Webcafe

Мобилните приложения родиха "протестите без лидер" в Хонконг

Webcafe, по Би Би Си
02.07.2019, 11:12 (обновена 03.07.2019, 11:47)
хонконг

Снимка: © Getty Images

Така демонстрантите се опитват да останат в безопасност

В малко помещение в края на комплекс от сгради, които не се отличават с нищо, стои необичаен участник в протестното движение в Хонконг.

Седнал зад лаптопа си, Тони (името е променени) следи многобройните групи в приложението за директни съобщения Telegram, както и онлайн форумите.

Организаторите казват, че доброволци като Тони поддържат стотици Telegram групи, които стоят за протеста в Хонконг.

Недоволството вече прераства в кампания за гражданско неподчинение. Инициаторите твърдят, че повече от 2 млн. души излизат на улиците в последните седмици, за да изразят несъгласието си със скандален закон за екстрадиция.

Хонконг преминава през поредица от масови митинги срещу спорния проектозакон, който според критиците слага край на независимостта на съдебната система. На 1 юни протестиращите стигнаха до тежки сблъсъци с полицията и дори успяха да счупят една от вратите на местния парламент.

Наложи се властите да използват палки и сълзотворен спрей, за да усмирят тълпата.

Гласуване в реално време

Много от призивите за протеста са анонимни и се появяват във форуми и групови чатове в криптираните приложения за незабавни съобщения като Telegram. Някои групи достигат до 70 хил. активни потребители, което е около 1 процент от цялото население на Хонконг.

Доста от тях осигуряват актуална информация от лична гледна точка за протестите, докато други служат за колективно наблюдение на полицейската активност като предупреждават протестиращите за присъствието на полиция наблизо. Има и по-малки групи, съставени от юристи, специалисти по първа помощ и лекари. Те осигуряват правни съвети и помагат на демонстрантите на "фронтовата линия".

Протестиращите казват, че онлайн координацията на протестите предлага удобен и светкавичен начин за разпространение на информацията. Груповите чатове също така позволяват на участниците да гласуват в реално време, за да решат какви ще са следващите им ходове.

Това обикновено върши работа, ако ситуацията е спорна, обяснява Тони.

Вечерта на 21 юни близо 4000 протестиращи гласуват в Telegram група, за да определят дали тълпата да се върне по домовете си вечерта, или да продължи с демонстрациите пред централното управление на полицията в Хонконг. Само 39 на сто гласуват протестите да бъдат пред полицейското управление, но все пак има шестчасова обсада на сградата.

Други приложения и услуги също помагат на протестиращите да организират действията си. На обществени места постери и банери рекламират предстоящи събития и се разпространяват чрез Airdrop, което позволява на хората да споделят файлове с други мобилни устройства на Apple.

Тази седмица група анонимни активисти набра повече от половин милион долара през сайт за колективно финансиране. Те смятат да публикуват реклами в глобални издания, с които да призоват за обсъждането на хонконгския закон за екстрадиция и след срещата на Г-20 в Сеул. Демонстрантите казват, че технологиите позволяват това протестно движение да съществува без лидери.

Скрита самоличност

По-сериозната и дълбока причина за недоволството е недоверието към властите. Много протестни лидери в "Движението на чадърите" от 2014 г. бяха преследвани, съдени и хвърлени в затвора. Тогава протестите настояваха за повече демократични свободи, но завършват с провал.

През април тази година девет от лидерите на тези протести са обявени за виновни в подстрекаване към обществени безредици. Ако участвате в очевидно организирано движение или протест в Китай, има няколко потенциални обвинения, които могат да ви бъдат предявени. Затова много от протестиращите в Хонконг правят всичко възможно, за да избегнат оставянето на дигитални следи.

Те използват само пари в брой и не прибягват до банкомати по време на протеста, обяснява 25-годишен младеж, който е на демонстрациите със свой приятел. Той е със стар мобилен телефон и нова SIM карта всеки път, в който присъства на протест.

Друг администратор на група, който желае да остане анонимен заради опасения от репресии, коментира, че някои хора използват многобройни акаунти, за да прикрият онлайн следите си. Някои от тях имат по 3-4 телефона, iPad, десктоп компютър и лаптоп. Така човек може да контролира 5-6 акаунта. Властите нямат как да проверят дали това е същият човек, а и понякога много хора ползват един акаунт.

Защита

Тони вярва, че вземането на решения чрез групово гласуване могат да защитят отделните участници от наказателно преследване. Той твърди, че администраторите на групи не са свързани по никакъв начин с политически партии и не контролират стриктно какво членовете публикуват в техните групи.

Правителството няма как да арестува всеки отделен участник в това движение - просто е физически невъзможно да го направи. И все пак Тони е наясно, че органите на реда могат да прибегнат и до други средства. Те могат да набележат влиятелни хора като мишени или лидери на мнение и да ги превърнат в изкупителни жертви за сплашване на останалите.

На 12 юни един администратор на група в Telegram е арестуван по обвинение в заговор с други организации за щурм срещу законодателния комплекс на Хонконг и барикадиране на околните улици.

Така китайските власти за пореден път показват, че дори и да се криете в интернет, те могат да дойдат и да ви арестуват и то във вашия собствен дом.

Oще: telegram  демонстрации  китай  мобилни приложения  протест  протести  хонг конг  хонконг 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.