишният Ледъл Лий получава смъртносната си инжекция набързо, за да не изтече срокът й на годност, 4 минути преди да изтече заповедта за изпълнението на присъдата.

Според закона заповедта за изпълнение на смъртна присъда има 60 дни давност и ако не бъде изпълнена в съответния срок, осъденият се връща в килията си и чака насрочването на нова дата за изпълнение на присъдата - време, което би дало възможност на Лий да направи нов опит докаже невинността си - нещо, на което държи от задържането си до смъртта си.

Какво се случва всъщност

На 9 февруари 1993 г., 26-годишната Дебра Рийз е изнасилена и убита в собствения си дом. Тя е ударена 36 пъти с бухалка за гуми, инструмент, използван от шофьори на камиони, за да проверяват налягането в гумите. Съпругът на Рийз е шофьор на камион и й дал бухалката като средство за самозащита, докато той пътува.

Час след убийството, полицията в Джаксънвил арестува Ледъл Лий във връзка с престъплението, след като свидетели са заявили, че са го видели да върви по улицата, на която се е намирала къщата на Рийз. След арестуването и дори след произнасянето на присъдата, Лий продължава да настоява, че е невинен.

Джоузеф Лъки е малко дете, когато майка му е убита преди 24 години. За Лъки майка му била най-важният човек в неговия живот. И той е прекарва по-голямата част от живота си в очакване на правосъдие - и справедливо наказание за виновника за смъртта на майка му.

"Когато тя беше изтръгната от живота ми, изпаднах в бездънна яма, от която така и не излязох," признава Лъки, "и семейството ми живя в сянката на това събитие през целия си живот."

На последното изслушване за потенциално помилване на Лий, Лъки нарече Лий "въплъщение на злото, което никога не е трябвало да съществува на този свят."

Лий е бил определян като "супер-изнасилвач" от прокурорите. След обвинението в убийството на Рийз, той беше заподозрян и в други престъпления. Лий беше осъден за изнасилването на две жени в Джаксънвил и обвинен в убийството и изнасилването на 22-годишната Кристин Люис.

През ноември 1989 г. Люис е била отвлечена от дома си, където впоследствие е изнасилена, душена и в крайна сметка убита. Тялото й по-късно е открито в килер в изоставена къща. Процесът за убийството й приключи с отказ на съдебните заседатели да стигнат до единодушно решение дали Лий е извършителят на убийството. След осъждането му на смърт за убийството на Рийз, прокурорите решили да не водят ново дело срещу него, за да докажат, че е убил и Люис.

Адвокатът на Лий - Лий Шорт, коментира, че делото би се развило по коренно различен начин, ако "той е имал адвокат, който да не е в конфликт."

Пиян адвокат и остарели методи

Според изслушване във върховния съд на щата Арканзас, по време на първия процес след присъдата му неговият адвокат е бил "дотолкова под въздействието на алкохол", че се е наложило да го подлагат на изследвания за употреба на наркотици. Адвокатът на Лий дори е признал, че бил пиян по време на делото и демонстрирал странно и противоречиво поведение.

По време на процеса адвокатът в един момент не е могъл да открие залата, където изчакват свидетелите, и не е познавал онези, които говорят в полза на обвиняемия. Адвокатът в определен момент приказвал несвързано, като е добавял "дрън, дрън, дрън" в изказванията си. Поведението му било толкова неадекватно, че представителят на обвинението от страна на щата Арканзас дори е признал, че адвокатът представя "едни и същи доказателства отново и отново."

Впоследствие този адвокат е освободен и бил назначен нов защитник на Лий.

Въпреки че щатската прокуратура е представяла Лий като "супер-изнасилвач" в присъдите, братът на Лий твърди, че го познава като коренно различен човек.

"Той е прекрасен брат," разказва Кевин Йънг. "Той ме водеше навсякъде, учеше ме как да играя баскетбол."

Сега Йънг живее извън щата, но казва, че поддържа близък контакт с брат си и твърдо застава зад него, като вярва, че Лий е невинен. Йънг твърди, че Лий не е получил справедлив съдебен процес.

"Ние сме религиозно семейство, така че се надявахме с годините нещо да се промени и хората да осъзнаят, че той е невинен," споделя Йънг.

С наближаването на датата на екзекуцията на Лий, Американският съюз за граждански свободи (ACLU) и Innocence Project подадоха нови искове, с които се надяваха да му помогнат да докаже, че не е извършил убийството на Рийз преди 24 години, пише сайтът thv11.

ACLU изискаха ново постфактум ДНК изследване, като твърдяха, че умствената недостатъчност на Лий, дължаща се на фетален алкохолен синдром, "никога не е била регистрирана, нито огласена пред съда, нито за нея са били информирани съдебните заседатели." От двете организации поискаха съдът да разреши нови ДНК тестове на косъм, открит на местопрестъплението и на капка кръв, открита върху обувката на Лий. Първоначално щатските експерти са заявили по време на делото, че космите съответстват на тези на Лий, като са се базирали на микроскопско изследване. И ACLU, и Innocence Project обаче твърдят, че този "криминологичен метод" вече е дискредитиран като ненаучен и невалиден.

"Тестовете, достъпни по това време, не са били достатъчно комплексни, за да боравят с фрагментирани образци," заявиха от Американския съюз за граждански свободи, "и не са открити никакви други ДНК улики, които да го свързват с престъплението."

Районният съдия на община Пуласки Хърбърт Райт обаче отхвърли иска, като обяви, че дори и съдът да разреши нови изследвания и чрез тях да се докаже, че нито косъмът, нито кръвта свързват убедително Лий с престъплението, "все пак ще има достатъчно доказателства, представени от щатската прокуратура по време на процеса, за да стигнат съдебните заседатели до решението, че той е виновен."

Отхвърлянето на иска доведе включването на Innocence Project наравно с ACLU в процеса. И двете групи призоваха за нови ДНК тестове в искането си до Върховния съд на Арканзас и поискаха от съда да отложи екзекуцията на Лий.

"Щатът бърза да извърши екзекуцията му, без да му даде възможност да се подложи на ДНК тестове, които да докажат кой наистина е извършил престъплението," коментира Нина Морисън, старши адвокат в Innocence Project.

Смъртта на Лий

Въпреки съдебните борби, семейството на Дебра Рийз се надяваше, че екзекуцията ще се проведе според първоначалния план. Семейството на Лий продължаваше да се бори до последно да докаже невинността му. Що се отнася до властите на щата Арканзас, те се придържаха към процедурите и се подготвяха до последно да дадат на семейството на Рийз така дълго очакваното наказание на осъдения за убийството - и покоя, който законът и съдът са им обещали.

Лий беше екзекутиран на 20 април в 23:56 часа.

Oще: арканзас  изнасилване  ледъл лий  невинен  престъпление  смъртна присъда  убийство 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 24.04.201716:57

Уточнител,

що не си пиеш лекарствата, и не си траеш? Едно малко хапче може да реши толкова големи проблеми в твоя случай. А останалите ще живеем в един по-хубав свят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

4 ImaIma | 23.04.201720:41

Не може да разбереш истината от такъв случай посредством медията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

3 Mako | 23.04.201719:45

През ноември 1989 г. Люис е била отвлечена от дома си, където впоследствие е изнасилена, душена и в крайна сметка убита. Тялото й по-късно е открито в килер в изоставена къща.
========================

Я пак, Кафенцето!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

2 Уточнител | 23.04.201717:40

На Крив ....акълът му пречи.
А бе, разбирачи, откъде сте сигурни, че горните бележки съдържат ЦЕЛАТА истина по престъплението, а? Можеш ли да тълкуваш факти, които са неясни или липсват?
Аман от простотия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 23.04.201701:20

От написаното не става ясно дали въпросния Лий е извършител на престъплението, а се дава повод на предположения, че за съда ще е по-добре да издаде смрътна присъда, а в последствие да компенсира роднините, ако те докажат, че е бил невинен. Някаква сметкаджийкса история.
Иначе от написаното стават ясно две неща: че има убита жена, която едновременно с това е станала жертва на сексуално насилие, и че заподозрения за извършването е осъден по свидетелства, че е видян да върви по улицата, където е живее жертвата. Като косвено доказателство служи, че заподозрения е осъден за друго подобно престъпление. Както и че има човек с име Лъки, който е в тежко емоционално състояние.
Върху толкова оскъдни данни надали някой би рискувал да издаде най-тежкото наказание, освен в случаи като:
- прикрива се истинския извършител (ако е високопоставена личност)
- обслужва се общественото мнение (ако съда е под натиск по някаква причина)
- преследва се лично отмъщение от страна на някой от съдийския състав (малко вероятно)
или комбинация от описаните фактори.
Аз залагам, че щом съда е отказал ДНК екпертиза, и е разчитал на косвени доказателства, значи в историята има замесен високопоставен човек.
   

оценка

+1 -0